Ponta vrea desecretizarea contractului la Roșia Montană: „Dacă acel contract ajută atât de tare România, n-ar avea nimic de ascuns, nu?”

Ponta vrea desecretizarea contractului la Roșia Montană: Dacă acel contract ajută atât de tare România, n-ar avea nimic de ascuns, nu?
Publicat: 20/07/2012, 10:50
Actualizat: 20/07/2012, 10:50

Premierul Victor Ponta anunță că cere desecretizarea contractului de la Roșia Montană și că va solicita direct companiei investitoare să accepte acest demers, spunând că nu ar fi nimic de ascuns dacă acel contract ajută România și i s-a făcut lobby „de la cel mai înalt nivel”.

Proiectul minier Roșia Montană este dezvoltat de Roșia Montantă Gold Corporation (RMGC), al cărei acționar principal este Gabriel Resources.

În spatele companiei canadiene Gabriel Resources se regăsesc nume mari din business-ul mondial, precum miliardarii John Paulson, Beny Steinmetz și Thomas Kaplan.

„Așa cum am promis, vreau desecretizarea contractului de la Roșia Montană. Știu că se vor supăra mulți, știu că voi stârni din nou mușuroiul de interese. Sunt curios ce vor mai inventa pentru a crea o nouă diversiune. Am constatat că foarte mulți sunt total dezinteresați să discutăm despre acest contract”, a spus Ponta într-o postare pe Facebook.

El precizează că solicitarea de desecretizare a contractului va fi transmisă după ce va discuta cu miniștrii implicați.

„După o discuție cu miniștrii, voi cere direct companiei respective să accepte desecretizarea. Dacă acel contract ajută atât de tare România, n-ar avea nimic de ascuns, nu? Doar i s-a făcut lobby de la cel mai înalt nivel…”, afirmă șeful Guvernului.

În luna mai, premierul a declarat că decizia care va fi luată de Guvern în proiectul Roșia Montană presupune îndeplinirea în prealabil a trei condiții, respectiv existența unor garanții privind protecția mediului, realizarea unei renegocieri privind participația statului român și decuplarea totală a proiectului de lobby-ul și interesul politic.

El a adăugat că nu poate indica la acest moment dacă cele trei condiții vor fi îndeplinite înainte de alegeri, după alegeri „sau poate niciodată”.

Tot atunci, Ponta l-a acuzat pe președintele Traian Băsescu de faptul că, deși ocupă prima poziție a țării, face lobby în favoarea unei companii private în proiectul Roșia Montană și a arătat că un proiect de asemenea anvergură nu trebuie realizat prin lobby politic.

Ulterior, într-un interviu acordat Bloomberg în 8 iunie, premierul Ponta a declarat că Guvernul vrea să amâne până după alegerile parlamentare deciziile privind gazele de șist și proiectul Roșia Montană.

La Roșia Montană, județul Alba, se află cel mai important zăcământ de aur din România. Acesta, evaluat la aproximativ 300 de tone de aur și 1.600 de tone de argint, a fost concesionat în vederea exploatării către compania RMGC. Compania este controlată de firma canadiană Gabriel Resources, care deține 80,46% din capitalul social. Statul, prin firma Minvest Deva, are o participație de 19,31% în RMGC.

Gabriel Resources vrea să reducă „substanțial” costurile până când Guvernul va avansa în procesul de avizare a proiectului, a anunțat, vineri, compania canadiană, odată cu raportarea unei pierderi de 2,6 milioane dolari canadieni pentru primul trimestru.

La începutul lunii iunie, fostul premieri Călin Popescu Tăriceanu a declarat că, dacă proiectul minier de la Roșia Montană nu se va realiza, „statul român are o mare problemă de mediu” și va trebui să se scotocească de un miliard de euro pentru a face lucrările de mediu care se impun în zonă.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Avertismentul lui Donald Tusk. „Ştiu că sună devastator, dar a început o nouă eră: era...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Autoritățile au decis. Cine va avea custodia Ritei, fiica regretatei Rona Hartner: ,,Tatăl are rolul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Metodă „DRONA” de a sancționa șoferii pe autostradă. Care sunt șoferi vizați - VIDEO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
RUSIA, în lacrimi! A MURIT împușcat de 3 ori! S-a încercat imposibilul
Răsturnare de situație la Survivor. Motivul real pentru care Alexandra a fost eliminată
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului: "Nu...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Oamenii transmit mai multe virusuri animalelor decât invers