REFERENDUM 2012. Cine cântă și pe ce la mitingurile electorale

Publicat: 24/07/2012, 15:46
Actualizat: 25/07/2012, 14:18

Campania pentru referendumul de demitere a președintelui Băsescu nu s-a purtat doar pe scena declarațiilor politice, ci și pe ritmuri de pop-rock, reggae ori muzică de petrecere. Trupe și artiști precum Vunk, Connect-R, Antonia, DJ Project, Taraful din Clejani și Aurel Tămaș s-au auzit în cele trei săptămâni la mitingurile electorale.

De departe, cei mai prezenți au fost Vunk a căror piesă, „Vreau o țară ca afară” a devenit imnul de campanie al USL. Versurile cântate de Cornel Ilie, vocalul trupei, s-au auzit la Craiova, la Iași și Brașov, pe scenele orașelor în care alianța o organizat mitinguri anti-Băsescu.

Piesa, lansată pe internet de Ziua Națională, în decembrie 2010, a avut inițial un alt scop: de a-I convinge pe români să nu emigreze, iar pe cei déjà plecați din țară să revină. „Politica nu are ce căuta în această campanie”, declara în 2010, solistul trupei. „Deciziile țin de noi, dar nu putem aștepta nimic de la politicieni”.

Doi ani mai târziu mesajele versurilor s-au auzit însă într-un alt context.

Connect-R nu cântă sub 2.500 de euro

„Le-am interzis artiștilor mei să aibă vreo implicare politică. Ei nu pot fi activiști politici”, susține Emil Burloi, impresarul și managerul lui lui Connect-R și al trupei DJ Project. Clienții lui au participat la o singură cântare politică, cea de la Brașov, de la mitingul USL, susține: „A fost un singur concert și l-am tratat ca pe orice angajament muzical”, a declarat Burloi pentru gândul, nu înainte de a explica de ce nu pune la numărătoare cântarea lui Connect-R de la Constanța, de la mitingul USL. Potrivit managerului, artistul avea oricum un concert stabilit la mare.

Întrebat cum tratează Connect-R un show susținut la finalul unei manifestații politice, managerul răspunde scurt: „Normal”. „Indiferent de resortul care i-a adus pe oameni în fața unei scene, artistul le oferă un show complet, un program de minimum 30 de minute”, afirmă acesta. Iar în ceea ce privește onorariul, Emil Burloi susține că sub 2.500 de euro Ștefan Mihalache, alias Connect-R, nu cântă.

Ioniță din Clejani: Dacă mergem la o nuntă, suntem mai veseli ca mirii, dacă mergem la înmormântare, suntem mai triști ca rudele mortului

E mai scumpă o prestație într-o campanie electorală? „Noi avem aceleași onorarii”, declară pentru gândul Ioniță de la Clejani. „Chiar și de Revelion avem același preț, care să fie cât mai jos pe piață, dar care să reflecte calitatea a ceea ce oferim”, susține artistul.

Împreună cu soția lui, Viorica, și cu taraful lor, Clejanii au fost solicitați în această lună la un singur miting, cel de la Constanța, anti-Băsescu, organizat de USL. Muzicantul însă precizează că pe ei nu-i tocmesc „politicienii, ci organizatorii de evenimente”. „Tratăm orice invitație ca un angajament muzical. Nu ținem cont de culoarea politică, nu transmitem mesaje politice și nu avem melodii politice”, afirmă Ioniță de la Clejani. Artistul spune că niciodată nu i s-a cerut lui sau Vioircăi să transmită vreun mesaj atunci când s-a aflat pe o scenă.

„Noi suntem genul de oameni care, dacă mergem la o nuntă, suntem mai veseli ca mirii, iar dacă mergem la înmormântare, suntem mai triști ca rudele mortului”, spune lăutarul, punctând: „Asta ne e meseria”.

Iar meseria i-a adus o cântare și pe 29 iulie, de referendum: „Suntem la Timișoara, unde participăm la deschiderea unui mall”.

Întrebat de gândul dacă va merge la vot, artistul se ferește să dea un răspuns categoric: „Nu știu ce să zic pentru că nu știu ce să fac. Nu sunt sigur pe nimic și nu știu că, dacă se schimbă lucrurile, va fi mai bine . Mă gândesc tot mai mult la alegerea pe care am făcut-o în 1990, când s-au deschis granițele: nu cumva trebuia să plecăm și să ne stabilim în străinătate? Dar trebuie ca lucrurile să se îndrepte și pentru români. Dumnezeu are grijă de noi”, conchide Ioniță de la Clejani.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Președintele iranian Ebrahim Raisi a murit într-un accident de elicopter
Experimentata Raicu l-a 'prins' pe şefuleţ! Ce a făcut micuţul pervers înainte de întâlnire
Unde s-a refugiat și ce s-a ales de Maria, femeia de care a divorțat Mihai...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Traian Băsescu: Ar fi o mare greșeală a României să nu dea Ucrainei un sistem...
Celebrul cântăreț a aruncat bomba: ”Vreau un copil-clonă!”+ ”Am patru fete, culese de pe stradă!”
Dieta simplă a „Mamei Natură” | Ce mănâncă Roxana Ionescu, pentru a se menține în...
Un sat montan din Europa introduce taxă de intrare pentru turişti, din cauza celor care...
"Te iubesc, sufletul meu". Ți se rupe sufletul de durere! Mesajul emoționant transmis de părinții...
Ea este Florentina Paula Alexandra, tânăra ucisă cu bestialitate de propriul iubit, într-un apartament din...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Când intri pe autostradă, dai semnal STÂNGA sau DREAPTA? Ce semnale luminoase sunt impuse de...
Top 30 cele mai bune universităţi din România: UBB, UB şi Politehnica din Bucureşti conduc...
Marea IUBIRE a lui Nikola Tesla! „Dintre toate, cel mai mult mi-a plăcut...
Rămas bun, maestre! A murit marele actor. Și-a luat adio
Ilona Brezoianu și-a ales rochia de mireasă. Florin Ristei: „O să plâng când o să...
Ce poți face dacă ai o soră geamănă? O trimiți la muncă în locul tău!...
Culiță Sterp a apelat de urgență la mama Geta! Cu ce bunătăți s-a dus femeia...
”Cam vulgară” Lidia Buble, criticată dur după ce a apărut la bustul gol
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Test de cultură generală. Ce înseamnă SOS?
×