Șeful SIE: Sunt investitori strategici interesați de Oltchim

Șeful SIE: Sunt investitori strategici interesați de Oltchim
Publicat: 28/09/2012, 13:40
Actualizat: 28/09/2018, 03:23

Directorul SIE, Teodor Meleșcanu, a declarat vineri că serviciul a realizat informări pe Oltchim ca urmare o solicitărilor oficiale ale Guvernului, precizând că în continuare există investitori strategici interesați, sugerând că ar urmări un preț mai mic printr-un intermediar.

Meleșcanu a explicat vizita sa la Guvern pentru a se întâlni cu premierul Victor Ponta, precizând că este firesc din când în când să se întâlnească pentru „lucruri care nu trebuie neapărat date într-o formă scrisă, dar evident că în contextul respectiv tema privatizării Oltchim a fost unul din subiecte, care nici pe departe nu s-a referit la pe unde merge, pe unde umblă contributorul principal al știrilor pe această temă”.

Meleșcanu a precizat că a discutat cu Ponta despre informațiile privind evoluția și perspectivele privatizării Oltchim.

„Există câțiva investitori interesați, strategici. Dintr-un motiv sau altul nu au participat pentru moment la licitație, dar eu cred că există un interes destul de mare pentru această zonă și sunt convins că, dacă lucrurile se fac cum trebuie, poate să fie un succes această privatizare”, a mai susținut Meleșcanu.

Directorul SIE a afirmat că Oltchim este o temă care poate afecta securitatea națională și este „firesc ca decidenții politici să încerce să cunoască cât mai multe lucruri pentru a putea adopta deciziile corecte”.

Meleșcanu a mai precizat că actualul Guvern s-a aflat într-o situație dificilă în cazul Oltchim, privatizare asumată în fața FMI, și că „pe de o parte trebuia să facă ceva, pe de altă parte era informat despre vulnerabilitățile pe care le avem”.

Totodată, directorul SIE a menționat că serviciul nu se ocupă de privatizări, ci de informații.

„Oricând ni se cere oficial să obținem informații legate de activitatea unor companii externe, bonitatea lor, dacă există sau nu anumite incompatibilități cu participarea la licitații, o facem bineînțeles, dar nu este tema noastră de bază ca serviciu”, a explicat Meleșcanu.

El a fost întrebat dacă celelalte companii mari care s-au retras au făcut acest lucru pentru că urma să fie dusă în derizoriu licitația privind Oltchim.

„Nimeni nu s-a retras – știu la cine vă gândiți – nu s-a retras dintr-un motiv sau altul decât legat de considerente de natură economică. Rămân oamenii interesați. Sigur, dacă se poate lua mai ieftin prin altcineva, de ce nu?”, a răspuns directorul SIE.

Directorul Serviciului de Informații Externe (SIE), Teodor Meleșcanu, a venit miercuri la sediul Guvernului, pentru a discuta cu premierul Victor Ponta despre situația de la Oltchim, au declarat surse oficiale.

SRI a transmis Guvernului aproximativ 190 de rapoarte pe tema Oltchim, în decursul mai multor ani, iar toate guvernele au cunoscut foarte bine situația combinatului, a declarat, vineri, directorul SRI, George Maior.

„S-au transmis rapoarte în privința Oltchim de foarte multă vreme de către SRI, aproximativ 190 de rapoarte în decursul anilor și situația de acolo a fost foarte bine cunoscută de toate guvernele”, a declarat Maior.

El a fost întrebat ce arătau rapoartele SRI privind situația Oltchim. „Sunt rapoarte secrete și bineînțeles că nu am să discut acest lucru, dar situația referitoare la Oltchim a fost dintotdeauna cunoscută”, a replicat Maior.

Întrebat cum vede intenția premierului Victor Ponta de a face publice o serie de rapoarte ale SRI privind Oltchim, George Maior a răspuns: „Este dificil să faci public un raport fără să-l desecretizezi, lucru care se desfășoară în anumite condiții, și nu cred că e cazul de acest lucru, astfel încât misiunea unui serviciu secret este de a transmite informații secrete, nu de a transmite informații publice”.

Dan Diaconescu a câștigat licitația pentru preluarea a 54,8% din acțiunile Oltchim, după ce a oferit 203 milioane de lei, cel mai mare preț, pentru titlurile deținute de stat.

Premierul Victor Ponta a declarat, marți, că Dan Diaconescu are termen până luni, 1 octombrie, să plătească prețul pe acțiuni, caz în care acești bani ar putea fi acordați Oltchim pentru funcționarea combinatului., ca împrumut de salvgardare pentru maximum șase luni, până la transferul acțiunilor.

Premierul a precizat, totodată, că Guvernul este pregătit să numească un nou management la Oltchim și să dispună administrarea specială a combinatului dacă Dan Diaconescu nu achită până luni prețul pe acțiuni, iar în maximum șase luni va relua procesul de privatizare cu un investitor strategic.

Joi seară, Victor Ponta a declarat că informația conform căreia Dan Diaconescu ar dispune de 46 milioane euro într-o bancă din Olanda, prezentată joi dintr-un document, este falsă, iar acesta nu a depus până în prezent vreo dovadă că are banii pentru Oltchim.

Presă a relatat joi, citând un document oficial, că firma Gliding din Amsterdam garantează că Dan Diaconescu dispune de 46 milioane de euro într-un cont din Olanda al băncii HSBC.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Ultimele cuvinte pe care Ana-Maria a reușit să le rostească mamei sale, înainte să fie...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Ce au descoperit anchetatorii în mașina presupusului criminal din Orhei. Polițiștii au luat în calcul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Decizie pentru cei care nu locuiesc la adresa din buletin. E OBLIGATORIU în 15 zile
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Patru sulițe aborigene, returnate Australiei după 250 de ani