Statul român a cheltuit până acum 14 milioane de euro pentru organizarea clasei pregătitoare LA ȘCOALĂ. Victor Ponta o vrea acum LA GRĂDINIȚĂ

Statul român a cheltuit până acum 14 milioane de euro pentru organizarea clasei pregătitoare LA ȘCOALĂ. Victor Ponta o vrea acum LA GRĂDINIȚĂ
Publicat: 24/01/2013, 16:54
Actualizat: 18/05/2015, 23:41

Statul român a cheltuit până acum 14 milioane de euro pentru organizarea clasei pregătitoare la școli. Premierul Victor Ponta insistă acum că ideea nu i se pare bună și că, în opinia lui, clasa pregătitoare ar trebui să se facă la grădinițe. Adică alți bani, altă distracție.

8.736 de profesori pregătiți, 7.099 de clase amenajate și 129.756 de elevi. Așa arată în cifre clasa pregătitoare pentru anul școlar în curs de desfășurare.

Pentru ca elevii și profesorii să învețe în condiții cât de cât normale, Guvernul a alocat sume de bani de la buget sau a găsit finanțare din alte proiecte, de unde a luat fondurile necesare materialelor didactice.

Costurile pentru clasa pregătitoare pentru anul școlar 2012/2013 au cuprins mobilierul special, amenajarea claselor, formarea profesorilor și materialele didactice pentru pregătirea profesorilor.

Un calcul făcut de gândul arată că, până acum, Ministerul Educației a dat pentru clasa pregătitoare 63 de milioane de lei, ceea ce înseamnă 14 milioane de euro.

Cele 63 de milioane de lei s-au cheltuit după cum urmează: 26 de milioane de lei pentru mobilierul școlar, 20 de milioane de lei pentru materialele didactice specifice clasei pregatiroare, 17 milioane de lei pentru pregătirea profesorilor.

Ordinul privind repartizarea de fonduri necesare dotării cu mobilier școlar a instituțiilor de învățământ arată că în total au fost alocați 26 de milioane de lei, ceea ce înseamnă 5.878.230 euro.

Banii pentru materialele didactice au provenit din proiectul pentru reforma educației timpurii (P.R.E.T), proiect național cofinanțat de Guvernul României și Banca de Dezvoltarea Consiliului Europei (BDCE).

Dedicat reformei educației timpurii din România, proiectul în valoare de 105 de milioane de euro s-a potrivit perfect pentru nevoile Ministerului Educației de a asigura materiale didactice la clasele pregătitoare.

Ca urmare, 4,5 milioane de euro din acest proiect, adică 20 de milioane de lei, au fost redirecționați către materialele didactice specifice pentru clasa pregătitoare.

Pentru formarea profesorilor pentru clasa pregătitoare Ministerul Educației nu avea niciun ban prevăzut în bugetul pentru anul 2012/2013.

Așa că cei 8.763 de profesori pentru clasele pregătitoare au fost incluși într-un proiect ce a fost regândit complet. Este vorba de proiectul „Organizarea interdisciplinară a ofertelor de învățare pentru formarea competențelor cheie la clasele I-IV”, din fonduri europene.

În valoare totală de 3.824.435 euro, adică 17 milioane de lei, proiectul a fost folosit în proporție de 95% pentru formarea profesorilor pentru clasa pregătitoare.

„În prima fază, am pregătit formatorii care i-au pregătit pe profesori, pe care i-am plătit. Profesorii au participat la cursuri, iar apoi și-au completat pregătirea online. În toată această perioadă s-a făcut o platformă online pe care ei își găsesc toare resursele necesare predării”, a spus Merima Petrovici, șefa proiectului. Aceasta a mai spus că urmează să realizeze un ghid de bune practici pentru clasa pregătitoare pe care îl va distribui în școli.

Formarea profesorilor pentru clasa pregătitoare a fost necesară pentru că modul de predare este complet diferit. „Programa îi leagă foarte mult pe elevi de realitate. Modul de predare este complet diferit. Poți să pornești de la faptul că ai două prune și să ajungi să le explici copiilor care este copacul care face prunele. Este vorba de o aborbare integrată a materiei, care deschide orizontul de învățare al copiilor”, a mai spus Merima Petrovici.

Ce se învață la clasa pregătitoare

Clasa pregătitoare obligatorie pentru ciclul primar a fost introdusă pentru prima dată în anul școlar 2012/2013, potrivit noii legi a educației promovate de fostul ministru în guvernul Boc, Daniel Funeriu.

Datele de la Ministerul Educației arată că, pentru acest an școlar, sunt și clase pregătitoare unde copiii învață alături de colegi de-ai lor mai mari, în clase simultane. Sunt în total 3.237 de clase simultane, dintre care 2.629 în mediul rural și 608 în mediul urban.

La clasa pregătitoare, elevii au opt materii obligatorii: comunicare în limba română, comunicare în limba maternă, educație pentru societate, religie, matematică și exploatarea mediului, arte vizuale și lucru manual, muzică și mișcare, educație fizică și sport, dezvoltare personală. De asemenea, elevii urmează și două materii opționale: comunicare în limba modernă și jocul cu calculatorul. Legea educației prevede că la solicitarea părinților sau a tutorelui legal instituit pentru elevul minor, elevul poate să nu frecventeze orele de religie.

Costurille mobilierului școlar pentru clasa pregătitoare, pe județe

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Ultimele cuvinte pe care Ana-Maria a reușit să le rostească mamei sale, înainte să fie...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Ce au descoperit anchetatorii în mașina presupusului criminal din Orhei. Polițiștii au luat în calcul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Anunț pentru PROPRIETARII de case și terenuri. Guvernul PREGĂTEȘTE schimbări majore
Anca Alexandrescu este "o nenorocită", un "cancer"! I-a trădat pe toți cei cu care a...
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Telescopul Spaţial Hubble împlineşte 34 de ani de funcţionare