Suspiciune de encefalită de CĂPUȘĂ, boală mult mai GRAVĂ decât Lyme, în cazul unui tânăr din Sibiu care a fost înțepat de insectă

Suspiciune de encefalită de CĂPUȘĂ, boală mult mai GRAVĂ decât Lyme, în cazul unui tânăr din Sibiu care a fost înțepat de insectă
Publicat: 26/05/2012, 02:30
Actualizat: 26/05/2012, 02:30

Un tânăr din Sibiu este suspect de encefalită de căpușă, după ce a fost înțepat de o astfel de insectă, bărbatul fiind tratat la Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu, iar medicii spun că encefalita de căpușă este o afecțiune mai gravă decât boala Lyme, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Medicul șef al Secției Clinice de Boli Infecțioase din cadrul Spitalului Clinic Județean Sibiu, conf. univ. dr. Victoria Bîrluțiu, a atenționat autoritățile, vineri, în cadrul Comisiei de analiză întrunită la Prefectură pentru întocmirea unui plan de combatere a căpușelor, că encefalita de căpușă este o boală mult mai gravă la om decât boala Lyme.

Medicul a spus că are un astfel de caz în evaluare, după ce, în 2010, un alt sibian a fost diagnosticat cu acest tip de encefalită.

„Aș vrea să atrag atenția că prin mușcăturile de căpușă se pot transmite și alte boli. Dacă astăzi vorbim doar de boala Lyme, nu aș vrea ca ulterior să vorbim și de alte afecțiuni, în principal de encefalita de căpușă, care este mult mai gravă decât boala Lyme (…). Aș vrea să vă uitați un pic în 2010, am avut un caz de meningoencefalită (…). Un tânăr care era mușcat de căpușă. Așa ceva nu se uită. Serologia pentru boală Lyme era de boala cronică la acel moment prin encefalita de căpușă. Astăzi (vineri – n. r.), trimit încă un caz pentru serologie cu aceeași suspiciune”, a spus Victoria Bîrluțiu.

Potrivit sursei citate, 30 de pacienți din județul Sibiu au fost diagnosticați cu boala Lyme și alți patru așteaptă rezultatele analizelor, medicul recomandând factorilor în măsură să încerce să procure vaccinul măcar pentru cei care sunt expuși riscului de a fi înțepați de această insectă periculoasă.

„Pentru boala Lyme există vaccin și aș sugera factorilor în măsură să încerce să procure pentru sectorul silvic și pentru populația expusă la risc acest vaccin”, a precizat Bîrluțiu.

Referindu-se la cazurile la care diagnosticul de boală Lyme este cert, Bîrluțiu a spus că este vorba de persoane din municipiul Sibiu, care au fost înțepate în zona Cimitirului Municipal, în parcul Sub Arini și în Muzeul în Aer Liber, precum și din comunele Rășinari, Sadu și Mihăileni.

În cadrul Comisiei de analiză care a avut loc la Prefectura Sibiu s-a solicitat să fie adus un specialist entomolog de la Institutul Cantacuzino, dat fiind faptul că județul Sibiu are cel mai mare număr de persoane înțepate de căpușe în țară, specialistul fiind în măsură să spună care este încărcătura bacteriologică și de viruși pe care o au căpușele în Sibiu.

Prefectul Sibiului, Ovidiu Sitterli, a considerat că acest lucru poate fi analizat și de specialiștii Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, iar reprezentantul universității la această comisie a spus că există doi profesori universitari care sunt „foarte buni teoreticieni entomologi”.

Întrucât, de cele mai multe ori, animalele poartă căpușe, reprezentantul Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguanța Alimentelor Sibiu, dr. Ioan Pențea, a precizat că 140.000 de oi și 37.000 de câini și pisici au fost deparazitați.

Potrivit conducerii Inspectoratului Școlar Județean, un copil de grădiniță a fost găsit de o educatoare cu o căpușă în zona gâtului, iar acesta a fost dus la medic, unde i-a fost extrasă insecta, fiind singurul caz de acest gen din unitățile de învățământ din județul Sibiu.

Dezbaterile de vineri, de la Prefectura Sibiu, au avut loc după ce peste 600 de persoane au ajuns la UPU în anul 2012 spunând că au fost înțepate de căpușe, de acest lucru aflând și premierul Victor Ponta, în timpul vizitei sale la Sibiu de sâmbăta trecută, când a spus că îi va cere ministrului Sănătății să analizeze situația de la Sibiu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
A crezut că a înghițit un os, dar medicii au fost oripilați când au văzut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Mărturia Alinei, mama fetiţelor de 2 şi 4 ani otrăvite de tată, în Spania. Stă...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Mama Andreei Morega, studenta ucisă la Timișoara, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Protejarea demnităţii lui David a lui Michelangelo: O luptă pentru libertatea de exprimare
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
CARNEA DE PUI din magazine. Anunțul venit de la cel mai înalt nivel: Să fie...
România în Schengen AIr. Regulile pe aeroporturi intră în vigoare din 31 martie
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Topirea calotelor glaciare modifică forma Pământului și îi accelerează rotația