Turcan: Copiii de grupă mică nu vor mai avea loc în grădinițe dacă revine clasa pregătitoare

Turcan: Copiii de grupă mică nu vor mai avea loc în grădinițe dacă revine clasa pregătitoare
Publicat: 16/01/2013, 13:58
Actualizat: 28/03/2019, 11:40

Vicepreședintele PDL Raluca Turcan susține că revenirea clasei pregătitoare la grădiniță va avea „efecte dezastruoase”: copiii de grupă mică nu vor mai avea loc în grădinițe, mii de învățătoare ar trebui să devină educatoare, iar 7.000 de clase utilate vor rămâne goale.

„Premierul Victor Ponta riscă să zdruncine din temelii sistemul de educație cu decizii care sunt, mai degrabă, idei fixe, nesusținute de niciun argument. Victor Ponta continuă să ceară trecerea clasei pregătitoare la grădiniță chiar în disprețul celui pe care l-a desemnat să se ocupe de învățământul din România, adică al ministrului Remus Pricopie. Practic, după toate deciziile contestabile și avalanșa de declarații negândite de anul trecut referitoare la sistemul de învățământ din România, Victor Ponta continuă să destabilizeze un sistem care trebuie să fie caracterizat prin predictibilitate și orientat spre performanță”, se arată într-un comunicat al vicepreședintelui PDL.

Raluca Turcan precizează că, în acest an școlar, urmare a trecerii clasei pregătitoare la școală, pentru prima dată nu a mai fost criză de locuri în grădinițe, întrucât peste o sută de mii de locuri s-au eliberat.

Ea mai susține că, potrivit unei evaluări, 85% din părinții copiilor sunt foarte mulțumiți de modul în care se desfășoară acum clasa pregătitoare și consideră că elevii au câștigat mult prin trecerea la școală, iar 83% din copii spun că sunt fericiți că acum merg și ei la școală.

„Întoarcerea clasei pregătitoare la grădinițe ar avea efecte dezastruoase. În primul rând, grădinițele vor fi supra-aglomerate cu copiii care acum sunt în grupa mare – peste 150.000 de copii ar rămâne în grădinițe anul viitor, iar copiii de grupă mică nu ar mai avea loc. În același timp, mii de învățătoare nu ar mai avea de ales și ar trebui să devină educatoare, iar 7.000 de săli de clasă utilate pentru clasa pregătitoare vor rămâne goale. Astfel, investițiile făcute de stat în utilarea acestor săli de clasă vor fi irosite”, arată Turcan.

Ea îi solicită premierului Ponta să nu mai vorbească înainte de a analiza situația concretă.

„În al doilea rând, îi cer premierului Ponta și ministrului educației să abroge ordonanța de urgență dată pe sub mâna în ultima zi de mandat a Ecaterinei Andronescu prin care îi obligă pe toți educatorii și învățătorii din România să urmeze cursurile unei facultăți în următorii șase ani dacă vor să își păstreze posturile. Este o măsură umilitoare pentru cadrele didactice din România și singurul său scop este de a alimenta cu studenți prolificele «fabrici de diplome» din țară. În plus, veniturile învățătorilor și educatorilor sunt puse în pericol de decizii cu iz de răsplată politică”, se mai arată în comunicat.

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, că, în opinia sa, clasa pregătitoare trebuie să revină la grădiniță, el precizând că a discutat deocamdată doar telefonic cu ministrul Educației, dar că va discuta și direct cu acesta pentru a vedea cum poate fi pusă în aplicare măsura din acest an.

El a făcut aceste declarații, întrebat despre recentele afirmații ale ministrului Educației, Remus Pricopie, conform cărora clasa pregătitoare va rămâne la școlile generale.

„Am văzut. L-am chemat astăzi pe ministrul Educației să-mi explice. Mie mi se pare o greșeală și vreau să îmi explice exact ce se poate face în acest an, pentru că eu cred că ar trebui clasa pregătitoare să rămână la grădiniță”, a spus premierul.

Victor Ponta a adăugat că va avea o discuție în acest sens cu ministrul de resort în cursul după-amiezii de luni, pentru că până acum a vorbit cu acesta doar la telefon.

„Să vedem din punct de vedere logistic cum putem să aplicăm acest lucru chiar din acest an”, a precizat premierul.

Ministrul Educației, Remus Pricopie, a declarat, luni, că va exista în continuare clasa pregătitoare, iar înscrierile vor fi mult mai relaxate și se vor desfășura după criterii generale stabilite de către Ministerul Educației și cele particulare, ale unităților de învățământ.

„Aș vrea să precizez pentru a mia oară de la momentul învestirii mele în funcția de ministru al Educației că până la această oră nu există nicio decizie în legătură cu clasa pregătitoare, alta decât cea legală, respectiv că ea va funcționa. Anul acesta va fi un mai ușor întrucât vorbim de o singură generație, respectiv cei care intră în clasa pregătitoare, și nu ca anul trecut când am avut două generații, respectiv cei care intrau în clasa pregătitoare și cei care intrau în clasa întâi. Totodată, revin și asupra informației transmise încă din decembrie, care face referire la înscriere, aceasta urmând să fie mult mai relaxată, după criterii generale stabilite de către MECTS și particulare vizând unitățile de învățământ”, a mai spus Remus Pricopie.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Ultimele cuvinte pe care Ana-Maria a reușit să le rostească mamei sale, înainte să fie...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Ce au descoperit anchetatorii în mașina presupusului criminal din Orhei. Polițiștii au luat în calcul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Decizie pentru cei care nu locuiesc la adresa din buletin. E OBLIGATORIU în 15 zile
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Patru sulițe aborigene, returnate Australiei după 250 de ani