”Chiriași la noi în țară”

”Chiriași la noi în țară”
Ana-Maria Păunescu
Publicat: 11/10/2023, 15:25

Ne stă bine când suntem gazde politicoase, când deschidem ușa țării noastre acelora care au nevoie de sprijin, de ajutor, de orice fel de cuvânt care ar putea reda echilibrul sau o parte din el. Ne stă bine când învățăm limbi internaționale ca să putem comunica ușor cu ceilalți, când lăsăm chiar la o parte orgoliul propriei identități pentru a spune „da” dialogului extern.

Dar… Viața noastră, a țării noastre, e plină de „dar-uri” (și nu daruri, cum ne-ar plăcea să fie). Am urmărit pe sărite vizita președintelui Zelenski în România, am auzit și de protestele care strigau tare și neîncetat că Ucraina, înainte de a ne cere ajutorul, ar trebui să ne dea înapoi teritoriile, să ne recunoască adevărurile istorice pentru care altădată eram în conflict.

L-am văzut pe Klaus Iohannis cum a zâmbit neîncetat, îmbrăcat la costum, elegant și gazdă relaxată, în fața președintelui venit, la vizita oficială între instituții, în haine de război, de parcă acum ieșise din garnizoană.

Nu uit, însă, vara trecută, cu toate camioanele ucrainene care au străbătut țara noastră, ca pe un maidan abandonat, ca să vândă, înaintea alor noștri, la toate porturile și prin toate punctele de acces, cereale de tot felul.

Nu uit, n-am cum să uit, cum autoritățile României, pentru a mia oară, au uitat să-i protejeze pe români, să înceteze să aștepte din afară ordine cu care să facă în propria ogradă curățenie, să folosească puțin din acel mic instrument de acțiune, numit creier, care, odată activat, obișnuiește să livreze soluții. Fix ca-n inteligența artificială de care-mi povestea cineva zilele trecute.

Avem inteligență artificială la dispoziție și tot mai puțină inteligență naturală. Ne trebuie reguli făcute de cei pe care îi considerăm mai în măsură să comande. Președintele nostru a jucat perfect rolul gazdei bune, ba chiar a părut că muncește, în fața președintelui aflat în război, îmbrăcat de război, cu discurs de război. Convenabil. Aparent. Cunosc oameni care cred că al treilea război mondial nu poate să fie oprit, cu atât mai puțin să nu ne distrugă pe noi, aflați atât de aproape de zone de conflict.

Suntem pe lângă fronturi, dar ne mișcăm costumele după cum ne indică sforile. Bine scria cine scria, nu ieri, nu azi, demult, ca-ntr-o previziune: „Hai la teatru că e iarăşi dramă,/Spectatorii cască ochii mari,/Ce frumos păpuşile dansează,/Tremurând în mâini de păpuşari.//Totuşi, cine îi încurajează?/Totuşi, cine îi aţâţă crunt?/Cine e directorul de teatru?/Totuşi, păpuşarii cine sunt?//Teatrul nostru de marionete/Îşi reintră-n drepturi desuet,/Dar, din nou, pe scenă, curge sânge/Şi plătim cu viaţa un bilet.// (Adrian Păunescu)”

N-o să primim niciodată ordin de la nimeni să ne vedem de viață, să ne apărăm copiii. N-o să ne învețe nimeni din afară asta. Părem gazde bune, dar suntem „chiriași la noi în țară”, cum scria același poet. Și lăsăm poarta casei deschisă, atât de larg, încât apoi ne minunăm că nu mai avem loc și aer să respirăm. Tot mai greu se respiră în România, tot mai greu…


Citește și:

Și, totuși, de unde prețurile astea?

Reflex de civilizație

Cazul Halep, cazul România

Gara refugiaților, țara nimănui

Autostrăzile din Maramureș

Sfântă Mărie, tot mai scumpă sărbătoare

Ana-Maria Păunescu
Ana-Maria Păunescu s-a născut pe 25 decembrie 1990, în București, într-o casă cu poezie și aer de Crăciun. După ce a terminat liceul Cervantes mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
A crezut că a BĂUT peste măsură și a ajuns la spital. Medicii, ȘOCAȚI de...
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Bărbat de 33 de ani, răpit din parcarea unui bloc din Capitală! Acesta a fost...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Avertismentul sumbru şi profetic al lui Macron pentru Europa, o regiune în pericol de moarte...
Erupție GIGANTICĂ pe Soare! Radiațiile AU AJUNS deja pe Pământ
DECIZIE DRASTICĂ pentru toți posesorii de mașini. Abia acum S-A AFLAT ce s-a întâmplat: A...
Românii care nu și-au primit pensiile. Când vor fi livrate
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Opere pierdute ale Fraților Grimm, redescoperite în colecția unei biblioteci din Polonia