Când românii se simt români

Când românii se simt români
Ana-Maria Păunescu
Publicat: 02/10/2023, 11:25

Am participat, zilele trecute, la Summitul European de Afaceri, de Inovaţie şi Antreprenoriat, cu nucleu Franco-Român, din Paris, organizat de un cuplu extraordinar de români, mereu tineri şi bătăioşi, cu participarea a peste 10 ţări, cu discursuri de tot felul şi cu premii pentru excelenţă pentru multe categorii ale performanţei adevărate.

Am fost şi eu premiată pentru Cultură, pentru poezia mea, pentru Flacăra care, de la un timp, a devenit tot a mea, pentru că am avut curajul să cred în forţa ei, încă din primele clipe ale lui noiembrie 2010. Dar, mai important decât atât, am primit premiul de a vedea cum România, prin oamenii potriviţi, poate să unească, poate să dea sentimentul de continuitate şi performanţă.

Mi-am astupat urechile, ca să scriu aceste rânduri, auzind în depărtări cunoscute câini mari lătrând şi agitându-se. Şi mi-am adus aminte, zâmbind pe furiş, de mândria pe care am simţit-o când oameni care vorbeau româneşte erau apreciaţi pentru cele pe care le reuşeau, în tot felul de domenii. Şi cum oameni care vorbeau engleză, franceză, portugheză, primeau, de asemenea, premii şi reuşeau să atragă atenţia celorlalţi, prin efortul recunoscut de Sena şi de tot Parisul ce forfotea dincolo de Palatul în care Summitul prindea viaţă.

Aşadar, se poate.  Există o şansă pentru România, pentru românii ei. Dar nu acasă, nu în Bucureşti, nu pe la vreun minister care ia decizii importante. Ci în ţările de dincolo de graniţe, care prin sentimentul de românitate, mai găsesc înţelesuri şi mai provoacă ecouri pe scene care, altfel, ar fi pustii. În rest, Bucureştii chiar sunt un mic Paris, dar pe tot mai puţine străzi şi în tot mai puţine zone. Seamănă oraşul nostru cu capitala francezilor, dar asemănarea este tot mai firavă şi lupta acelora care au arme pentru evoluţie e tot mai subţire.

Am mai scris, am mai spus asta, dar simt nevoia să repet: de ce nu avem grijă de copiii noştri? De ce în parcurile de pe lângă Paris există manej de cai pentru cei mici care ar putea fi pasionaţi de echitaţie şi în parcurile din Bucureşti sunt doar căpuşe şi jucării ruginite? Unde s-a surpat atât de puternic drumul dintre noi şi ceilalţi? Unde şi de ce?

La Summitul Franco-Român s-a băut vin românesc. Şi nu unul oarecare. În inima Franţei, în Palat franţuzesc, oamenii au savurat Maramă de Segarcea, de la Domeniul Coroanei.

Francezii gustau, priveau paharul şi apoi ziceau: ăsta e vin românesc? Excepţional! N-am mai băut niciodată până acum. Şi se întorceau la barul de vinuri exclusiv româneşti pentru a mai gusta un soi. Avem cel mai bun vin din lume? S-ar putea. Pentru că, pe unele plantaţii, în unele vii, nu se mai pune nimic altceva peste strugure. Doar dragoste. Şi se zdrobesc curat fructele şi se face un vin dumnezeiesc. Excepţional, într-adevăr!

Vin acasă, cu premiu de la Paris, cu ochii plini de Paris, dar cu inima plină de Românie, de la Segarcea şi până în creierii munţilor Carpaţi. Şi cu încrederea că, uşor, uşor, în timp, dacă privirea Cerului se va mai întoarce către noi, avem o şansă să ne salvăm, să ne recuperăm demnitatea, cheful de performanţă, identitatea şi suflul.

Respirăm, respirăm, poate ni se curăţă plămânii şi redevenim tineri. Cum nu ţinem minte să fi fost vreodată cu adevărat.


Citește și:

Cazul Halep, cazul România

Djokovic! Ne pricepem și la tenis!

Flori pentru doamna învățătoare

Gara refugiaților, țara nimănui

Despre literatura română și autorii ei

Ana-Maria Păunescu
Ana-Maria Păunescu s-a născut pe 25 decembrie 1990, în București, într-o casă cu poezie și aer de Crăciun. După ce a terminat liceul Cervantes mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără care a crezut că este mahmură a ajuns până la urmă la spital...
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Tradiții și obiceiuri de Vinerea Mare. Ce nu trebuie să faci în data de 3...
A crezut că a BĂUT peste măsură și a ajuns la spital. Medicii, ȘOCAȚI de...
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Ies la lumină noi detalii în cazul morții lui Diego Maradona. Ce s-a descoperit după...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Frâna de motor: Când și cum ar trebui s-o folosești?
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Erupție GIGANTICĂ pe Soare! Radiațiile AU AJUNS deja pe Pământ
Devine obligatoriu și în România. Măsura se aplică în toate țările UE
Probleme legate de funcționarea telefoanelor iPhone. Apple, mesaj pentru utilizatori
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
Oana Roman, dezvăluiri dureroase despre cea mai neagră noapte din viața ei. A fost la...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Hans Christian Orsted, pionierul electromagnetismului