Mihai Morar: ”Je ne suis pas Emi Pian!” (OPINIE)

Mihai Morar: ”Je ne suis pas Emi Pian!” (OPINIE)
Publicat: 12/08/2020, 00:00
Actualizat: 12/08/2020, 10:12

În țara mea, asasinarea unui interlop de către un alt interlop ar fi fost doar o știre. În țara lor, e prima știre, breaking news, serial TV.

În țara mea, înmormântarea unui interlop ar fi însemnat o slujbă creștinească, o rânduială de care are parte orice mirean. În țara lor, e priveghi televizat, e convoi funerar format din Poliție și Jandarmerie, e concertul cu cel mai mare public organizat în România în 2020.

În țara mea, ministrul de Interne le-ar fi transmis cu fermitate clanurilor interlope ”Punem mâna pe voi!”. În țara lor, ministrul de Interne, această pictură naivă a luptei antimafie, o ia ușor cu Pian pe scări și le spune cu delicatețe cămătarilor, proxeneților, criminalilor, traficanților: ”Suntem cu ochii pe voi!” Dar țara mea are nevoie de brațul legii, nu de priviri gingașe îndreptate spre clanuri borfașe.

Je ne suis pas Emi Pian! Sau, pe românește: ”Eu nu am crescut cu Pian în casă!” Nu, eu nu vreau să știu dacă șeful Duduienilor a fost un om bun sau rău, nu mă interesează să-l văd plâns de familie, jelit ca un Rege de supuși, canonizat de soborul maneliștilor, nu vreau să îl văd escortat de polițiști, nu e treaba mea să îi judec viața și opera, iar compasiunea mea pentru pierderea unei vieți umane e deja un cuvânt prea mare pentru un individ – emblemă a unei lumi în care compasiunea e o slăbiciune, nu o virtute.

Eu vreau să trăiesc liber, demn și sigur într-o țară față de care îmi îndeplinesc obligațiile de cetățean. Clanurile interlope nu fac parte din nicio bază a organizării societății în care trăiesc. Nici preamărirea lor publică, nici fetișizarea capilor di tutti capi, nici protejarea lor de către stat. Iar omuciderea duduianului, transformat din caz în cauză falsă a unui popor, îmi amenință mie, cetățeanului român, libertatea, îmi jignește demnitatea și îmi primejduiește siguranța. Dreptul meu de a trăi în țara mea devine compromisul de a trăi în țara lor. Je ne suis pas Emi Pian!

Binele va câștiga lupta cu Răul atunci când forțele Binelui vor fi la fel de bine organizate precum Mafia. În ultima săptămână, din tot spectacolul public al festivalului îngropăciunii cu proțap am văzut că singurii perfect organizați, peste lege, peste morală, peste pandemie, sunt Rău-făcătorii. Din păcate, din acest spectacol trist lipsesc Bine-făcătorii. Pentru că aceia care ar trebui să ne fie Bine-făcători s-au mulțumit să fie doar privitori. ”Suntem în zonă pentru supraveghere și monitorizare” spunea un reprezentant al Poliției zilele trecute, transmițând în direct de la înmormântarea regală. ”Suntem cu ochii pe voi!”, gingășia ministrului de Interne, înseamnă, de fapt, că autoritățile au închis deja ochii, cum i-au închis preț de câteva decenii de când aceste clanuri împart dreptatea după legea lor.

Procurorul italian Francesco Saverio Borelli, cel care a condus în anii 90 investigația ”Cu mâinile curate”, cea mai mare operațiune antimafie, care a răsturnat întreaga clasă politică, spunea atunci într-un interviu: ”Suntem cu toții vinovați. Noi toți am închis ochii când trebuia să îî avem larg deschiși!”

Autoritățile sunt ”cu ochii pe ei”. Noi suntem cu ochii pe televizor. De fapt, și unii, și alții, am închis ochii demult. Și, în tot timpul ăsta, ”pe neve”, țara mea a devenit țara lor.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate...
Dieta Monicăi Anghel. A slăbit enorm în ultimii ani: alimentele la care a renunțat total!...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
O cisternă cu etanol s-a răsturnat pe carosabil, în Vrancea! Șoferul a decedat
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
O NOUĂ TAXĂ obligatorie în România. Trebuie să dai banii până pe 30 APRILIE
Vacanța perfectă e în acest oraș. Cea mai bună destinație de mers pe jos
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Vaccinurile au salvat în ultimii 50 de ani cel puțin 154 de milioane de copii