150 de ani de la înființarea Senatului. Băsescu nu este invitat. Iliescu: Parlamentul unicameral reflectă o viziune primitivă. Amintește de Marea Adunare Națională

Publicat: 17/06/2014, 17:24
Actualizat: 30/07/2014, 16:09

Neinvitarea președintelui Traian Băsescu la ședința solemnă de aniversare a 150 de ani de la înființarea Senatului a fost criticată de liderii politici, inclusiv de premierul Victor Ponta. „A fost o situație anormală”, a precizat el, la finalul ceremoniei. De altfel, în timpul discursurilor invitaților, și președintele PDL, Vasile Blaga, a criticat decizia șefului Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, de a nu-l invita pe șeful statului.

„Este o decizie profund greșită pe care o condamnăm. Niciodată nu s-a întâmplat așa ceva, indiferent ce nume a purtat. Nu trebuie să avem interese politicianiste, meschine”, a declarat Blaga.

Pe lista vorbitorilor s-au aflat foștii președinți Emil Constantinescu și Ion Iliescu, principesa Margareta a României, președintele Academiei Române, Ionel Valentin Vlad, dar și foști președinți ai Senatului, precum Oliviu Gherman, Petre Roman, Mircea Ionescu Quintus, Nicolae Văcăroiu, Mircea Geoană, Vasile Blaga și Crin Antonescu. Majoritatea a punctat necesitatea unui sistem bicameral în România, în special pentru existența democrației.

Mai critic, fostul șef de stat Ion Iliescu a precizat că „democrația nu este o societate pe acțiuni sau SRL”. „Ideea că desființăm Senatul și reducem numărul de aleși este cea mai bună dovadă de refuz al democrației. Camera Deputaților și Senatul nu sunt fabrici de legi, nu au normă de producție. Senatul va trămâne o instituție politică esențială”, a punctat Iliescu.

De altfel, fostul președinte a spus încă dinaintea ședinței solemne că unicameralismul reprezintă o „viziune fixistă și primitivă” de revenire la Marea Adunare Națională.

Cel mai apreciat invitat la ceremonie a fost liberalul Mircea Ionescu Quintus, care a fost aplaudat constant de cei aflați în sală. În discursul său, Quintus a făcut și o serie de glume, spunând că, având în vedere că nu mai este politician, își va ține promisiunea de a nu vorbi mult. Principalul mesaj pe care liderul liberal l-a transmis actualilor parlamentari a fost că dușmănia existentă între partide nu este deloc utilă României.

„Din păcate, parlamentarismul pe care l-am trăit eu după 1990 era cu totul altfel decât simt eu că se întâmplă acum. Avem destui dușmani, avem atâtea împotriviri în calea celor pe care le dorim înfăptuite, încât nu este loc să ne mai dușmănim între noi.Aș face un prim apel să ne atenuăm asperitățile, să înțelegem că suntem toți fiii aceluiași popor și că numai împreună putem duce țara acolo unde fiecare o visăm”, a spus Quintus.

În plus, fostul președinte al PNL a subliniat și importanța aplicării textului constituțional „Nimeni nu este mai presus de lege”.

„Faceți aplicabil acest principiu. Această sintagmă care cuprinde tot ceea ce înseamnă esența statului de drept. Prin tot ceea ce faceți, vă rog, să trăim asemenea momente nu numai atunci când aniversăm instituții de bază, dar zi de zi.Dacă vrem să ne fie bine, trebuie și noi să facem bine. Mă simt mândru că sunt român, vă rog să vă faceți datoria ca să o pot spune în continuare”, a adăugat Quintus.

Un moment jenant a fost creat de foștii parteneri de guvernare, Crin Antonescu și Victor Ponta, care s-au atacat în timpul discursurilor. Primul care a vorbit a fost liberalul, precizând că cele mai importante instituții din România, cu tradiție, sunt Monarhia, Camera Deputaților, Senatul și PNL. În replică, premierul i-a transmis că Armata, Biserica Ortodoxă, Parlamentul și Monarhia sunt cele patru instituții fundamentale pentru că „niciodată nu vor decide într-o dimineață să fuzioneze cu cineva”.

Nici discursul liderului senatorilor UDMR, Marko Bela, nu a trecut neobservat. În discursul său, udemeristul, unul dintre cei mai vechi parlamentari, a amintit de prima întrunire a Senatului, din 1990, când ședința a început cu 30 de minute întârziere din cauza liberalilor, rămași blocați în lift.

„Indiferent cine este la guvernare, opoziția zilelor noastre nu mai încape într-un lift și este bine așa. Senatul din 1990 se afla în altă clădire, iar pe ușa de oțel a liftului se vedeau urmele de gloanțe din 1989. Astăzi putem spera că cel puțin butoanele de urcare sau coborâre ale liftului răspund la comanda noastră”, a făcut o analogie Marko Bela.

Gândul a transmis LIVE TEXT. Vezi mai jos declarațiilor invitaților

UPDATE 13.50„Cred că a fost o situație anormală, ca multe alte situații anormale din acești zece ani de mandat ai președintelui Băsescu și sincer îmi doresc foarte mult ca începând din decembrie asemenea momente în care președintele nu invită pe președintele Senatului, când președintele Senatului nu îl invită pe președinte și multe alte situații să nu se mai repete pentru că ține foarte mult de personalitatea președintelui ca asemenea conflicte să fie evitate. A fost o situația anormală”, a declarat Victor Ponta, la finalul ședinței solemne.

UPDATE 13.30Ședința solemnă a Senatului, cu ocazia aniversării a 150 de ani de la înființarea Senatului, s-a încheiat.

UPDATE 13.15Dumitru Pelican, lider de grup PC: „Senatul este tradiție pentru România, sunt convins că românii își vor dori un Parlament bicameral”

UPDATE 13.00Marko Bela, liderul senatorilor UDMR: „Văzând programul de azi, mi-am dat seama că până îmi va veni rândul nu voi mai putea spune noutăți importante despre trecutul și viitorul parlamentarismului. Sunt unul dintre puținii care au participat la prima întrunire a Senatului. Aș putea evoca momente anecdotice. Prima întrunire a fost a doua încercare pentru că au venit minerii în București. Dar și a doua oară, ceremonia a întârziat aproape jumătate de oră din cauza absenței celui de-al doilea grup parlamentar ca mărime din opoziție, pentru că liberalii s-au blocat cu toții în lift și a trebuit să-i așteptăm până au fost scoși de acolo. Atunci, UDMR a avut cel mai mare grup din opoziție, abia după noi au venit liberalii. Față de situația de atunci s-au schimbat multe lucruri. Dincolo de momentele cu haz sau necaz ale Senatului, vreau să subliniez o decizie majoră a maghiarilor, care a influențat în mod ireversibil soarta României de azi, a contribuit la integrarea țării la structurile europene și a impus un anumit tip de colaborare interetnică. Trebuie să mergem mai departe în direcția propusă acum 24 de ani, este nevoie de responsabilitate și curaj din partea parlamentarilor. Nu ar trebui să acceptăm ca Parlamentul să piardă din prestigiul său, forul legislativ trebuie să fie instituția cea mai importantă. Dacă vom fi capabili să adoptăm o lege electorală și să modificăm Constituția, vom crea un bicameralism real, unde Senatul să aibă alte atribuții, fiind reprezentantul comunităților locale. Vă amintesc din nou întâmplarea cu care am început. Indiferent cine este la guvernare, opoziția zilelor noastre nu mai încape într-un lift și este bine așa. Senatul din 1990 se afla în altă clădire, iar pe ușa de oțel a liftului se vedeau urmele de gloanțe din 1989. Astăzi putem spera că cel puțin butoanele de urcare sau coborâre ale liftului răspund la comanda noastră

UPDATE 12.45Victor Ponta: „În numele Guvernului, vă mulțumesc pentru invitație. Asigur camera superioară de tot respectul pe care îl purtăm. Vreau să folosesc acest prilej pentru a exprima că eu consider că existența Senatului este indisolubil legată de istoria democrată a României. Nu văd o Românie democrată fără un sistem bicameral. Evident că atunci când ocupă funcții executive, uneori Parlamentul deranjează și poate ar fi mai ușor ca Senatul să nu existe. Poate și domnul Băsescu va considera la anul că Senatul trebuie să existe. Când prea multă putere se strânge în zona executivă, Parlamentul este esențial, camera ponderatoare. În numele Guvernului și a PSD, vă asigur că această abordare este una constantă. Senatul și-a îndeplinit obligațiile constituționale față de poporul român, dar trebuie să se modernize, dar niciodată nu trebuie să dispară. Există patru insituții fundamentale, ca să-i răspund antevorbitorului meu: Monarhia, Parlamentul, BOR și Armata, am încredere în aceste patru instituții, pentru că niciodată nu vor decide într-o dimineață să fuzioneze cu cineva. Senatul a fost pentru mult timp un loc al elitelor. Mult timp președintele Academiei era senator de drept. Împreună trebuie să restabilim ce a fost la început, un loc în care nu plimbi toți rectorii prin tribunale că sunt senatori, în care nu-i ceri președintelui Academiei să renunțe la calitatea de senator, trebuie să reparăm această greșeală. Sunt convins că foștii președinți ai României să fie senatori de drept, nu poți să le ceri să candideze într-un colegiu de la țară. Necesitatea de a avea în Parlament foștii reprezentanți ai instituțiilor va duce la recăpătarea prestigiului Senatului „

MEDIAFAX FOTO// SILVIU MATEI

UPDATE 12.35Crin Antonescu: „Îmi doresc să traversăm mai mult decît o simplă festivitate. Rata speranței mele trebuie să fie redusă, din moment ce nu am avut o dezbatere așezată despre bicameralism sau Senat, atunci când am avut un referendum pe acest subiect. Oricât de puține speranțe ai avea, e de datoria ta să-l spui atunci când îl crezi. Ar trebui să facem mai mult decât o simplă festivitate. Avem probleme de memorie. Vorbesc despre memoria publică, nu este nicidecum doar treaba istoricilor. Avem probleme de memorie în diferite momente, sub diferite regimuri și pretexte, am rupt pagini întregi din cartea de istorie, am introdus pagini cu forța copiate prost. Acum cedăm conjucturalului și nu este invitat un președinte în exercițiu al statului. Toate acestea ne pot îndemna să medităm foarte serios la instituții și tradiții politice românești. Nicio națiune puternică nu trăiește din amintiri, dar toate cele puternice construiesc pe memorie vie, fertilă, fără de care nu există nici trecut, nici viitor. În România au existat patru instituții majore: Senatul, Camera Deputaților, Monarhia și PNL. Nu vă scandalizați, vorbesc doar despre istorie. Regimul comunist a suprimat imediat toate aceste patru instituții, păstrând un simlucaru, Marea Adunare. Șansa pe care ne-a dat-o viața de a reveni după 1990 a readus la viață trei dintre ele, iar în ultimii ani o recuperare corectă a istoriei se petrece. În democrație nu a fost liniște. Existența Senatului nu garantează, nu e suficientă pentru democrație. Există exemple de state democratice cu o singură camera. Cred că înțelegând ce înseamnă, de ce e importantă și de ce trebuie păstrată tradiția, vom găsi răspuns și la contradicții. În societatea românească de azi, nimic nu împiedică păstrarea bicameralismului. Problema societății este de a avea un Parlament eficient și credibil, este în puterea noastră. Să fim reprezentanți în mandatul nostru ai națiunii. Să păstrăm amintirea unui senator, ministru, deputat, așa cum o națiune puternică păstrează instituțiile sale”

UPDATE 12.25Vasile Blaga: „Instituția Senatului a dobândit respect și încredere de pe urma muncii oamenilor. Însă cu timpul capitalul de încredere s-a rispit. Azi Parlamentul și partidele politice își împart ultimele locuri în încrederea populației. Am constatat acest declin și în urmă cu zece ani. Se manifestă atunci când parlamentarul una spune, alta votează, când ține justiția la ușa Senatului, când este vizat interesul particular. Dacă nu suntem în stare să schimbăm această stare de fapt, bruma de încredere pe care o mai avem se va rispi și ea. Organizatorii au hotărât să nu-l invite pe președintele statului. Este o decizie profund greșită pe care o condamnăm. Niciodată nu s-a întâmplat așa ceva, indiferent ce nume a purtat. Nu trebuie să avem interese politicianiste, meschine”

UPDATE 12.25Mircea Geoană: „Mandatul meu cred că a fost cel mai agitat mandat. Mi-aduc aminte cu mare plăcere fiecare moment petrecut împreună. Nu putem să ignorăm ce se întâmplă cu noi, istoria modernă a fost rezultatul jocului geo-politic. Azi, Rusia își regăsește instinctele și acționează cu brutalitate în vecinătatea noastră. Trebuie să ne regăsim cu toții acea unitate de destin, care a făcut ca generațiile anterioare, ca România Mică, România Mare să existe, să regăsim acel proiect național care să facă din România o țară cu adevărat dezvoltată, nu mimat sau la ceasuri aniversare. Buna guvernare este esențială. Resursa umană, partidele politice. A face politică este o meserie nobilă și frumoasă, cea mai complexă și solicitantă meserie din lume. Partidele au obligația să meargă mai departe. Nu putem ctitori pe termen lung, de reguli, de cutume democratice, de respect față de etică. Azi suntem o țară mai relevantă strategic mai mult decât oricând, există garanții. Avem în față un nou ciclu de stabilitate. Nu trebuie să mai schimbăm constituții după chipul și asemănarea cuiva. Instituția Senatului este mai presus decât noi. Avem de construit această România, o șansă ca aceasta nu trebuie risipită”

UPDATE 12.15Nicolae Văcăroiu: „Să se mențină echilibrul între puterile statului. Implicațiile bicameralismului s-au arătat benefice în parcursul României. Pe plan intern, a asigurat legile necesare ordinii și prosperității. Pe plan extern, Senatul a conectat România. Senatul a fost și a rămas o instituție a stabilității. Se cuvine să aducem un omagiu senatorilor”

UPDATE 12.05Mircea Ionescu Quintus: „Vă promit că, văzând lista lungă a celor care vor lua cuvântul, vă rețin doar câteva minute. Cum nu mai sunt politician activ, sunt sigur că mă țin de promisiunea pe care o fac. Mă mândresc cu ceva care nu este datorită mie, ci, știu eu cui, PF Daniel poate să știe, poate Dumnezeu. Nu știu dacă este adevărat, dar parlamentari care se apropie de 100 de ani nu am văzut. Vreau să vă spun că sunt foarte emoționat să revin printre dvs, după 10 ani de când nu am acceptat să mai candidez încă o dată. Aveam mai mult de 80 și nu știu câți de ani. Din păcate, parlamentarismul pe care l-am trăit eu după 1990 era cu totul altfel decât simt eu că se întâmplă acum. Avem destui dușmani, avem atâtea împotriviri în calea celor pe care le dorim înfăptuite, încât nu este loc să ne mai dușmănim între noi. Asta pentru că de-a lungul activitiății mele politice, nu am avut niciodată dușmani, ci adversari politici cu care adesea am fost și sunt acum prieten. Nu mă interesează din ce partid face parte, ci ce fel de om este și cum poate sluji instituția. Aș face un prim apel să ne atenuăm asperitățile, să înțelegem că suntem toți fiii aceluiași popor și că numai împreună putem duce țara acolo unde fiecare o visăm. Știm cu toții și simțim că foarte aproape de frontierele țării noastre lucrurile sunt înverșunate și oricând pot să ne afecteze și pe noi. Avem nevoie de un stat puternic, slujit deopotrivă de toți fiii lui. Faceți aplicabil din plin principiul >. Fac acest apel și dintr-un sentimentalism, puțini știu că acest text se datorează unui amendament realizat de mine, expresia literară îmi aparține. Această sintagmă cuprinde tot ceea ce înseamnă esența statului de drept. Prin tot ceea ce faceți, vă rog, să trăim asemenea momente nu numai atunci când aniversăm instituții de bază, dar zi de zi. Dacă vrem să ne fie bine, trebuie și noi să facem bine. Mă simt mândru că sunt român, vă rog să vă faceți datoria ca să o pot spune în continuare”

UPDATE 11.52Oliviu Gherman, fost președinte al Senatului: „Atunci când, în 1990, am dobândit statutul de senator, nu cunoșteam niciunul dintre secretele parlamentarismului. Am avut noroc de dascăli foarte buni: Corneliu Coposu și Ion Rațiu, Ion Iliescu. Senatul este esența unei gândiri corespunzătoare civilației europene. Prin efortul fiecăruia dintre noi să dăm un conținut care să asigure stabilitatea Uniunii Europene. În condițiile transparentizării frontierelor, există o tendință de a exagera disproporția dintre drepturi și îndatoriri. Una dintre misiunile Senatului este de a regândi această proporție pentru ca fiecare cetățean să se simtă în România acasă, să simtă că Romînia este o componentă a unei Europe care există și că, alături de drepturi, are și îndatoriri. Europa nu este o ficțiune, ci o reuniune de mituri, trebuie să privească înainte și această reuniune oarecum artificială de civilizație să-și găsească un rost în Europa care vine”

UPDATE 11.45Ionel Valentin Vlad, președintele Academiei Române: „Rolul Senatului era definit clar, cu atribuții specifice. Senatul a contribuit la controlul instituțional, la luarea unor decizii potrivite. Sechelele dictaturii, printre care și desființarea Senatului, mai ușor de manevrat de partidul unic, nu se sting imediat, nici prin trecerea timpului dacă nu se fac schimbările necesare. Pentru a ajunge la o democrație modernă, trebuie să păstrăm bicameralismul și să redăm Senatului atribuțiile sale. Alegerea senatorilor ar trebui să fie diferită, atribuțiile la fel. Sesiunea solemnă de azi se dorește a fi un omagiu pentru ceea ce a fost și o speranță pentru viitor. În numele Academiei Române, adresez tuturor un călduros >”

UPDATE 11.35Principesa Margareta: „Coroana și Senatul României au stat altăuri aproape un secol și jumătate. Am onoarea să-l reprezint pe tatăl meu, Regele Mihai. Camera superioară este o instituție a viitorului, ea reprezintă supremul garant al democrației și libertăților noastre de mâine. Senatul este expresia identității naționale. În jubileul de astăzi se regăsește fiecare român în parte. Familia Regală stă acum, ca la început, alături de camera superioară, cu dinamism și speranță. Destrămarea democrației a însemnat și dispariția Senatului. În ultimul deceniu, familia regală a fost prezentă de patru ori la ședințele Camerelor reunite. Pentru bunul mers al țării noastre, am încredere că Senatul și celelalte instituții vor consolida democrația, prin care să sprijine națiunea noastră. Astfel ne vom bucura de respect și de admirație. Acum 145 de ani, Regele Carol I a rostit un mesaj, o frază. >”

MEDIAFAX FOTO// SILVIU MATEI

UPDATE 11.25Emil Constantinescu: „Principala mea misiune ca președinte democrat a fost aceea de a restabili sensul statului de drept. Am încercat să demonstrez că puterea poate fi ținută în mod cinstit și legal, urmând regulile statului de drept. O supremație a legii are nevoie de un sistem în care legile sunt clare și aplicate cu fermitate. Efortul legislativ, nerăbdător să vadă rezultate palpabile, o parte a societății își pierdea răbdarea atunci când i se explica faptul că e mai întâi necesară o dezbatere în Parlament. Acum elogiez efortul senatorilor și deputaților, care deși bicameral, a reușit ca în perioada 1996-2000 să pregătească intrarea României în UE. Parlamentul joacă un rol important, legile și instituțiile nu pot fi eficiente fără o conștiință socială. Senatul României va trebui să dezvolte rolul comisiilor. Cred că rolul acestor comisii, de cercetare și control a instituțiilor statului, trebuie să devină din ce în ce mai important. Experiența unor personalități științifice, culturale, religioase, este necesară. Senatul poate juca un rol esențial în viitorul României”

UPDATE 11.20 Ion Iliescu: „Sistemul bicameral s-a dovedit funcțional. Instituția a evoluat în timp și s-a adaptat ideilor și valorilor politice. Regimul unicameral a fost un eșec din toate punctele de vedere, Parlamentul pierzându-și din atributele sale. Am învățat multe în toți acești ani, inclusiv despre rolul Senatului, s-a materializat în diferențierea atribuțiilor Senatului. Rațional și corect este ca la 10-15 ani este să putem face o revizuire a Constituției, să aducem corecțiile necesare, fără a modifica sistemul bicameral. M-am opus ideilor unora de a desființa Senatul. Democrația nu este o societate pe acțiuni, nu este SRL. Beneficiile ei sunt altele. Ideea că desființăm Senatul și reducem numărul de aleși este cea mai bună dovadă de refuz al democrației. Camera Deputaților și Senatul nu sunt fabrici de legi, nu au normă de producție. Senatul va trămâne o instituție politică esențială”

UPDATE 11.15Viorel Hrebenciuc: „Odată cu dispariția bicameralismului s-a pus punct unei tradiții de excepții. Această aniversare este și un bun prilej de analizare a instituțiilor de bază a statului. Din 1989 a început o realitate nouă, am început să construim un sistem pe principii democratice. Viitorul aduce întotdeauna provocări. Am convingerea că determinant nu este numărul parlamentarilor, ci capacitatea instituției de a reprezenta interesele cetățenilor. Un coleg spunea că România are atât noroc încât nu are nevoie de oameni de stat. Astăzi suntem la granița dintre est și vest, trebuie să fim oameni de stat, să fim la înălțimea timpurilor pe care le trăim. Sunt momente care în viața unei națiuni sunt puține, dar sunt mari”

UPDATE 11.05 Călin Popescu Tăriceanu: „Experiența arată că desființarea Senatului a fost un pas inevitabil, regret profund că în ultimii ani am fost martori la desființarea Senatului, care făcea abstracție de interesul național, o campanie mediatică de un populism strident, un referendum pentru desființarea Senatului care nu a avut nicio confruntarea efectivă de idei. Singurele argumente au fost cele pentru delimitarea democrației în Europa, necesitatea economiilor la buget și îngrădirea corupției”

MEDIAFAX FOTO// SILVIU MATEI

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
FOTO. Cât de frumoasă e noua iubită cu care s-a cuplat la câteva zile după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Nu mai trec ITP-ul! Sunt vizate mașinile mai vechi de 12 ani din România
Eurovision 2024. Trei țări au șanse mari să câștige concursul muzical
Rezultatele tragerilor speciale Loto de Paști. Numerele câștigătoare de la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
James Clerk Maxwell, omul de știință care a demonstrat pentru prima dată legătura dintre electricitate,...