A doua sesiune parlamentară a anului începe luni. Prioritățile: reorganizarea și Constituția

A doua sesiune parlamentară a anului începe luni. Prioritățile: reorganizarea și Constituția
Publicat: 02/09/2013, 09:17
Actualizat: 20/03/2017, 16:07

Camera Deputaților și Senatul încep, luni, cea de a doua sesiune ordinară a Parlamentului din anul 2013, prioritățile puterii vizând reorganizarea administrativă și modificarea Constituției, în timp ce opoziția a menționat că țintele ei legislative sunt centrate pe crearea de locuri de muncă.

Senatul se convoacă de luni în a doua sesiune ordinară a anului 2013. Președintele Senatului a convocat Biroul Permanent luni, ora 14.00, iar grupurile parlamentare se vor întruni la ora 15.00. Senatorii se vor întruni în plen de la ora 16.00, la sediul din Palatul Parlamentului.

De asemenea, Camera Deputaților este convocată în a doua sesiune ordinară a anului 2013 luni, la ora 14.00. Ședința Biroului Permanent al Camerei Deputaților va avea loc luni, începând cu ora 13.00.

Premierul Victor Ponta a declarat, vineri, în deschiderea BPN al PSD, reunit la Mamaia, că din toamnă trebuie să se modifice Legea 315/1998 privind regiunile de dezvoltare în sensul formării regiunilor înainte de a primi statutul constituțional prin revizuirea Legii fundamentale.

Premierul a spus că proiectul cel mai important din această toamnă este declanșarea efectivă a descentralizării.

„Poate proiectul cel mai important din această toamnă, proiect politic, guvernamental, parlamentar, îl constituie declanșarea efectivă a procesului de descentraliare și de pregătire a regiunilor”, a subliniat Ponta.

Legat de modificarea Constituției, premierul Victor Ponta a declarat, că din punctul său de vedere, proiectul Comisiei de revizuire a Constituției reprezintă o reformă de care era nevoie a sistemului politic și constituțional și că anul viitor se poate merge în orice moment la referendum.

O altă prioritate a USL o reprezintă Legea referendumului, despre care CC a stabilit că este constituțională în măsura în care prevederile ei se aplică după un an de la intrarea în vigoare.

Premierul Victor Ponta a declarat, sâmbătă, la reuniunea grupurilor parlamentare ale USL, că în primele săptămâni ale sesiunii parlamentare trebuie adoptată din nou Legea referendumului, pentru a fi trimisă a doua oară președintelui Traian Băsescu, acesta având astfel obligația de a o promulga.

În 29 mai, Camera Deputaților a adoptat, cu 221 de voturi „pentru”, 73 de voturi „împotrivă” și 2 abțineri, proiectul de lege privind reducerea pragului de prezență la referendum la 30%.

Inițiativa legislativă, semnată de Valeriu Zgonea, Florin Iordache, Eugen Nicolicea și Bogdan Ciucă, modifică Legea referendumului în sensul reducerii pragului de prezență la acest tip de scrutin de la 50% la 30%, dar și introducerea condiției unui vot de 25% din alegători pentru validarea rezultatelor.

Opoziția a atacat la Curtea Constituțională legea, iar Curtea a decis că actul normativ este constituțional în măsura în care nu se aplică referendumurilor organizate în decurs de un an de la data intrării în vigoare a legii.

Președintele Băsescu a declarat, ulteriror, că termenul fixat de CC este „greșit calculat” și „nu are niciun Dumnezeu”.

Președintele a cerut Parlamentului reexaminarea legii care prevede validarea referendumului cu participare de cel puțin 30% și cu cvorum al voturilor valabil exprimate de cel puțin 25%, pe motiv că în această formă nu se asigură o reprezentativitate suficientă.

Pe de altă parte, președintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, recent, că la începerea sesiunii parlamentare va interpela Ministerul Justiției pentru ca DNA să prezinte o situație a anchetelor legate de „vechea guvernare”.

Prioritățile legislative ale opoziției par a fi legate, potrivit declarațiilor reprezentanților acesteia, de nevoia de locuri de muncă.

Președintele PDL, Vasile Blaga, a spus că în viitoarea sesiune parlamentară prioritățile PDL sunt centrate pe crearea locurilor de muncă, altele vizând domeniul educației.

El a amintit că PDL a depus în Parlament două proiecte de lege în acest sens, dintre care unul se referă la constituirea Autorității Naționale pentru Protecția Investitorilor.

Blaga și-a declarat speranța că această inițiativă va fi susținută li de putere, mai ales că nu este nevoie de fonduri publice pentru constituirea ei.

Rămâne de văzut în ce măsură discuțiile putere-opoziție pe teme sociale și economice, anunțate de ambele părți, vor avea cu adevărat loc și ce rezultate vor avea.

De asemenea, rămâne de văzut în ce măsură parlamentarii USL vor fi diciplinați și vor avea o prezență bună la lucru pentru a susține prioritățile Uniunii și în ce măsură Guvernul va reuși să producă la timp un proiect de buget pentru 2014.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară s-a dus în Dubai ca să mediteze copiii miliardarilor. Un băiat i-a făcut...
Copiii lui Kate Middleton, pregătiți pentru moartea mamei lor 😢 George, Charlotte și Louis au...
FOTO. Imagini incendiare cu Cristina ICH! S-a răzbunat pe Piți jr. și s-a pozat într-un...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 56 de ani. Cum s-a dat de gol...
S-a aflat! Care e cauza morții lui Costel Corduneanu, unul dintre cei mai periculoși interlopi...
S-a iubit cu Giani Kiriță, iar acum la 56 de ani arată fantastic! Sacrificiile pe...
Toată ţara intră din această după-amiază sub alertă de vreme severă. Ploi torențiale, grindină, vijelii...
Cum a fost ucisă Mirela, de fapt! Chinul de nedescris la care a fost supusă
Pensia care dispare de la 1 septembrie 2024. Românii mai pot beneficia de ea doar...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Alfa Romeo redenumeşte un model de SUV pentru a dezamorsa tensiunile cu Italia
Cea mai MASIVĂ gaură neagră din galaxie este INCREDIBIL de aproape de noi
TREBUIE SĂ DEA mai mulți bani. Lovitură pentru cei care au mașini pe BENZINĂ
Arpad Paszkany, fostul patron de la CFR Cluj, sedus de o ispită de la „Insula...
Cine e și cum arată soția lui Costel Corduneanu. Grațiela a rămas văduvă la câteva...
Cum a fost ucisă Mirela, de fapt! Chinul de nedescris la care a fost supusă
Julia o acuză pe Roberta că o ironizează! Cele două fete își aruncă înțepături una...
Alertă de vreme extremă: De la călduri amorțitoare la ploi torențiale, lapoviță și ninsoare
BANCUL ZILEI. După o petrecere, directorul își cheamă secretara: - Maricico ai vreun leac?
Tipul de personalitate prezice cine este sau nu fericit, dar și cine este într-o relație