A murit Oliviu Gherman, fost președinte al Senatului. Adrian Năstase: „O carieră politică şi legislativă de excepţie. Un model pentru o întreagă generaţie”

A murit Oliviu Gherman, fost președinte al Senatului. Adrian Năstase: „O carieră politică şi legislativă de excepţie. Un model pentru o întreagă generaţie”
A murit Oliviu Gherman, fost șef al Senatului
Publicat: 11/08/2020, 12:32
Actualizat: 06/04/2021, 17:23

Oliviu Gherman, fost senator și fost președinte al FDSN a murit marți, la vârsta de 90 de ani. Anunțul morții politicianului a fost făcut de colegul său, fostul premier Adrian Năstase.  

„A murit, la 90 de ani, Oliviu Gherman. Un intelectual, un om desăvârşit. Personalitate inteligentă, calmă. Un politician înţelept. Ani de zile, începând din 1992, am lucrat în ‘tandem’. Ca prieteni. El era preşedinte al FDSN, eu preşedinte executiv. El era preşedinte al Senatului, eu preşedinte al Camerei (1992 – 1996). Colegi în acelaşi partid. Fizician remarcabil, profesor universitar, ambasador la Paris. O carieră politică şi legislativă de excepţie. Un model pentru o întreagă generaţie”, a scris fostul premier Adrian Năstase, pe blogul său.

Adrian Năstase transmite condoleanţe întregii familii.

Gherman a fost președinte al Senatului (1992-1996), ambasador la Paris și președinte al FDSN, formațiune care s-a transformat apoi în PSD. Oliviu Gherman a fost senator de Dolj timp de patru mandate.

Ciolacu, despre Gherman: Om echilibrat, care a slujit întotdeauna idealurile social-democrate

Oliviu Gherman va rămâne în amintire ca un om echilibrat, care a slujit întotdeauna idealurile și valorile social-democrate în strânsă concordanță cu obiectivele României, scrie pe Facebook liderul interimar al PSD, Marcel Ciolacu.

„Am aflat cu tristețe despre dispariția dintre noi a lui Oliviu Gherman, unul dintre diplomații și policitienii de stânga marcanți de după Revoluție. Fost președinte al PDSR și al Senatului, Oliviu Gherman va rămâne în amintirea noastră ca un om echilibrat, care a slujit întotdeauna idealurile și valorile social-democrate în strânsă concordanță cu obiectivele României. Dumnezeu să-l odihnească în pace”, scrie pe pagina sa de Facebook Marcel Ciolacu.

Cine a fost Oliviu Gherman

Oliviu Gherman s-a născut la 26 aprilie 1930, a fost a fost un fizician, politician, profesor universitar și diplomat. În cariera d eom politic , Gherman a fost senator în 4 legislaturi.  În legislatura 1990-1992 a fost senator de Dolj, ales în circumscripţia electorală 17, din partea Frontului Salvării Naţionale.

Gherman a fost Vicepreşedinte al Biroului Permanent al Senatului în perioadele septembrie – octombrie 1992, februarie – august 1992 şi iunie 1990 – februarie 1992.

Membru al Grupului parlamentar al Frontului Salvării Naţionale, al Grupului parlamentar de prietenie cu Statul Israel şi preşedinte al Grupului parlamentar de prietenie cu Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord.

În legislatura 1992-1996 a fost senator de Dolj din partea Frontului Democrat al Salvării Naţionale (până în iulie 1993) şi din partea Partidului Democraţiei Sociale din România (din iulie 1993).

Gherman a fost preşedinte al Senatului, preşedinte al Biroului Permanent în perioadele septembrie – noiembrie 1996, februarie – iunie 1996, septembrie – decembrie 1995, februarie – iunie 1995, septembrie – decembrie 1994, februarie – iunie 1994, septembrie – decembrie 1993, februarie – iunie 1993, octombrie – decembrie 1992.

În legislatura 2000-2004 Gherman a fost senator de Bucureşti, ales în circumscripţia electorală 42, din partea Partidului Democraţiei Sociale din România (până în iunie 2001) şi din partea Partidului Social Democrat (din iunie 2001). Membru în Grupul parlamentar PSD (social-democrat şi umanist), în Comisia pentru drepturile omului, culte şi minorităţi, în Delegaţia Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a NATO, în Grupul parlamentar de prietenie cu India şi în Grupul parlamentar de prietenie cu Republica Africa de Sud.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Am fost la ambasada Rusiei să văd „Provocarea”, filmul interzis în România. S-a stricat ceva...
Ce salariu primește un angajat la 'împinge tava' în Mamaia, acum, în 2024. Are o...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Mișcarea strategică a lui Putin în Marea Neagră. Fotografii din satelit arată unde și-au mutat...
Anunțul făcut de Lavinia Pîrva după 7 ani de mariaj cu Ștefan Bănică Jr.: ”Întotdeauna...
Cum se menține în formă Romanița Iovan la 59 de ani. SECRETELE ei: ce consumă...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
Adio, doamnă! Vestea morții ei a picat ca un trăsnet
Ce a făcut Mădălin Paul Păduran cu câteva ore înainte de accident! Dezvăluirile făcute de...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu SATELIȚII lui ELON MUSK! De ce NU trebuie lăsați să...
Schimbare uriașă în ROMÂNIA. Anunț de la Guvern azi, 20 APRILIE: Am decis foarte clar
Prințul Harry, într-un nou scandal de proporții. Fotograful regal l-a dat de gol
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
"Dumnezeu s-o ierte!" De ce a murit, de fapt, Naomi! Acum s-a aflat!
Gabriela Cristea, despre sacrificiile prin care a trecut pentru a ajunge un antreprenor de succes:...
"A scos o canistră şi a turnat pe el". Cine este bărbatul care și-a dat...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Aisbergul care a scufundat Titanicul, surprins într-o fotografie din 1912