ALEGERI LOCALE 2012. Cât costă fiecare pagină din buletinul de vot

ALEGERI LOCALE 2012. Cât costă fiecare pagină din buletinul de vot
Publicat: 31/05/2012, 13:37
Actualizat: 31/05/2012, 13:38

Aproape 80 de milioane de buletine de vot au fost pregătite de autorități pentru alegerile locale din 10 iunie. Chiar dacă cei aproximativ 18 milioane de români care sunt așteptați la vot vor pune ștampila pe același tip de buletin de vot, costurile acestora variază de la un județ la altul.

Potrivit legii, prefecturile au organizat licitațiile pentru achiziționarea și tipărirea buletinelor de vot.

Astfel, din datele obținute de gândul și de stririleprotv.ro, cele mai ieftine buletine de vot sunt în București. Pentru fiecare pagină a acestora prefectura a plătit 0,004 lei, de 15 ori mai puțin decât la Bistrița unde costul unei pagini este de 0,06 lei, după cum au declarat, pentru gândul, reprezentanții prefecturii.

La București s-au plătit, în total, 381.278 de lei pentru tipărirea a 7,9 milioane de buletine de vot, în vreme ce la Bistrița Năsăud pentru un număr de buletine de șapte ori mai mic s-au dat 215.000 de lei.

„Au fost trei oferte, asta a fost cea mai bună”, a declarat, pentru gândul, purtătorul de cuvânt al prefecturii, Mihaela Dobra.

Nici la Sălaj prețul nu este mai mic. Și aici fiecăre pagină din cele 886 de mii de buletine de vot costă de șapte ori mai mult decât la București, respectiv 0,026 lei. Ca și în cazul Bistriței, la Sălaj firma care a câștigat licitația este Compania Națională a Imprimeriilor Coresi, care funcționează sub autoritatea Ministerului Culturii.

„Inițial au fost două oferte, Coresi și Graiul Sălajului care a ieșit câștigătoare, deoarece Coresi a fost decalificată în lipsa tuturor actelor necesare. Ulterior, după ce au făcut contestație, ei au câștigat având o ofertă mai bună”, a declarat, pentru gândul, fostul prefect al Sălajului, Alexandru Vegh, în mandatul căruia a fost demarată licitația. Întrebat cum își explică diferențele de preț față de București, unde tipărirea se face de Monitorul Oficial, sau de un județ cu un număr similar de buletine, Vegh a spus: „Astea au fost ofertele. Nu am avut ce să facem”.

Și la Iași, prețurile sunt piperate. 0,03 lei plătește prefectura pentru fiecare pagină a celor 3 milioane de buletine de vot, suma totală alocată fiind de aproape 500.000 de lei, cu peste o sută de mii în plus față de Capitală. Compania care a câștigat licitația este Tipo Lidana, care și-a adjudecat dreptul de a tipărire a buletinelor și la Suceava unde însă prețul pe pagină este de 0,018, iar suma totală alocată 313.182 de lei pentru 2,5 milioane de buletine.

La Călărași, pagina costă 0,026 de lei, iar per total suma la care se ridică tipărirea celor 1,16 milioane de buletine de vot este de aproape 300 de mii de lei. „A fost licitație, a fost publicată, nu am știut condițiile. Licitația era deja câștigată când am fost eu numit”, a declarat, pentru gândul, prefectul de Călărași, George Iacob.

La Caraș Severin, costul unei pagini este de 0,018 lei, iar la Sibiu de 0,017 lei. La Arad, deși se alocaseră fonduri cât la București- aproape jumătate de milion de lei -, în urma licitației Prefectura trebuie să plătească 200.000 de lei pentru tipărirea a 1,7 milioane de buletine de vot, prețul suportat de buget pentru fiecare pagină fiind de 0,009 lei, de două ori mai mare decât la București, dar de aproape șapte ori mai mic decât la Bistrița.

La Gorj, licitația s-a făcut pe buletin, al cărui cost, în cazul alegerilor primarilor și șefului CJ, fiind de 0,14 lei. Un cost similar este și la Alba, 0,15 lei, unde licitația a fost câștigată de firma Romprima, care își adjudecase licitația și la Călărași, dar s-a retras invocând probleme tehnice, după cum au declarat, pentru gândul, reprezentanții Prefecturii. De altfel, Romprima, o companie din Galați care are o serie de contracte cu statul, pentru rechizite școlare, a avut probleme în trecut și în cazul respectării termenelor la contractele cu Inspectoratele școlare din Neamț și Constanța.

La Vâlcea, reprezentanții Prefecturii au declarat, pentru gândul, că licitația s-a făcut pe suma totală, anume 189.700 de lei pentru tipărirea a 1,5 milioane de buletine de vot. Firma câștigătoare este Conphys, despre care presa locală a relatat că la alegerile trecute a tipărit afișele electorale ale candidaților PDL și care în ultimii doi ani a încheiat 18 contracte cu statul.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Elevă de 17 ani, violată de patru tineri într-un liceu din Dâmboviţa. Trei dintre ei...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Mesajul dureros al mamei care și-a pierdut fetița din cauza biluțelor magnetice: „Părinții să nu...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Încă o plamă grea din partea chinezilor! Au creat cel mai eficient motor din istorie!
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Este complet interzis în România. Statul nu te iartă. Amendă 12.000 de lei
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Mii de meteoriți care au ajuns în Antarctica ar putea fi pierduți pentru totdeauna