ALEGERI PARLAMENTARE 2012. Cum și-au ARANJAT greii USL și ARD marile bătălii electorale

ALEGERI PARLAMENTARE 2012. Cum și-au ARANJAT greii USL și ARD marile bătălii electorale
Publicat: 06/12/2012, 13:46
Actualizat: 07/07/2016, 07:49

Marile bătălii electorale anunțate pentru alegerile parlamentare din 9 decembrie s-au transformat într-un antrenament la perete. Nici liderii USL, nici cei ai ARD nu s-au arătat dispuși să se arunce într-o luptă care pe care „aranjându-și” colegiile astfel încât să nu aibă emoții după închiderea urnelor.

Semnalul de forță dat de USL la alegerile locale i-a făcut pe pedeliști să-și reevalueze candidaturile, majoritatea greilor partidului căruia i s-au alăturat Forța Civică, Noua Republică și PNȚCD, sub umbrela Alianței România Dreaptă(ARD), rezervându-și colegii considerate sigure în țară și evitând confruntările cu miză. Astfel, liderii ARD au fugit de Bucureștiul pierdut la scor în iunie.

De partea cealaltă, nici liderii USL nu se pot plânge că au contracandidați care să le pună probleme.

Liderii Alianței România Dreaptă au fugit de București

Ajuns senator de București în 2008, Vasile Blaga și-a securizat pentru alegerile din acest an candidatura în colegiul 3 pentru Senat din Timiș, contracandidatul USL nefiind un politician din prima linie a PSD. Ilie Sârbu va candida în colegiul 4 pentru Senat, în timp ce în colegiul lui Vasile Blaga a fost trimis Marcel Suciu, vicepreședinte al pesediștilor din Timiș și fost subprefect al județului.

În colegiul de senator părăsit de Vasile Blaga în București și-a anunțat candidatura Crin Antonescu, care deocamdată nu are niciun fel de emoție, pedeliștii neavând până în acest moment un candidat care să-i facă față liderului PNL. Acesta din urmă a explicat că a dorit să candideze într-un colegiu mare din Sectorul 3, deși avea și varianta unei candidaturi în Sectorul 6.

Un alt copreședinte al ARD, liderul Forței Civice, Mihai Răzvan Ungureanu, nu și-a asumat o candidatură în București, în discuție la începutul negocierilor. După ce a trecut prin varianta Iași, fostul premier a ales în cele din urmă un colegiu din județul Arad, singurul în care PDL și-a păstrat supremația la alegerile locale prin tandemul Gheorghe Falcă, primar -Nicolae Ioțcu șef la CJ. USL încearcă să blocheze accesul în Parlament a lui MRU, propunând drept contracandidat un fost pedelist. Ovidiu Marian, președintele Comisiei de Buget din Senat, va candida în colegiul 1 din județul Arad.

Tot în Arad, a ales să intre în cursa pentru un post de deputat în colegiul 1 din județ și liderul Noii Republici, Mihail Neamțu. USL se bazează în cursa pentru acest mandat de parlamentar pe Flavius Măduță, vicepreședinte PSD Arad.

Ajunsă în parlament după o candidatură în colegiul 25 din București, Elena Udrea a ales în cele din urmă să se refugieze la Neamț, unde beneficiază de puternica susținere a lui Gheoghe Ștefan „Pinalti”. PNL l-a aruncat în bătălia electorală împotriva fostului ministru al Dezvoltării pe istoricul Liviu Brătescu. El a început agresiv campania, scriind într-o postare pe blog că Udrea este „un vis urât care ar fi trebuit să dispară din politica românească pentru totdeauna”. Brătescu i-a reproșat fostului ministru că nu știe unde se află pe hartă municipiul Roman și că romașcanii nu pot accepta „candidați de împrumut”.

Pentru colegiul 25 câștigat de Elena Udrea în 2008, PNL a lansat candidatura-surpriză a președintelui PNG – Gigi Becali. PNL și Becali susțin că acesta nu are probleme în a câștiga colegiul, deși acesta a trezit deja antipatia colegilor de partid. Contracandidatul său de la ARD este fostul șef al Metrorex, Gheorghe Udriște.

Cine a rămas acasă

Sunt și lideri ai ARD care au ales să-și încerce șansele în propriile județe. Roberta Anastase, candidează tot în Prahova, unde este șefă a organizației PDL. Împotriva fostui președinte al Camerei Deputaților PNL aruncă în luptă un tânăr, Paul Dumbrăvanu, președintele organizației TNL Prahova.

New-entry este Gheorghe Flutur care după ce a pierdut șefia Consiliului Județean se bate pentru un post de senator în colegiul 2 Suceava. USL speră să-l împiedice pe Flutur să-și adjudece locul de parlamentar, trimitându-l să-l contracandideze pe medicul Tiberiu Brădățan. O altă noutate este candidatura primarului din Târgu Mureș, Dorin Florea, care vrea să candideze în colegiul 1 de senator, împotriva UDMR-istului Gyorgy Frunda, pe care l-a învins și la locale.

Liderul PDL Diaspora, William Brânză, rămâne candidat pentru Colegiul 1 Europa, unde USL îl trimit să candideze pe cantautorul de muzică folk Victor Socaciu. Deputatul PDL Mircea Lubanovici va încerca să-și păstreze mandatul în colegiul 3 Statele Unite având drept contracandidată, din partea USL, pe interpreta de muzică populară Ionela Prodan.

Antonescu și Voiculescu își așteaptă contracandidații

Dacă pentru Crin Antonescu nu s-a găsit încă un contracandidat, nici ceilalți lideri USL nu au mari emoții pentru rezultatul din 9 decembrie.

Victor Ponta mizează pe forța primarilor din județul Gorj, dar și pe faptul că a câștigat colegiul 6 pentru Camera Deputaților și în 2008. Premierul-președinte PSD susține că nu are emoții în a convinge încă o dată electoratul să-i acorde votul de încredere. Dan Diaconescu și-a anunțat intenția de a-l contracandida pe Ponta, dar o decizie finală în acest sens nu a fost luată. Din partea PDL, pentru confruntarea cu Ponta a fost pregătit Nicolae Davițoiu, liderul democrat-liberalilor din Târgu Jiu.

Colegiul 8 pentru Senat, din Berceni, Sectorul 4 a rămas tot sub patronajul lui Dan Voiculescu. Acesta va candida pentru un nou mandat, deși între timp a primit din partea instanțelor decizia de colaborator al fostei Securități. Ca și în cazul lui Antonescu, PDL nu a găsit deocamdată un candidat care să-i pună probleme fondatorului PC.

Alianța cu PSD și intrarea în USL i-au adus generalului Oprea un colegiu pentru Senat în Sectorul 2 al Capitalei. Gabriel Oprea va candida în colegiul 3, care fusese câștigat la alegerile din 2008 de fostul său coleg de partid, Cristian Diaconescu. De altfel, colegiul a rămas la UNPR ca moștenire de la Diaconescu, care înainte să fie consilier prezidențial a fost președintele de onoare al progresiștilor. În luptă cu Oprea, PDL l-a împins pe Nicolae Șerban, fost director la Electrica Serv.

Alegerea unui colegiu în Sectorul 3 al Capitalei de către Crin Antonescu, i-a deschis calea ministrului Apărării, Corneliu Dobrițoiu, pentru a candida în colegiul 11 din sectorul 6 din București pentru Senat. El va fi contracandidat de Nicolae Ivășchescu, fost secretar de stat în Ministerul Muncii.

La insistențele lui Crin Antonescu, fostul premier Victor Ciorbea, liderul aripii disidente a PNȚCD, a primit un colegiu pentru Camera Deputaților în Sectorul 2. În colegiul 9 din București, țărănistul Ciorbea va trebui să îl învingă pe democrat-liberalul Teodor Paleologu, fost ministru al Culturii.

În colegiul 7 pentru Senat din Sectorul 4, PNL l-a înlocuit pe senatorul Cristian Țopescu cu profesorul Daniel Barbu. Acesta a fost pentru o scurtă perioadă consilier prezidențial, în perioada în care Crin Antonescu a fost președinte interimar. Barbu va trebui să-i facă față scriitorului Alex. Ștefănescu, de la ARD.

După negocieri dure în interiorul USL și al PNL, fostul premier Călin Popescu Tăriceanu s-a impus drept candidat în colegiul 2 pentru Senat din București. Inițial, în acest colegiu fusese repartizat conservatorul Dumitru Pelican. În 2008, Tăriceanu a candidat pentru un colegiu de deputat în județul Ilfov. El se va întâlni cu Augustin Ofițeru, propus de ARD, via Noua Republică.

Președintele interimar al PNL București, Eugen Nicolăescu, va candida în colegiul 11 pentru Camera Deputaților din Sectorul 3 al Capitalei. El va face campanie împreună cu Crin Antonescu, care candidează în același sector pentru un post de senator. În aceste condiții, șansele Sulfinei Barbu, candidat din partea ARD, se reduc semnificativ, mai ales că este vorba de un colegiu mic, iar numărul redus de voturi o poate scoate din redistribuirea calculatorului.

STRĂZI ȘI CANDIDAȚI COLEGIUL 1, CAMERA DEPUTAȚILOR, BUCUREȘTI

STRĂZI ȘI CANDIDAȚI COLEGIUL 2, CAMERA DEPUTAȚILOR, BUCUREȘTI

STRĂZI ȘI CANDIDAȚI COLEGIUL 3, CAMERA DEPUTAȚILOR, BUCUREȘTI

STRĂZI ȘI CANDIDAȚI COLEGIUL 4, CAMERA DEPUTAȚILOR, BUCUREȘTI

STRĂZI ȘI CANDIDAȚI COLEGIUL 5, CAMERA DEPUTAȚILOR, BUCUREȘTI

STRĂZI ȘI CANDIDAȚI COLEGIUL 6, CAMERA DEPUTAȚILOR, BUCUREȘTI

STRĂZI ȘI CANDIDAȚI COLEGIUL 7, CAMERA DEPUTAȚILOR, BUCUREȘTI

STRĂZI ȘI CANDIDAȚI COLEGIUL 8, CAMERA DEPUTAȚILOR, BUCUREȘTI

STRĂZI ȘI CANDIDAȚI COLEGIUL 9, CAMERA DEPUTAȚILOR, BUCUREȘTI

STRĂZI ȘI CANDIDAȚI COLEGIUL 10, CAMERA DEPUTAȚILOR, BUCUREȘTI

STRĂZI ȘI CANDIDAȚI COLEGIUL 11, CAMERA DEPUTAȚILOR, BUCUREȘTI

STRĂZI ȘI CANDIDAȚI COLEGIUL 12, CAMERA DEPUTAȚILOR, BUCUREȘTI

STRĂZI ȘI CANDIDAȚI COLEGIUL 13, CAMERA DEPUTAȚILOR, BUCUREȘTI

STRĂZI ȘI CANDIDAȚI COLEGIUL 14, CAMERA DEPUTAȚILOR, BUCUREȘTI

STRĂZI ȘI CANDIDAȚI COLEGIUL 15, CAMERA DEPUTAȚILOR, BUCUREȘTI

STRĂZI ȘI CANDIDAȚI COLEGIUL 16, CAMERA DEPUTAȚILOR, BUCUREȘTI

STRĂZI ȘI CANDIDAȚI COLEGIUL 17, CAMERA DEPUTAȚILOR, BUCUREȘTI

STRĂZI ȘI CANDIDAȚI COLEGIUL 18, CAMERA DEPUTAȚILOR, BUCUREȘTI

STRĂZI ȘI CANDIDAȚI COLEGIUL 19, CAMERA DEPUTAȚILOR, BUCUREȘTI

STRĂZI ȘI CANDIDAȚI COLEGIUL 20, CAMERA DEPUTAȚILOR, BUCUREȘTI

STRĂZI ȘI CANDIDAȚI COLEGIUL 21, CAMERA DEPUTAȚILOR, BUCUREȘTI

STRĂZI ȘI CANDIDAȚI COLEGIUL 22, CAMERA DEPUTAȚILOR, BUCUREȘTI

STRĂZI ȘI CANDIDAȚI COLEGIUL 23, CAMERA DEPUTAȚILOR, BUCUREȘTI

STRĂZI ȘI CANDIDAȚI COLEGIUL 24, CAMERA DEPUTAȚILOR, BUCUREȘTI

STRĂZI ȘI CANDIDAȚI COLEGIUL 25, CAMERA DEPUTAȚILOR, BUCUREȘTI

STRĂZI ȘI CANDIDAȚI COLEGIUL 26, CAMERA DEPUTAȚILOR, BUCUREȘTI

STRĂZI ȘI CANDIDAȚI COLEGIUL 27, CAMERA DEPUTAȚILOR, BUCUREȘTI

STRĂZI ȘI CANDIDAȚI COLEGIUL 28, CAMERA DEPUTAȚILOR, BUCUREȘTI

STRĂZI ȘI CANDIDAȚI COLEGIUL 1, SENAT, BUCUREȘTI

STRĂZI ȘI CANDIDAȚI COLEGIUL 2, SENAT, BUCUREȘTI

STRĂZI ȘI CANDIDAȚI COLEGIUL 3, SENAT, BUCUREȘTI

STRĂZI ȘI CANDIDAȚI COLEGIUL 4, SENAT, BUCUREȘTI

STRĂZI ȘI CANDIDAȚI COLEGIUL 5, SENAT, BUCUREȘTI

STRĂZI ȘI CANDIDAȚI COLEGIUL 6, SENAT, BUCUREȘTI

STRĂZI ȘI CANDIDAȚI COLEGIUL 7, SENAT, BUCUREȘTI

STRĂZI ȘI CANDIDAȚI COLEGIUL 8, SENAT, BUCUREȘTI

STRĂZI ȘI CANDIDAȚI COLEGIUL 9, SENAT, BUCUREȘTI

STRĂZI ȘI CANDIDAȚI COLEGIUL 10, SENAT, BUCUREȘTI

STRĂZI ȘI CANDIDAȚI COLEGIUL 11, SENAT, BUCUREȘTI

STRĂZI ȘI CANDIDAȚI COLEGIUL 12, SENAT, BUCUREȘTI

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Trei turiști s-au pozat goi pe una dintre cele mai importante atracții din Namibia