ALEGERI PARLAMENTARE 2020. Președintele Iohannis, apel de participare la vot în contextul pandemiei: „Dacă fiecare dintre noi va respecta normele, nu vor fi motive de îngrijorare suplimentare”

ALEGERI PARLAMENTARE 2020. Președintele Iohannis, apel de participare la vot în contextul pandemiei: „Dacă fiecare dintre noi va respecta normele, nu vor fi motive de îngrijorare suplimentare”
Sondaj CURS. PSD - 34%, PNL - 25%, USR-PLUS - 16%. AUR e pe locul patru / Mediafax Foto / Alexandru Dobre
Publicat: 05/12/2020, 01:00
Actualizat: 05/12/2020, 01:59

Președintele Klaus Iohannis a adresat vineri seara, aproape de finalul campaniei electorale, un apel de participare la vot, în contextul pandemiei de COVID-19, care impune condiții speciale.

Peste numai două zile suntem așteptați la urne pentru a decide direcția în care va evolua țara noastră în următorii patru ani. Într-o democrație veritabilă, votul este cel mai puternic instrument aflat la îndemâna cetățeanului.

Pe 6 decembrie, folosiți cu înțelepciune această putere uriașă, pentru că miza este una de o importanță covârșitoare. Alegeți cu responsabilitate, cu gândul la prezent, dar și la modul în care va arăta România de mâine.

Contextul epidemiologic generat de pandemia de COVID-19 impune ca alegerile parlamentare să se desfășoare în condiții cu totul și cu totul speciale. Există reguli sanitare stricte, bine elaborate și implementate, astfel încât în ziua votului riscul de infectare să fie redus la minimum pentru toți participanții la procesul electoral, indiferent de localitatea în care votează. Dacă fiecare dintre noi va respecta normele, nu vor fi motive de îngrijorare suplimentare. Vă îndemn, așadar, să veniți în număr cât mai mare la urne și să vă faceți auzită vocea.

Am traversat împreună un 2020 extrem de dificil, însă, cu ajutorul vaccinurilor anti-COVID, începem să întrezărim sfârșitul acestei teribile pandemii. În perioada următoare, trebuie să fim pregătiți să demarăm un temeinic proces de reclădire a statului.

Mandatul pe care voi, dragi români, mi l-ați dat, este de a construi România Normală și sunt decis să îl duc la îndeplinire. Dar România Normală poate deveni realitate doar dacă valorificăm votul din 6 decembrie. Urmează patru ani fără alte alegeri, avem deci o șansă istorică la o guvernare stabilă, care să pună în practică acele măsuri de reformă mereu amânate, dar esențiale pentru dezvoltare. Ca acest lucru să fie posibil, votul din 6 decembrie trebuie să conducă la constituirea unei majorități solide, capabile și dornice să lucreze în beneficiul românilor.

Voi conduce personal acest efort de coagulare a tuturor forțelor democratice și reformiste, care se angajează la progresul României. Totodată, 6 decembrie este ziua în care România poate în sfârșit să se despartă definitiv de cei care au ținut-o în subdezvoltare și au încercat s-o deraieze de la parcursul său european și democratic. Pentru a intra într-o nouă etapă, de prosperitate și dezvoltare, România are nevoie de implicarea fiecăruia dintre noi. Dragi români, pe 6 decembrie vă aștept pe toți la vot!”, a declarat, Klaus Iohannis, vineri seară, de la Palatul Cotroceni.

MAE: A început votul din diaspora. Ce trebuie să știe românii din afara țării

Cetățenii români cu domiciliul sau reședința în străinătate pot vota la alegerile parlamentare din anul 2020 la oricare dintre cele 748 de secții organizate în străinătate, sâmbătă, 5 decembrie și duminică, 6 decembrie 2020.

Secțiile de votare sunt deschise între orele 07.00 și 21.00 (ore locale), cu posibilitatea prelungirii votării până cel mult la ora 23.59 în cazurile în care mai există alegători care la ora 21.00 se află la sediul secției de votare sau se află la rând în afara sediului secției de votare, pentru a intra în localul de vot.

MAE recomandă alegătorilor români din străinătate care doresc să își exercite dreptul de vot la secție utilizarea ambelor zile, 5 și 6 decembrie, pentru a vota, inclusiv pentru a evita posibilele aglomerări.

De asemenea, MAE recomandă respectarea măsurilor de protecție sanitară aplicabile la secțiile de votare din străinătate și a măsurilor adoptate de autoritățile din statul de domiciliu/reședință în contextul pandemiei de COVID-19, inclusiv în contextul deplasării către/dinspre secția de votare.

Măsurile care trebuie respectate de către alegători în timpul desfășurării votului la secțiile de votare din străinătate sunt:

  • purtarea măștii de protecție în așa fel încât să acopere și nasul și gura;
  • dezinfectarea mâinilor la intrarea și la ieșirea în localul de vot;
  • păstrarea unei distanțe de cel puțin 1 metru față de ceilalți alegători și membrii secției de votare, inclusiv în timp ce se așteaptă la rând pentru a se intra în secția de votare;
  • evitarea, la prezentarea actelor de identitate, preluarea ștampilei și a buletinelor de vot, manipularea acestora fără dezinfectarea mâinilor în prealabil;
  • evitarea contactului direct cu ceilalți participanți la procesul electoral.

În conformitate cu art. 83 din Legea nr. 208/2015, la secțiile de votare organizate în străinătate pot vota cetățenii români cu domiciliul sau reședința în străinătate.

MAE a lansat harta interactivă a secțiilor de votare din străinătate

MAE a lansat, joi, harta interactivă a secțiilor de votare în străinătate și un call center pentru alegătorii români din diaspora, care vor informații despre alegerile parlamentare din 6 decembrie.

Harta interactivă a secțiilor de votare le permite cetățenilor români domiciliați în alte state să identifice secțiile de votare din apropiere și să-și planifice participarea la alegerile parlamentare organizate în străinătate pe 5 și 6 decembrie 2020, în intervalul orar 7.00-21.00 (ora locală), astfel încât să fie evitat riscul de producere a unor aglomerări la unele secții de votare din străinătate. Harta va fi permanent actualizată și va furniza informații în timp real.

Dragoș Tănase
Dragoș Tănase are o experiență de aproape 20 de ani în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Ancuţa Popoviciu rămâne judecătoarea dosarului de la 2 Mai. Judecătoria Mangalia a respins defintiv cererea...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Cum s-a îmbogățit peste noapte un cuplu de britanici! Cei doi au găsit un vas...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
România demolează Austria. Anunțul a venit chiar azi, 19 aprilie: Greu, dar am obținut
O vedetă PRO TV, decizie de neînțeles. De ce s-a retras din televiziune
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Nepotul lui Florin Salam, Adrian Petrache, reușită uriașă în carieră: "'Cu bucurie și recunoștiință, vă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului