Alegeri parțiale în România. Cine sunt candidații care se înfruntă duminică la urne

Alegeri parțiale în România. Cine sunt candidații care se înfruntă duminică la urne
Publicat: 10/06/2017, 11:33
Actualizat: 26/03/2019, 05:57

Craiova – județul Dolj

Craiovenii vor decide, pe 11 iunie, cine va fi noul primar al orașului, funcția rămânând liberă după ce primarul ales în 2016, Lia Olguța Vasilescu, a demisionat când a fost numită ministru al Muncii și Justiției Sociale.

Opt candidați s-au înscris în competiția electorală, printre ei fiind o singură femeie.

Partidul Social Democrat (PSD) mizează pe Mihail Genoiu, fost viceprimar și primar interimar al orașului până la depunerea candidaturii pentru alegerile din 11 iunie. La scrutinul din iunie 2016, Genoiu a fost ales în consiliul local de pe listele alianței PSD+UNPR, iar după ce Olguța Vasilescu a plecat în Guvern el a ocupat funcția de primar interimar.

Partidul Național Liberal (PNL) îl are drept candidat la funcția de primar al municipiului Craiova, pe senatorul Mario Ovidiu Oprea, liderul liberalilor din această cameră a Parlamentului. Mario Ovidiu Oprea este membru PNL din 1990 și senator din anul 2004.

Alianța Liberalilor și Democraților (ALDE) trimite în competiția electorală pentru Primăria Craiova o femeie. Este vorba despre Anișoara Stănculescu, președinte ALDE Craiova, și director al Cancelariei Prefectului până la depunerea candidaturii la Primărie.

USR îl are drept candidat pe deputatul de Dolj Adrian Prisnel, iar Partidul Noua Românie pe Sorin Preda Nica, care în 2016 a candidat pentru un post de senator în Gorj, în timp ce candidatul PMP este Dumitru Călina, de profesie inginer.

Pentru funcția de primar al Craiovei s-au înscris și doi independenți, respecctiv un fost consilier ALDE și decanul Baroului Dolj.

Emil Iulian Mladin este fost consilier local ALDE și, deși va candida independent, este de notorietate în oraș că este susținut în această campanie electorală de PNȚCD și Uniunea Populară Social Creștină.

Fără susținerea vreunui partid politic candidează la alegerile locale pentru funcția de primar al Craiovei, decanul Baroului Dolj, avocatul Lucian Bernd Săuleanu. Decanul Baroului Dolj a fost vicepreședinte al PNL Craiova și a intenționat să se înscrie în cursa internă a partidului pentru alegerea candidatului la primăria municipiului, însă a demisionat din partid, în urma desemnării directe a senatorului Mario Ovidiu Oprea.

Lucian Bernd Săuleanu, în vârstă de 42 ani, este profesor la Facultatea de Drept a Universității din Craiova, dar și președinte al Curții de Arbitraj de pe lângă Camera de Comerț și Industrie Dolj.

Numărul de alegători este de 256.233.

Tot pe 11 iunie, în județul Dolj vor fi organizate alegeri locale parțiale și în comuna Ișalnița, unul dintre candidații înscriși în competiția locală fiind chiar primarul ales în 2016, Ovidiu Flori, fost secretar de stat în Ministerul Transporturilor.

Târgu- Jiu – județul Gorj

La Târgu- Jiu, fostul primar Florin Cârciumaru, aflat la al cincilea mandat de primar, a obținut, în decembrie anul trecut, un mandat de senator.

În cele 56 de secții amenajate sunt așteptați, duminică, 80.150 de votanți, care trebuie să aleagă între șapte candidați pentru funcția de primar: Aurel Popescu (PSD), Marcel Romanescu (PNL), Radu Miruță
(USR), Ion-Eduard Lădaru (ALDE), Daniela Grădinaru (PMP) și candidații independenți Viorel Salvador Caragea și Gheorghe Caralicea.

Râșnov – județul Brașov

Reprezentanți ai Biroului Electoral de Circumscripție Orășenească Râșnov au declarat, corespondentului MEDIAFAX, că la alegerile locale parțiale din 11 iunie candidează Liviu Călin Butnariu, viceprimar cu atribuții de primar, dar și doi consilieri locali Daniel Nicolae Diaconu și Marius Cristinel Lungu.

Liviu Călin Butnariu candidează din partea PNL, Daniel Nicolae Diaconu este membru PER și este susținut de o alianță electorală constituită la nivel local – Alianța Râșnovul Tău (ART) – formată din PSD, ALDE și MSL (Mișcarea Social Liberală), în vreme ce Marius Cristinel Lungu candidează independent.

Astfel, în cursa pentru Primăria Râșnov intră doi ingineri, Liviu Călin Butnariu și Daniel Nicolae Diaconu, respectiv un profesor, Marius Cristinel Lungu, care este, de altfel, consilier local ales pe listele PSD. Acesta candidează independent, fiind nemulțumit că nu a fost susținut de partid.

În Râșnov au fost amenajate zece secții de votare, iar duminică sunt așteptați la urne circa 14.600 de alegători.

La Râșnov se organizează alegeri locale parțiale după ce, primarul ales în iunie 2016, Adrian Veștea, a fost ales de consilierii județeni pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Brașov, iar astfel orașul a rămas fără primar.

Moinești- județul Bacău

Fost viceprimar al municipiului Moinești, din ianuarie 2017 Valentin Vieru îndeplinește atribuțiile de primar interimar, post rămas vacant după demisia lui Ilie Viorel din funcție, după ce a obținut un mandat de senator ALDE.

La urne sunt așteptați 20.340 de votanți, care au de ales între juristul Valentin Vieru (ALDE), managerul Ștefan Cezar Vascan (PNL), istoricul Paul-Claudiu Cotîrleț (PSD), maistrul mecanic, acum prensionar, Pavel Căpraru (PNȚCD) și agentul de pază Mircea-Ionel Găburici (PMP).

Municipiul Roman – județul Neamț

Pentru Primăria municipiului Roman candidează patru persoane: Lucian Ovidiu Micu (PNL), Marius Neculai (PSD), Radu Samson (USR) și Elena Chelmuș (PMP). Municipiul Roman a rămas fără primarul ales în iunie 2016 după ce Laurențiu Dan Leoreanu (PNL) a ajuns deputat.

În Roman sunt înregistrați 59.118 cetățeni cu drept de vot.

În județul Neamț mai au aloc alegeri locale parțiale în comunele Pipirig și Bălțătești.

Bușteni – județul Prahova

Alegeri parțiale vor fi organizate, duminică, și în orașul Bușteni, județul Prahova, după ce primarul Emanoil Savin a renunțat la funcție, fiind ales senator.

Potrivit registrului electoral, 8.421 de persoane au drept de vot în această localitate.

Un independent și șapte reprezentanți de partide au intrat în cursa electorală: Anghel Dan, independent, Dan Irinel Ghiță (Partidul Social Democrat), Cristian Virgiliu Achim (Partidul Național Liberal), Mihai Mircea Totpal (Partidul Ecologist Român), Gheorghe Haiduc (Uniunea Salvați România), Valentin Codescu (Partidul Mișcarea Populară), Andronel Toma (Partidul România Mare) și Mircea Laurențiu Corbu (Alianța Liberalilor și Democraților).

Alegeri locale parțiale vor fi organizate, duminică, în Prahova, și în alte trei localități: Băicoi, Călugăreni și Dumbrava.

Baia Sprie- județul Maramureș

Nouă candidați se vor înfrunta duminică în cadrul alegerilor locale parțiale pentru ocuparea funcției de primar al orașului Baia Sprie, județul Maramureș, cinci dintre aceștia fiind independenți.

Potrivit Biroul Electoral Județean (BEJ) Maramureș, candidații pentru Primăria Baia Sprie sunt Sebastian Alin Birda (PNL), Claudia Cetățeanu (PMP), Tamas Etelka (PSD), Gheorghe Aurel Breban (ALDE), Dorin Simion Sabo (independent), Ioan Corodan (independent), Luca Ștefănoiu (independent), Gheorghe Cherecheș (independent) și Olimpiu Alexandru Pop (independent).

Pentru ocuparea funcției de primar în Ulmeni s-au înscris doar doi candidați, Cornelia Luca (PSD) și Lucian Ioan Titus Morar (PMP).

La Baia Sprie au loc alegeri locale parțiale după ce fostul primar Dorin Pașca a demisionat, fiind găsit incompatibil de către Agenția Națională de Integritate (ANI), care i-a imputat faptul că și-a angajat fratele în Primărie, iar la Ulmeni deoarece Lucian Ioan Titus Morar, ales edil în 2016 a renunțat la funcție după ce a fost ales vicepreședinte al Consiliului Județean Maramureș. Acum el candidează din nou pentru această funcție.

Numărul alegătorilor înscriși pe listele electorale de la Baia Sprie este 13.860, iar la Ulmeni de 5.735.

Siminicea și Iacobe­ni – județul Suceava

În județul Suceava duminică vor avea loc alegeri în două lo­calități, Siminicea și Iacobe­ni.

Localnicii din Simi­nicea nu mai au prim­ar de la începutul acestui an, de când social -democra­tul Sergiu Pașniciuc, aflat la primul ma­ndat, și-a dat demisia din mot­ive personale. La al­egerile de duminică pe buletinele de vot din comuna Siminicea vor fi tipărite două nume: Maria Murariu (PSD), profesor la școala din localiate, și Va­sile Clim (PNL), actualul primar interimar al comunei.

Primarul comunei Ia­cobeni din județul Suceava, Angelica Fod­or a renunțat la mandat după ce a câștigat un post de parlamentar în Came­ra Deputaților la aleg­erile de toamna trec­ută. În cursa pentru funcția de
primar al comunei s-au înscris Viorel Maxim din partea PSD și Vasile Groza, PNL.

În ambele localități duminică vor fi câ­te trei secții de votar­e.

Fr­untișeni – județul Vaslui

Primarul comunei Fr­untișeni, județul Va­slui, Neculai Lupu, a fost demis vara trecută, la sc­urt timp după câștig­area alegerilor, în urma deciziei Curții Con­stituționale prin ca­re aleșii locali care sunt condamnați cu suspe­ndare nu își pot păs­tra funcțiile. Nicol­ae Lupu a fost condamnat la închisoare cu suspend­are în iunie 2013, după ce procurorii DNA l-au trimis în judecată pentru abuz în servi­ciu contra intereselor publice si conflict de inte­rese.

Potrivit anchetator­ilor, Nicolae Lupu, la acea vreme primar al comunei Fruntișeni, ajutat de un angajat al Primă­riei, a dat în arendă mai multe te­renuri de pășune fără a avea acordul Con­siliului Local. Astfel, buge­tul comunei pe care o conducea a fost pr­ejudiciat cu suma de 43.569 de euro.

Pentru alegerile de la sfârșitul ac­estei săptămâni s-a înscr­is din nou în cursă Ionel Onel, cel ca­re a pierdut în 2016 fotoliul de primar la doar patru voturi diferență față de social -democratul Nicolae Lupu.

În cursă s-au mai înscris și Dumit­ru Mocanu – PNL și Gheorghe Ant­on – PMP.

Șipote – județul Iași

Localitatea Șipote din județul Iași este condusă de către un primar interimar de la sfâ­rșitul anului trecut, de când Dorin Malii a pierdut procesul cu Prefect­ura Iași. Primarul din Șipote a contestat în instanță
ordinul de prefect prin care fusese dem­is, în baza deciziei Curții Constituționale care prevede ca aleșii condamnați să nu își mai poată exercita funcția. Dorin Malii fusese co­ndamnat în luna augu­st a anului
trecut de către mag­istrații ieșeni la un an și cinci luni de închisoare cu suspendare pentru fals intelectual, pentru o faptă din 2008. Pe atunci Malii era vi­ceprimar și l-a ajut­at pe edilul din acea vreme să
falsifice doc­umente pentru a obți­ne ilegal fonduri eu­ropene.

La alegerile de la Șipote de duminică s-au înscris actualul viceprimar, social – democratul Constantin Puiu, libe­ralul Ionel Nicurici­uc, fost primar în mandatul 2012-2016, și Petru Corlat din partea PMP.

Denta – județul Timiș

În județul Timiș au loc alegeri locale parțiale în comuna Denta. Fostul primar, Iacob Slavoliub (PSD), și-a început în iunie 2016 al patrulea mandat, dar a murit în martie 2017, din cauza unei boli grave. Atribuțiile lui Slavoliub au fost preluate de viceprimarul Petru Tapanov (PSD-ALDE), care candidează la alegerile locale parțiale de duminică pentru funcția de primar.

De asemenea, în cursă s-au mai înscris și consilierul local Pasici Vlastimir (PMP). Din partea PNL candidează Laurențiu Giorici, de meserie economist și președintele organizației locale a partidului, iar din partea PP-USL candidează Jean Petricaș.

Lăpușnicu Mare – județul Caraș-Severin

Comuna Lăpușnicu Mare este singura din județul Caraș-Severin în care au loc alegeri locale parțiale, după ce Ion Lala (PSD) și-a dat demisia din funcția de primar, în februarie 2017, invocând motive de sănătate. Ion Lala se afla la cel de-al cincilea mandat de primar.

Pentru Primăria Lăpușnicu Mare candidează Mihaela Drăgilă (PNL), Nicolae Popistaș (PSD) și Andrei Deleanu (PMP).

1.410 alegători sunt așteptați la urne duminică, fiind înființate două secții de vot, la Lăpușnicu Mare și la Moceriș.

Guvernul a stabilit în data de 11 iunie 2017 organizarea scrutinului local parțial pentru alegerea primarului în 49 de localități în care această funcție a rămas vacantă ca urmare a demisiilor unor titulari, situațiilor de incompatibilitate, invalidării mandatelor, decesului etc.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Regele Charles al III-lea este „mai bolnav decât lasă să se vadă”