ALEGERILE EUROPARLAMENTARE 2014 comentate de editorialiștii Gândul

Publicat: 25/05/2014, 23:34
Actualizat: 29/07/2014, 18:46

ALEGERILE EUROPARLAMENTARE 2014: REZULTATE ȘI EXIT POLL LIVE . Peste 18, 2 milioane de români cu drept de vot au fost așteptați la urne, duminică, pentru a-i alege pe cei 32 de reprezentanți ai României în Parlamentul European dintr-un un număr de 572 de candidați din partea a 15 formațiuni politice și opt candidați independenți. Votul a început la ora 07:00 și a putut fi exercitat până la ora 21:00.

Pe parcursul acestei zile, gândul a prezentat în timp real desfășurarea procesului de votare, iar editorialiștii Cristian Tudor Popescu, Florin Negruțiu și Claudiu Pândaru au comentat informațiile într-o serie de ediții speciale GÂNDUL LIVE, la orele 11:30, 17:00 și 21:00, REZULTATE și EXIT POLL la ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014.

De asemenea, puteți citi comentarii LIVE ale jurnaliștilor gândul.

Prima analiză a votului de duminică a fost făcută la ora 11.30, de către Cristian Tudor Popescu și Claudiu Pândaru, editorialiștii gândul comentând în cadrul unei ediții speciale Gândul LIVE primele date privind prezența la vot la Alegerile Europarlamentare 2014.

Întrebat dacă și-a manifestat dreptul la vot, jurnalistul Cristian Tudor Popescu a răspuns afirmativ explicându-și votul. „Nu am să vă spun cu cine am votat, am să vă spun cu cine nu am votat. Nu am votat cu partidul lui Băsescu și cu partidul lui Ponta. Pentru că aceste partide au făcut campanie personală, atât dl. Ponta, cât și dna. Udrea, care este prepusa, pupila, domnului Băsescu. Candidații acestor partide au fost pur și simplu ocultați de aceste campanii personale, făcute cu gândul la prezidențiale. Ceilalți, PNL și PDL, nu se poate spune că și-au făcut campanie personală”, a spus editorialistul gândul.

Declarația lui Cristian Tudor Popescu poate fi urmărită aici.

La ora 10 dimineața, prezența la vot era de 4,61%, în ușoară creștere față de alegerile din 2009, potrivit Biroului Electoral Central, când prezența la vot a fost, la aceeași oră, de 4%.

ALEGERILE EUROPARLAMENTARE 2014: Rodica Ciobanu

„Alegerile europarlamentare, deși au cea mai slabă priză electorală dintre toate scrutinele, vor influența direct prezidențialele de anul acesta. Rezultatul votului de duminică ar putea conduce atât la reconfigurarea scenei politice, cât și la schimbări în distribuția candidaților la președinție, de natură să-i creeze un mare disconfort favoritului din sondaje”, scrie Rodica Ciobanu în gândul.

Foto: Mediafax / Ciprian Sterian

„Dacă nu ar fi fost afișele de grup, s-ar fi putut crede că urmează să se desfășoare alegerile de președinte. N-a avut loc o dezbatere publică a direcțiilor politicii europene, bruxelliștii nu au povestit la televizor ce vor face ei în PE, nu au explicat cum se manifestă, concret, diferențele ideologice dintre grupuri, nu ne-au spus măcar cu ce s-au ocupat ca să merite 7000 de euro pe lună. În schimb, premierul Victor Ponta și președintele Traian Băsescu au fost omniprezenți, antrenând electoratul în teme ne-europene de dispută, șeful PNL, Crin Antonescu, călcându-le pe urme și încercând să-i taxeze pe amândoi. Campania electorală s-a centrat, așadar, pe cei trei lideri politici, doi dintre fiind prezidențiabili, iar al treilea având încă un cuvânt greu de spus în viața politică. În consecință, scrutinul europarlamentar devine o avanpremieră la cel prezidențial, fără să rezolve însă toate necunoscutele. Una dintre ele îl privește pe candidatul liberal la președinție.

Va mai rămâne sau nu dl Antonescu în cărți?”, scrie Rodica Ciobanu. Răspunsul la această întrebare, aici.

ALEGERILE EUROPARLAMENTARE 2014: Lelia Munteanu

„Europarlamentare? Reglare politică de conturi!”, scrie Lelia Munteanu. Potrivit editorialistei, „o prezență scăzută la vot, așa cum o anticipează ultimele sondaje de opinie, va umfla procentele PSD.
Victoria socialiștilor și propriul rezultat previzibil de (mult) sub 20 la sută, vor determina peneliștii de la centru să-și facă mea culpa: USL există! Și va fi ținută în pervaz, până la prezidențiale.
Scurt și pe înțelesul tuturor: „europarlamentarele” vor netezi drumul lui Victor Ponta”. De ce, aflați aici.

Foto: Mediafax / Răzvan Lupică

ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014: Andrei Luca Popescu

Andrei Luca Popescu explică de ce boicotarea votului propusă de mișcarea Uniți Salvăm nu reprezintă o soluție.

Foto: Mediafax / Octav Ganea

„A nu merge la vot pentru a presa sistemul politic să se schimbe dintr-unul corupt și care practică un joc electoral închis, refractar la noi actori, este totuna cu a te face pustnic, atunci când nici o gagică nu vrea să se culce cu tine. Ca să pui presiune pe ele. Micul iureș creat pe internet de mișcarea Uniți Salvăm, de a boicota votul prin neparticipare, s-a întors împotriva sa: oameni ridicați la rang de simbol toamna trecută, la proteste, au susținut boicotarea boicotului, iar imbecila piruetă de PR nu a strâns susținerea zecilor de mii de oameni care ieșeau în 2013 să mărșăluiască în numele Uniți Salvăm”. Argumentele sale, aici.

ALEGERILE EUROPARLAMENTARE 2014: Florin Negruțiu

„România are darul de a te aduce brusc cu picioarele pe pământ (pe noi, la propriu) chiar atunci când te încearcă entuziasmul și sentimentele înalte și-ți spui că dracul nu e atât de negru. Vorbim în această zi abundent despre Europa, despre cei cere „ne vor reprezenta” la Bruxelles, uitând de fapt să ne reprezentăm pe noi”, scrie Florin Negruțiu în editorialul său, „Cum a dat norocul peste noi chiar în ziua alegerilor”, care poate fi citit aici.

ALEGERI EUROPARLAMEN 2014: Anca Simina

O parabolă despre ultima zi a lui Pictor Vonta, aici. „De a doua zi, Pictor Vonta urma să renunțe la griuri și să vopsească fără opreliști în roșu orice primar doritor de podețe, garduri noi și fâșii cât de înguste de asfalt și dispus să sară pârleazul. Să lase urma de șovăire și să cumpere cu vorbe mari și bani puțini om cu om, până la Cotroceni. De a doua zi, după ce cei mai mulți nu se vor fi obosit măcar să îi arate, la vot și nu prin huiduieli plătite, cât face guvernarea lui, ca și a președintelui scuipat”, scrie Anca Simina.

ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014: Cristi Andrei

„Oricât de multe discuții ar exista despre unificarea dreptei, despre un mare plan anti-PSD, Traian Băsescu nu își poate dori ca acesta să reușească fără implicarea sa. Pentru că în momentul în care PDL și PNL vor reuși să imprime în societate ideea că sunt o alternativă viabilă la PSD, Traian Băsescu ar fi un cadavru politic. Iar tocmai asta nu își dorește. Traian Băsescu s-a cerut insistent în campania pentru europarlamentare, nu de dragul Elenei Udrea și al PMP, ci de dragul propriului viitor politic. A inventat subiecte, teme de discuție și dezbatere, doar pentru a menține atenția asupra sa”, scrie Cristian Andrei.

Despre Paradoxul alegerilor și câștigătorii acestora, aici:

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce înseamnă ca Ucraina să piardă războiul cu Rusia. Trei scenarii
Ce salariu primește un angajat la 'împinge tava' în Mamaia, acum, în 2024. Are o...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Fermierii aruncă tone de legume în timp ce samsarii din piețe vând marfa cu 200%...
Anunțul făcut de Lavinia Pîrva după 7 ani de mariaj cu Ștefan Bănică Jr.: ”Întotdeauna...
Cum se menține în formă Romanița Iovan la 59 de ani. SECRETELE ei: ce consumă...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
Adio, doamnă! Vestea morții ei a picat ca un trăsnet
Ce a făcut Mădălin Paul Păduran cu câteva ore înainte de accident! Dezvăluirile făcute de...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu SATELIȚII lui ELON MUSK! De ce NU trebuie lăsați să...
Schimbare uriașă în ROMÂNIA. Anunț de la Guvern azi, 20 APRILIE: Am decis foarte clar
Singurul oraș mare din România fără probleme de trafic. Cum e posibil
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
"Dumnezeu s-o ierte!" De ce a murit, de fapt, Naomi! Acum s-a aflat!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
"A scos o canistră şi a turnat pe el". Cine este bărbatul care și-a dat...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Schimbările climatice ar crește numărul de AVC-uri