Alina Gorghiu, despre moțiunea de cenzură: „Eu nu cred, așa cum crede Victor Ponta, că votul este o lozincă”

Alina Gorghiu, despre moțiunea de cenzură: „Eu nu cred, așa cum crede Victor Ponta, că votul este o lozincă
Publicat: 30/05/2015, 13:50

„Este un subiect (moțiunea – n.r.) foarte important pentrul PNL, e un subiect care, cred eu, înainte de a discuta despre aritmetica votului pe moțiunea de cenzură, e foarte important să gestionăm tema și să o aducem în dezbatere publică de câte ori este necesar, pentru că eu nu cred, așa cum crede Victor Ponta, că votul este o lozincă, eu chiar cred că liberalii au obligația să mențină tema încălcării unor drepturi și libertăți fundamentale ale românilor în atenția publică până rezolvăm această temă”, a afirmat, sâmbătă, într-o conferință de presă susținută la Galați, Alina Gorghiu, citată de corespondentul MEDIAFAX.

Ea a adăugat că puteau fi și alte subiecte care să facă obiectul moțiunii de cenzură, însă cel privind dreptul de vot este un aspect foarte important pentru liberali.

„Desigur, erau foarte multe subiecte care ar fi putut să facă obiectul moțiunii de cenzură, de la ordonanța bacșișului, la tema justiției, la «animalul sacru» Șova, la absolut orice fel de temă, pentru că Guvernul Ponta pe bandă rulantă ne servește teme care sfidează opinia publică, sfidează opoziția, încurcă mediul de afaceri. Deci am fi putut să alegem orice alt subiect, însă acest subiect care ține de dreptul de vot pentru noi este un lucru de principiu, pe care vrem să îl rezolvăm”, a spus copreședintele PNL.

Alina Gorghiu a afirmat, totodată, că în moțiunea de cenzură sunt înglobate mai multe teme, că partea de vot pentru diaspora este tema principală, dar în moțiune se face referire și la dreptul de vot al românilor din interiorul țării.

Gorghiu a spus că, în momentul de față, sunt două milioane de români fără administrație publică din cauză că Guvernul nu a organizat alegeri parțiale locale până acum.

„Avem mai multe teme înglobate în această moțiune de cenzură, partea de vot pentru diaspora este tema principală, dar discutăm și despre dreptul de vot pentru românii din interiorul țării, din interiorul granițelor, pentru că peste 2 milioane de români sunt acum fără administrație în județele lor, în municipiile lor. Nu vreau să vă dau exemplul Rădăuțiului, care nu are nici primar, nici Consiliu Local, nici secretar al Primăriei, nici nu pot fi plătiți salariații pentru că nu are nici cine să le semneze salariile, nici plătite firmele care lucrează cu Primăria, nu are nici cine să le semneze contractele, nu este manager al spitalului pentru că îi expiră omului mandatul și nu are cine să semneze pentru prelungirea interimatului”, a spus Gorghiu.

Copreședintele PNL a adăugat că șeful Executivului este obligat prin lege să organizeze alegeri locale, dar sfidează acest lucru.

„Vreau să vă vorbesc de o lege care îl obligă pe Victor Ponta să organizeze alegeri locale, o sfidează, dar faptul că sfidează legea și Constituția nu înseamnă finalul acestei discuției. Avem hotărâri judecătorești conform cărora avem dreptul noi, ca cetățeni din comunitățile respective, să organizăm alegeri, să organizeze, de fapt, Guvernul alegeri. Ultima hotărâre judecătorească spune că Ponta e obligat în 29 de municipii să aibă loc, să se organizeze alegeri parțiale. Nu există niciun răspuns, bineînțeles că eu îl întreb zilnic, public, de aceste teme, dar domnia sa practică politica struțului. Nu îl interesează, nu răspunde, iar dacă totuși îndrăznește cineva cumva să îl întrebe din presă, îl etichetează, și știti dumneavoastră cum vă etichetează. Nu vreau să reiau acum, pentru că mi s-a părut un lucru extrem de deplasat ce a făcut domnia sa”, a conchis Alina Gorghiu.

Copreședintele PNL Alina Gorghiu anunța, recent, în cadrul Consiliului Național al PNL, depunerea în Parlament, pe 5 iunie, a moțiunii de cenzură la adresa Guvernului, pe tema votului prin corespondență.