Cristian Andrei
23.03.2014
Politică

„Am verificat, Transnistria NU a cerut oficial alipirea la Rusia” – Anunț al ministrului de Externe, Titus Corlățean, la „După 20 de ani”

„Am verificat, Transnistria NU a cerut oficial alipirea la Rusia” – Anunț al ministrului de Externe, Titus Corlățean, la „După 20 de ani”
BREAKING NEWS

Ministrul de Externe, Titus Corlățean a declarat într-un interviu acordat în cadrul emisiunii „După 20 de ani” că s-au făcut verificări în privința „faimoasei scrisori” trimisă de la Tiraspol, prin care s-ar fi cerut alipirea Transnistriei la Federația Rusă și s-a confirmat că nu a fost înregistrată sau depusă la Duma din Rusia o „astfel de chestiune”.

„Noi, în mod justificat, am fost mai reținuți în comentarii legat de acea faimoasă scrisoare, pe care mi-e greu să traduc, pe care așa zisul președinte al sovietului suprem de la Tiraspol ar fi adresat-o domnului Narâșkin de la Duma de Stat. După verificările făcute normal, guvernul moldovean discutând cu autoritățile ruse s-a confirmat că nu a fost înregistrată, depusă la Dumă o astfel de chestiune și că până la urmă se pare că a fost mai degrabă un demers individual, fără să aibă în spate o discuție serioasă în așa – numitul Parlament”, a explicat ministrul de Externe, Titus Corlățean în emisiunea „După 20 de ani”.

 

 

„Băsescu a fost neinspirat vorbind de unirea cu Republica Moldova”

Întrebat cum apreciază propunerea lui Traian Băsescu de unire a României cu Republica Moldova, Corlățean a spus că a fost „neinspirată”.

„Suntem cu toții români, aproape cu toții români și fiecare avem sentimentele noastre, fiecare a avut poate un unchi în armata regală, undeva în Basarabia după 28 iunie, când datorită ultimatumului sovietic au trebuit să se retragă și i-am lăsat pe ceilalți români în partea cealaltă. Fiecare avem istoria noastră în familie și simțim. Și fiecare își dorește să trăim împreună într-o Europă unită. Ceea ce realist astăzi este posibil e să susținem cât se poate ca R. Moldova să devină membră a UE cât mai rapid posibil”, a explicat ministrul de Externe.

Pe de altă parte, șeful diplomației a precizat că situația din Ucraina a dus la „realocarea” interesului SUA pentru această zonă.

„În această fotografie complexă există paradoxal mai multe elemente pozitive. În primul rând o realocare a interesului american, politic, strategic, față de această zonă”, a spus Corlățean. În al doilea rând, evenimentele din Ucraina au dus la accelerarea proceselor europene pentru R. Moldova și Georgia, a mai spus oficialul român.

„România nu și-a schimbat poziția față de Kosovo”

România nu și-a schimbat poziția față de Kosovo, dar sunt evoluții între Belgrad și Priștina de care Bucureștiul trebuie să țintă cont, a declarat, duminică, ministrul de Externe, Titus Corlățean, respingând, în același timp, comparația făcută de Rusia între Crimeea și fosta provincie a Serbiei.

„România nu și-a schimbat poziția‚ însă în cazul Kosovo ar fi absurd, politic vorbind, să nu ținem cont de evoluțiile importante în dialogul dintre Belgrad și Priștina, faptul că aceste evoluții au condus la un anumit grad de normalizare, faptul că aceste evoluții au deschis calea viitoarei aderări la UE pentru amândouă, și pentru Serbia și pentru Kosovo, și faptul că Serbia a acceptat (…) în acel acord-cadru de negociere cu UE ca înainte de a finaliza negocierile de aderare să încheie un acord cu valoare juridică obligatorie de normalizare deplină a relației cu Kosovo (…) sunt evoluții de care și România și alte state trebuie să țină

Ministrul de Externe, Titus Corlățean, a fost invitat duminică, de la ora 10.00, la emisunea „După 20 de ani”. Ministrul va răspunde întrebărilor lui Cristian Leonte, moderatorul emisiunii și jurnaliștii Cristian Hostiuc (director editorial „Ziarul Financiar”) și Claudiu Pândaru (director editorial Mediafax Group). Emisiunea poate fi urmărită pe ProTV și voyo.ro.

 

Inchide