Ambasadorul Germaniei: Problema arieratelor administrației locale „e foarte gravă”, Guvernul a înțeles

Ambasadorul Germaniei: Problema arieratelor administrației locale e foarte gravă, Guvernul a înțeles
Publicat: 11/03/2013, 10:13
Actualizat: 11/03/2013, 16:18

Ambasadorul Germaniei la București , Andreas von Mettenheim, a declarat duminică, în emisiunea „După 20 de ani” de la Pro TV, că problema arieratelor de la nivelul administrației locale este una „foarte gravă”, apreciind că Guvernul a înțeles acest lucru, fiind necesară alocarea de fonduri.

Ambasadorul a abordat tema investițiilor germane în România, menționând că „e nevoie doar să așezăm investitorii și administrația publică la aceeași masă”.

„Cred că există câteva semnale importante pentru investitorul german. Unul dintre ele este faptul că administrația publică din România își va onora datoriile asumate și nu va lăsa să treacă mult timp până la onorarea arieratelor. E o problemă recurentă a administrației publice față de companiile germane, lucru regretabil mai ales în cadrul companiilor mici și mijlocii, atunci când administrația publică are datorii mari față de ele.Problema este foarte gravă”, a precizat diplomatul german.

În acest context a fost întrebat cum interpretează decizia Guvernului de a obliga administrațiile publice locale să-și achite arieratele înaintea altor investiții.

„Primul mod de a interpreta acest lucru este că guvernul a înțeles cât de importantă este problema. Nu cred că poate exista un motiv pentru care să nu plătești. Nu poți spune că nu ai bani să-ți plătești datoriile. Aceste creanțe stabilite în mod legal trebuie onorate. Trebuie să fie puse fonduri la dispoziția autorităților locale, pentru ca ele să-și plătească datoriile. Dacă vor face asta, investițiile vor veni, iar economia va prospera”, a mai explicat ambasadorul.

Andreas von Mettenheim a mai susținut că o altă problemă aflată în discuțiile cu oficialitățile de la București privește investitorii în domeniul energiei regenerabile.

„O altă problemă ar fi că, în chestiuni delicate, cum ar fi energia regenerabilă, trebuie să existe o schemă de subvenții care să fie stabilă. Calculele și previziunile economice ale companiilor trebuie să aibă o bază reală predictibilă. Acest fapt reprezintă o problemă concretă, în ceea ce privește valoarea certificatelor verzi. Dar avem un contact strâns cu autoritățile române și încercăm să găsim un compromis care să ofere prețuri convenabile la electricitate, dar și o siguranță pentru investitorii străini”, a mai susținut diplomatul.

Totodată, ambasadorul Germaniei a afirmat că investițiile germane în România sunt în mare măsură influențate de stabilitatea politică.

„În 2012, la nivelul unor companii mari, au existat anumite dubii legate de stabilitatea politică din România. Iar sediile centrale din Duesseldorf și Hanovra, care au o imagine global asupra situației, în țări cum sunt Serbia, Ungaria, România, Slovacia și Cehia, au preferat să amâne investițiile în România până la liniștirea situației politice. Lucrul acesta s-a întâmplat, iar industria și economia germană au reînceput să investească în România. Din câte știu, în urma discuțiilor cu conducerile companiilor germane din România, decizie investiționale luate în primăvara lui 2012 nu ar fi fost luate în toamna lui 2012, pentru că nu ar fi fost susținute de conducerea companiei. Lucrurile acestea sunt de domeniul trecutului. A reapărut dorința de a reinvesti în România din partea companiilor germane. Există un element foarte stabil în relațiile noastre economice, și cred că marile companii, pe care deja le cunoașteți, Bosch, Continental, Schaeffler, își extind angajamentul în România din varii motive”, a afirmat diplomatul german.

El a susținut că principalul motiv pentru care firmele germane aleg România ține de optimizarea costurilor, iar „companiile care se angajează cu producții parțiale în România pot supraviețui mai mult, față de cele care nu fac asta”.

„Companiile germane nu au avut experiențe bune în anumite domenii, cum ar fi centrala nucleară de la Cernavodă. Sunt reticenți să investească acolo, dar în alte domenii, cum ar fi energia regenerabilă, lucrurile stau mai bine, atâta timp cât condițiile legislative nu se modifică prea mult. Suntem de asemenea bine plasați și în domeniul infrastructurii, în epurare, în economia apelor…”, a mai afirmat ambasadorul.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Tatăl Andreei, studenta la Medicină, ucisă cu bestialitate, nu s-a putut dezlipi de sicriul cu...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Halep a fost BLOCATĂ. Decizia finală în circuitul WTA
Un nou tip de concediu medical. Românii vor primi bani ca să participe la studii...
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Era uşa închisă şi mi-a dat de bănuit. Am insistat să deschid". Sora lui Mirel...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
O nouă fotografie fabuloasă cu Sagittarius A*, gaura neagră supermasivă din inima Căii Lactee