Ambasadorul Rusiei la București, convocat la MAE! Ce explicații a cerut Bogdan Aurescu de la Valeri Kuzmin

Ambasadorul Rusiei la București, convocat la MAE! Ce explicații a cerut Bogdan Aurescu de la Valeri Kuzmin
Ambasadorul Rusiei la București, convocat la MAE! Ce explicații a cerut Bogdan Aurescu de la Valeri Kuzimin / Sursa FOTO: wikimedia.org
Publicat: 06/10/2022, 14:09
Actualizat: 06/10/2022, 14:19

Ambasadorul Rusiei la București, Valeri Kuzmin, a fost convocat luni, 3 octombrie, la sediul Ministerului Afacerilor Externe! Ordinul l-a dat chiar ministrul Bogdan Aurescu, care a vrut să afle direct de la diplomatul rus explicații cu privire la anexarea celor patru regiuni ucrainene, Lugansk, Donețk, Herson și Zaporojie.

A fost prilejul potrivit pentru ca România să-și reafirme poziția cu privire la referendumurile organizate de ruși în Ucraina.

Poziția MAE: „România condamnă…”

România condamnă cu fermitate așa-numitele „acorduri de intrare în componența Federației Ruse a celor patru regiuni ucrainene aflate sub ocupația ilegală a trupelor ruse, urmare războiului de agresiune declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei la 24 februarie 2022”.

„Din dispoziția ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu, ambasadorul Federației Ruse la București, Valery Kuzmin, a fost convocat luni, 3 octombrie 2022, la sediul Ministerului Afacerilor Externe, ca urmare a demersurilor Federației Ruse de anexare a regiunilor ucrainene Luhansk, Donețk, Herson și Zaporizhzhia.

Convocarea ambasadorului Federației Ruse la sediul MAE a facut parte dintr-un demers mai larg, coordonat, la nivelul Uniunii Europene, pentru transmiterea unui mesaj clar de condamnare a recentelor acțiuni de escaladare din partea Rusiei.

Cu acest prilej, secretarul de stat pentru afaceri strategice Iulian Fota a reiterat poziția României de condamnare fermă a așa-numitor „acorduri” de intrare în componența Federației Ruse a celor patru regiuni ucrainene aflate sub ocupația ilegală a trupelor ruse, urmare războiului de agresiune declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei la 24 februarie 2022.

Oficialul român a evidențiat caracterul profund ilegal și ilegitim al demersului Kremlinului de a încerca justificarea ocupației militare asupra teritoriilor aparținând unui stat suveran, cu încălcarea flagrantă a principiilor de drept internațional, a Cartei ONU, precum și a independenței, suveranității și integrității teritoriale ale Ucrainei. A subliniat că acest act de anexare ilegală, prin folosirea forței, a unor teritorii ale unui alt stat nu va fi niciodată recunoscut de România și nici de celelalte state membre UE și NATO.

În încheiere, oficialul român a reafirmat sprijinul ferm al României pentru suveranitatea, independența și integritatea teritorială ale Ucrainei în granițele sale recunoscute internațional”, menționează MAE, potrivit digi24.ro.

Președintele Vladimir Putin a semnat, miercuri, decretul de anexare a celor patru regiuni din Ucraina la Federația Rusă.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase