ANI cere Parchetului să îl cerceteze pe fostul deputat Ștefan Buciuta, pentru conflict de interese

ANI cere Parchetului să îl cerceteze pe fostul deputat Ștefan Buciuta, pentru conflict de interese
Agenția Națională de Integritate (ANI) cere Parchetului instanței supreme să îl cerceteze pe fostul deputat Ștefan Buciuta, pentru conflict de interese, întrucât și-a angajat fiica la biroul său parlamentar, din 2008 până în 2012.

Agenția Națională de Integritate (ANI) cere Parchetului instanței supreme să îl cerceteze pe fostul deputat Ștefan Buciuta, pentru conflict de interese, întrucât și-a angajat fiica la biroul său parlamentar, din 2008 până în 2012.

Potrivit Agenției Naționale de Integritate, Ștefan Buciuta a încălcat regimul juridic privind conflictul de interese în materie administrativă, întrucât a propus angajarea și a avizat contractul individual de muncă al fiicei sale, prin care aceasta a fost angajată, în perioada 15 decembrie 2008 – 14 septembrie 2012, în funcția de expert în cadrul biroului său parlamentar, în Circumscripția electorală nr. 27 Maramureș – Colegiul uninominal nr. 7.

De asemenea, în urma evaluării au rezultat și indicii privind posibila încălcare de către Ștefan Buciuta a dispozițiilor articolului 253 indice 1 din Codul Penal, prin angajarea fiicei sale la biroul parlamentar, aceasta obținând astfel venituri salariale de 59.499 de lei, a arătat vineri ANI, într-un comunicat de presă.

Astfel, Agenția Națională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție să facă verificări în cazul lui Ștefan Buciuta, pentru conflict de interese.

Potrivit articolului 253 indice 1 din Codul Penal, „fapta funcționarului public care, în exercițiul atribuțiilor de serviciu, îndeplinește un act ori participă la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material pentru sine, soțul său, o rudă ori un afin până la gradul II inclusiv, sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de servicii sau foloase de orice natură, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 5 ani și interzicerea dreptului de a ocupa o funcție publică pe durată maximă”.

ANI a precizat că Ștefan Buciuta a fost informat despre declanșarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum și drepturile de a fi asistat sau reprezentat de un avocat și de a prezenta date sau informații. Fostul deputat nu a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, în exercitarea dreptului la apărare.

Ștefan Buciuta a fost deputat din partea minorității ucrainene în Camera Deputaților, în mandatul 2008-2012.

Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat încălcarea obligațiilor legale privind conflictul de interese constituie abatere disciplinară și se sancționează potrivit reglementării aplicabile demnității, funcției sau activității respective. Persoana față de care s-a constatat existența conflictului de interese este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică pe o perioadă de trei ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de trei ani de la încetarea mandatului, potrivit prevederilor legale.

Medicul care a prezis pandemia de COVID-19 în 2017 a anunţat că urmează un nou...
Cine e bărbatul celebru care a plătit 80.000 de euro pentru o noapte de amor...
FOTO. Avocata superbă, `vânată` de fotbaliști! Cine este Andreea Roșca
FOTO. Ea e femeia pentru care Walter Zenga ar fi părăsit-o pe Raluca! Seamănă foarte...
Când vine, de fapt, iarna în România. Data în care va începe să ningă
Marea Britanie vrea să reducă perioada de carantină la 10 sau chiar 7 zile. România...
Mulți se plâng că 2020 e cel mai rău an din istorie. Care este, de...
Cine e bărbatul celebru care a plătit 80.000 de euro pentru o noapte de amor...
Ce a ajuns să facă Mariana Moculescu după ce s-a lăsat de videochat? Femeia trăiește...
400.000 de tinere au fost ţinute SCLAVE sexuale într-un singur loc. ''Mă VIOLAU în fiecare...
Nicolae Ceaușescu, gest RUȘINOS față de Arsenie Boca. De ce l-a amenințat și a făcut...
Dezastru pentru românii cu aceste conturi și carduri bancare. Li se blochează banii chiar acum
Sfântul Dimitrie cel Nou 2020: Marţi este sărbătoare mare pentru toţi românii! Ce nu este...
Gaze urât mirositoare? Alimentele care la declanșează și când poate fi vorba de cancer la...
SITUAŢIA ALARMANTĂ pe judeţe. Bucureştiul rămâne pe PRIMUL la numărul de infectări. Lista completă cu...
Cine este tânăra care vinde unele dintre cele mai scumpe locuinţe din Bucuresti
Inchide