ANPC nu poate amenda un operator aerian străin dacă nu are birou în România. Parlamentul reia în toamnă legea cu atribuțiile autorității de control

ANPC nu poate amenda un operator aerian străin dacă nu are birou în România. Parlamentul reia în toamnă legea cu atribuțiile autorității de control
Publicat: 10/07/2023, 15:06
Actualizat: 10/07/2023, 15:53

Parlamentul are pe traseul legislativ două proiecte de lege referitoare la protecția consumatorilor. După anularea sau amânarea a sute de curse aeriene Wizz Air, șeful Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, Horia Constantinescu, a spus, pentru Gândul, că instituția pe care o conduce nu poate amenda operatorii cu sedii în alte țări. Constantinescu a precizat că proiectul legislativ care ar urma să permită ANPC să aplice sancțiuni și în astfel de cazuri a fost blocat în Parlament de aleșii Uniunii Salvați România.

Proiectul de lege PLx 776/2022 privind protecția drepturilor consumatorilor a fost adoptat de Senat, pe 14 decembrie 2022. A doua zi, a fost înregistrat la Camera Deputaților, fiind trimis la comisii. De atunci, se așteaptă raportul Comisiei de Industrii și Servicii. Legea a fost pusă pe ordinea de zi a Camerei Deputaților, pe 26 iunie, sub rezerva primirii raportului, care nu a sosit.

Horia Constantinescu acuză USR că blochează legea, făcând trimitere la o declarație a deputatei USR Cristina Prună, vicepreședintele Comisiei de Industrii, conform căreia „Coaliția PSD-PNL vrea să transforme ANPC într-un bici pe care să îl folosească împotriva antreprenorilor români. Practic, ANPC va putea să închidă în mod repetat orice afacere pentru 24 de ore după bunul plac și să aibă acces la date financiare sau comerciale peste orice instituție a statului român”.

Președintele Comisiei, deputatul UDMR Bende Sandor, a spus, pentru Gândul, că „nimeni nu a blocat nimic”.

”Sunt decizii la nivel de Coaliție, nu se înțeleg pe anumite amendamente. Acum au două variante, ori inițiază și modifică amendamentele, ori Coaliția ia o decizie”, a precizat președintele Comisie de Industrii și Servicii.

Liderii de grup ai partidelor din Coaliție susțin însă că nu se pune problema de neînțelegeri. 

Șeful deputaților PNL, Gabriel Andronache, a spus, pentru Gândul, că există discuții la nivelul fiecărui grup politic. PNL dorește discuții aprofundate pe atribuțiile ANPC.

Cât privește motivul pentru care acest proiect nu a ajuns la vot, Andronache susține că „au fost stabilite ca priorități legislative cele din PNRR, pentru îndeplinirea jaloanelor.”

Și liderul PSD din Camera Deputaților, Ciprian-Constantin Șerban, a spus că „este o chestiune de procedură” și că trebuie analizate toate amendamentele. Liderul deputaților PSD a preciza că se vor relua dezbaterile pe lege în sesiunea de toamnă.

Un alt act normativ aflat pe traseul legislativ în Camera Deputaților este proiectul de Lege privind stabilirea responsabilităților biroului unic de legătură și ale autorităților competente în vederea punerii în aplicare a prevederilor UE privind cooperarea dintre autoritățile naționale însărcinate să asigure respectarea legislației în materie de protecție a consumatorului.

În expunerea de motive a proiectului de lege, referitor la atribuțiile ANPC, se precizează:

„În calitate de autoritate competentă, ANPC are obligația de a soluționa, cu celeritate, în termene stabilite, cazurile transfrontaliere de încălcări ale prevederilor celor 20 de acte normative naționale.

Întrucât există posibilitatea ca anumite cazuri de investigare/asigurare a respectării legislației Uniunii care protejează interesele consumatorilor (…) să se dovedească ulterior a fi cazuri cu dimensiune transfrontalieră, este necesar ca ANPC să-și suplimenteze competențele pe care le are în prezent în vederea asigurării activității de control necesară supravegherii pieței la nivel național, inclusiv pentru a obține mijloace de probă”.


CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV VIDEO | Pasagerii nimănui. Wizz Air amână sau anulează zboruri și nimeni nu justifică de ce. Cine vrea explicații, plătește un euro pe minut

Zeci de curse Wizz Air amânate sau anulate, ANPC nu poate da amenzi! Horia Constantinescu: Legea e blocată în comisii. USR favorizează bătaia de joc

EXCLUSIV | Cum a pierdut o familie din București 1.000 de euro din cauza Wizz Air. „Mi-au dat mail că zborul este anulat cu două ore înainte”

Încă un zbor Wizz Air anulat! Oamenii nu au primit nicio explicație

Pățania unor români afectați de anularea zborului WIZZ Air dintre Praga și București. „Nu ne-au oferit cazare și masă. Ni s-a spus să ne descurcăm”

Peste 200 de pasageri sunt BLOCAȚI de mai bine de 5 ore pe aeroportul din Malmo, după ce Wizz Air a amânat zborul spre București din motive tehnice

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Surpriză maximă! Cătălin Bordea, escapadă în doi! Cu cine a plecat comediantul la Paris
FOTO. Frumoasa Lena și-a pus iubitul fotbalist la munca de jos! Cum arată în costum...
Vloggerul Mircea Bravo a intrat cu mașina într-un stâlp. Polițiștii l-au testat pentru consum de...
Berea fără alcool te lasă fără permis. Medic: Înverzește etilotestul
Schimbare majoră a băncilor din România. Câţi lei obţinem acum dacă schimbăm 15.000 de euro
Un oficial al FRF-ului sare în apărarea lui George Pușcaș după evoluția solidă din partida...
Ai voie să încalci LINIA CONTINUĂ dacă depășești o căruță / tractor? Ce prevede legea...
Cum arată închisoarea din Germania în care va sta Cătălin Cherecheș. Primele imagini din penitenciarul...
Oana Lis trece prin momente dificile: ”Nu mai e”. Ce s-a întâmplat cu soția lui...
Rona Hartner a fost uitată de celebrități la înmormântare! Aurel Pădureanu și Ioana Tufaru sunt...
Atac terorist în Paris. Atacatorul a strigat "Allah akbar" şi a atacat trecători în centrul...
Vestea șocantă pentru consumatorii de Pepsi. Secretul băuturii a ieșit la iveală după zeci de...
Adevărata poveste, spusă după un SECOL! Cel mai MARE trib din SUA
SE INTERZICE FUMATUL în aceste locuri! Reguli noi pentru fumătorii din România
Ce secrete vor fi dezvăluite în ultimul episod din „Clanul”
Cum arată familia lui Călin Popescu Tăriceanu. Imagini rare cu femeia care l-a cucerit și...
BANCUL ZILEI. Bulă: Băi nevastă, am observat că facem dragoste doar când ai nevoie de...