Antonescu: Oricine mai încalcă protocolul USL va trebui să se despartă de partid și de USL

Antonescu: Oricine mai încalcă protocolul USL va trebui să se despartă de partid și de USL
Publicat: 16/05/2013, 16:59
Actualizat: 11/10/2018, 05:39

Liderul PNL Crin Antonescu a declarat, joi, că PNL dezavuează aprecierile făcute de senatorul liberal Sorin Roșca Stănescu la adresa PSD sau a liderul social-democrat, el arătând că oricine mai încalcă atât de clar protocolul USL va trebuie să se despartă de partidul din care face parte și de USL.

„Dezavuăm unele aprecieri, unele făcute de Sorin Roșca Stănescu, la adresa PSD sau a lui Victor Ponta, acuzații referitoare la forme de colaborare, control cu serviciile secrete, șantajabilitate, astfel de afirmații sau procese de intenții care nu-și au locul.(…) În felul acesta nu se poate colabora, nu se poate păstra încrederea. Așadar, cu alte cuvinte, în chip categoric, noi considerăm că oricine mai încalcă atât de clar articolul respectiv (din protocolul USL care interzice atacurile publice între colegii de alianță, n.r.) va trebui să se despartă de partidul din care face parte sau de USL”, a spus Antonescu, după ședința BPN al PNL.

El a menționat că acest episod creat de declarațiile făcute de Sorin Roșca Stănescu a constituit obiectul unei discuții avute miercuri în cadrul USL, fiind reclamat de premierul Victor Ponta și de colegii social-democrați.

Antonescu a arătat că liberalii vor fi foarte atenți la respectarea prevederilor din protocolul USL care interzic atacurile între colegi de coaliție și îl vor aplica fără ezitare.

„Punctul nostru de vedere este ferm și unanim în PNL: suntem absolut hotărâți și decizia BPN de azi este ca acel articol, prevedere din protocolul USL care interizice atacurile publice reciproce la adresa colegilor, a partenerilor din coaliție, să fie unul asupra căruia vom fi extrem de atenți și îl vom aplica fără ezitare”, a spus Antonescu.

El a arătat că membrii USL pot să exprime opinii divergente, personale, să se manifeste liber în exprimare, arătând însă că acuzațiile și etichetările sunt de neaceptat.

„Și pentru Sorin Roșca Stănescu, și pentru toți colegii noștri, există o personalitate, există opinii la fiecare dintre noi. Trebuie să predomine, atâta vreme cât facem parte dintr-o alianță, o agendă comună și un set de reguli”, a mai spus Antonescu.

Articolul 1.1.4. din protocolul USL invocat de Victor Ponta prevede: „Conflictele publice între membrii partidelor, precum și atacurile publice împotriva unor colegi sau a unui partid din Alianță nu sunt permise”.

De asemenea, în protocolul Uniunii mai există o prevedere în cazul încălcării prevederilor acestui document la punctul 9.10: „Sancțiunile pentru încălcarea protocolului se asimilează celor pentru încălcarea statutelor partidelor, decise de fiecare partid în parte, din proprie inițiativă sau la solicitarea celeilalte părți”.

Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, la finalul ședinței USL, că în cadrul Uniunii există „o problemă seriosă” care îl privește pe senatorul PNL Sorin Roșca Stănescu, care ar fi dus o campanie împotriva PSD și are „o agendă proprie”.

„Avem o problemă serioasă în USL, noi cei de la PSD am invocat articolul 1.1.4. din acordul USL care prevede foarte clar că niciun membru al unui partid component nu poate să atace partidele celelalte, în cazul de față un senator PNL (Sorin Roșca Stănescu, n.r.) , și am cerut o poziție clară a PNL. (…) Acum situația este foarte gravă, încât e foarte clar că atunci când un membru al unui partid component duce o campanie alături de grupuri de interese împotriva unui alt partid trebuie luată o decizie”, a spus Ponta, precizând că „din fericire” acest articol din protocolul USL nu a fost invocat de la înființarea Uniunii.

Premierul a evitat să precizeze dacă a cerut sancționarea lui Sorin Roșca Stănescu și a susținut că a solicitat poziția oficială a PNL în acest caz.

Președintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, miercuri, la finalul ședinței USL, că nu apreciază că în cazul senatorului PNL Sorin Roșca Stănescu există elementele pentru care să fie acuzat de ducerea unei campanii împotriva PSD sau a lui Victor Ponta, menționând însă că a avut afirmații excesive.

Joi, liderul senatorilor social-democrați, Ilie Sârbu, declară că „PSD nu mai are niciun fel de dispoziție de a trece cu vederea” ieșirile senatorului liberal Sorin Roșca Stănescu, al arătând că „lucrurile degenerează” și că PNL trebuie să ia o decizie.

Senatorii PNL care au demisionat din Comisia de anchetă a cazului judecătorului Corneliu Bârsan afirmă că prin acest gest protestează față de încercarea majorității PSD din Comisie de a mușamaliza încălcarea imunității diplomatice a magistratului român la CEDO.

„Am avut convingerea ieri, când am demisionat, că cei opt colegi care alcătuiau majoritatea în cadrul comisiei doreau cu orice preț să mușamalizeze o încălcare flagrantă a imunității judecătorului Corneliu Bârsan și a soției lui, încălcare care s-a săvârșit până la data de 29 noiembrie 2011, când soției i-a fost ridicată imunitatea de către plenul CEDO (…) Noi ne-am retras, acum se poate înmormânta oricând și comisia și orice anchetă în cadrul comisiei”, a spus miercuri senatorul Victor Ciorbea, într-o declarație de presă susținută alături de colegii săi Sorin Roșca Stănescu, Sorin Ilieșiu și Corneliu Dobrițoiu.

De asemenea, Sorin Roșca Stănescu a susținut că „îngroparea” activității comisiei a fost dorită de către membrii PSD ai acesteia, el arătând că la vârful conducerii PSD a existat o reticență față de anchetarea cazului de posibilă încălcare a imunității diplomatice. „De ce anume, nu știu, pot să bănuiesc legăturile care există la vârf cu domnul George Maior (…) Am certitudinea că, fără să vrem, încercând să aflăm adevărul în legătură cu această interceptare, ne-am apropiat cumva de un caz extrem de grav și nu m-aș mira ca într-o bună zi să aflăm că la capătul firului este președintele Traian Băsescu și directorul SRI”, a mai afirmat Stănescu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Karina Pavăl & iubi, apariție spectaculoasă în Floreasca. Moștenitoarea imperiului Dedeman este, cu adevărat, adorabilă....
FOTO. Manechinul a simțit că trebuie să atragă atenția între burlacii milionari de la Miami...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
A plecat în vacanță în Spania și a dispărut fără urmă. Ana Maria i-a trimis...
Vine următoarea zi libera legală. Beneficiază de ea și bugetarii, și salariații din domeniul privat
Absolut ȘOCANT! Ce au arătat ultimele analize în cazul Gabrielei, fetița de 4 ani moartă...
Jumătate de ţară intră sub cod galben de ploi torențiale, grindină și vânt. Zonele vizate
Se spală rufe azi și în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Talia lui Kim Kardashian a șocat internetul în ținuta de la Met Gala 2024
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacia Duster 2024: „Poate chiar e o problemă că arată atât de futurist”
Vladimir Putin este învestit azi într-un nou mandat la conducerea Rusiei. Ce ţări europene vor...
VINDECĂTOR sau ȘARLATAN? Călugărul care a avut LUMEA la picioare
Halep a aflat acum NOUL verdict. Decizia nu îi e deloc favorabilă: Toleranță zero
Revoluție pe piața bateriilor auto. Tehnologia pe care o așteptau toți șoferii
Gabriela Cristea, prima reacție după problemele de la afacerea cu cozonaci. Cum a explicat situația:...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Maria Cârneci, destăinuiri emoționante despre pierderea soțului ei. Artista încă nu și-a găsit liniștea fără...
Câți ani de închisoare riscă bărbatul care și-a incendiat mătușa în scara unui bloc din...
BANCUL ZILEI. De Paște, soțul e la bucătărie și face de mâncare. Soția, care e...
Cercetătorii au găsit o mutație care protejează oamenii de îmbătrânire