Antonescu: „Premierul construiește azi un guvern USD care să înlocuiască guvernul USL. Sub beneficiul așteptării până luni, noi am fost dați afară de la guvernare”

Antonescu: Premierul construiește azi un guvern USD care să înlocuiască guvernul USL. Sub beneficiul așteptării până luni, noi am fost dați afară de la guvernare
Publicat: 19/02/2014, 18:00
Actualizat: 07/02/2019, 16:20

Președintele PNL, Crin Antonescu, a venit la Palatul Victoria pentru o discuție cu liderul PSD, premierul Victor Ponta. Cât timp liderul PNL s-a aflat la Guvern, miniștrii liberali Daniel Chițoiu și Andrei Gerea și-au depus oficial demisiile la cabinetul premierului, Antonescu cerându-i lui Ponta să nu facă propuneri de interimat pentru Finanțe și Economie, ci să numească înlocuitorii nominalizați de partid. Premierul a refuzat. Victor Ponta a preluat postul de ministru interimar al Finanțelor, iar Constantin Niță (PSD) pe cel de ministru al Economiei.

Premierul va aștepta până luni propunerile PNL de miniștri. Antonescu susține că liberalii își mențin propunerile făcute până acum, în formula cu Klaus Iohannis vicepremier și ministru de interne.

„USD, PSD, domnul Ponta au inventat pretexte pentru nu a-l accepta pe Iohannis vicepremier. Oamenii fac pe dracul în patru să nu fie Iohannis. Domnul Ponta construiește azi un guvern USD care să înlocuiască guvernul USL(…) Luni seară sau marți, România va avea fie guvern USL, fie USD, căruia noi îi vom cere demisia imediat. Sub beneficiul așteptării până luni, noi am fost dați afară de la guvernare. Până luni domnul Ponta are de dat marele răspuns, dorește USL sau dorește înlocuirea ei cu USD, înlocuirea actualei majorități cu o altă majoritate. Răspunsul este la domnul Ponta și nu la noi”, a constatat ulterior, într-o conferință de presă.

Liderul PNL a prezentat cum au decurs discuțiile la Palatul Victoria.

„După demisiile miniștrilor Chițoiu și Gerea,Ponta mi-a propus să fie numiți actualii miniștri liberali. Am declinat această propunere arătând că putem să mergem pe numiri pe miniștrii propuși și luni să mergem în Parlament, încheind astfel criza din interiorul Guvernului. Am acceptat și varianta să fie numiți și interimari. Premierul nu a fost de acord, arespins pachetul propunerilor noastre. PNL avea propuneri legitime și agreate om cu om de primul ministru. Noi, deocamdată, sub beneficiul așteptării până luni, am fost dați afară de la guvernare, domnii Ponta, Niță au preluat ministerele PNL„, a explicat liderul PNL.

Șeful liberalilor a spus că PNL așteaptă până luni să vadă dacă premierul și PSD va accepta condițiile. „Răspunsul este la Ponta. Păstrez puține speranțe că va fi răspunsul corect. Mai e un lucru clar care rezultă din această criză: frica de Klaus Iohannis. E un om politic, nu e o sperietoare pentru nimeni. Este un om care a câștigat un anumit prestigiu, e un om gata să lase primăria pentru a servi cetățenii și România în guvern. De ce Ponta, PSD, aliații săi artificiali acceptă orice formulă alta decât cea normală, nu știu. Ne arată că are alte premierului”, a mai spus Antonescu.

Liderul PNL a admis că, dacă propunerile PNL de miniștri, guvernul USL merge mai departe, urmând ca problema USD să fie ulterior rezolvată. „Situația nu e ireconciliabilă, ci blocată. „, a comentat el.

„Am văzut un răspuns parșiv”

Crin Antonescu a caracterizat drept „parșiv” răspunsul dat de liderii USD – Ponta, Oprea, Constantin în care aceștia spun că PNL a dorit să meargă pe liste separate la europarlamentare.

Am văzut un răspuns parșiv: s-a făcut USD pentru că PNL a dorit să meargă pe liste separate la europarlamentare. Primul partid care a anunțat că merge pe liste separate a fost PSD. Dorește PSD să vorbim despre o listă comună la europarlamentare, putem începe discuțiile imediat„, a precizat Crin Antonescu.

Președintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, marți, după ședința Biroului Politic, că PNL a decis că își menține propunerile pentru posturile de miniștri, inclusiv cea referitoare la postul de vicepremier pentru Klaus Iohannis, dorind, până la 15 iunie și scăderea numărului de ministere.

El a mai arătat că există și câteva chestiuni de principiu și foarte concrete pe care PNL le solicită partenerilor săi din USL, care sunt de natură legislativă, și anume respingerea cât mai urgentă a proiectului de lege privind amnistia și grațierea, proiect aflat în dezbaterea Camerei, și adoptarea urgentă la nivel guvernamental și parlamentar a măsurilor referitoare la neimpozitarea profitului reinvestit și la reducerea CAS cu cinci puncte procentuale la angajator.

Purtătorul de cuvânt al PNL precizează că BPN al partidului a stabilit ca, miercuri, Daniel Chițoiu și Andrei Gerea să își depună „în mod formal” demisiile din Guvern, în contextul în care premierul Ponta spunea luni că demisiile au fost depuse la cabinetul său, dar nu au fost înregistrate la Guvern.

Liderii USD, Victor Ponta, Gabriel Oprea și Daniel Constantin, au precizat, miercuri dimineața, că noua alianță electorală s-a format în urma deciziei comune a PNL, PSD, PC și UNPR, de a participa pe liste separate la alegerile europarlamentare din mai, iar aceasta nu încalcă protocolul USL.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Este INTERZIS pentru proprietarii de apartamente. Anunț pentru cei care nu stau la adresa din...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Peste 100 de prizonieri au evadat dintr-o închisoare afectată de inundații