Antonescu „se desparte” de planul Ponta-Băsescu: Pentru prima oară de la înființarea USL, premierul nu ne-a consultat, ci ne-a comunicat

Antonescu se desparte de planul Ponta-Băsescu: Pentru prima oară de la înființarea USL, premierul nu ne-a consultat, ci ne-a comunicat
Publicat: 04/04/2013, 09:12
Actualizat: 15/07/2016, 01:34

Crin Antonescu a declarat astăzi că Victor Ponta nu s-a consultat cu PNL în privința numirilor de la DNA și Parchetul General, ci a comunicat această decizie. Chiar dacă a susținut că USL nu se rupe ca urmare a deciziilor anunțate de premier, Antonescu l-a acuzat pe Ponta de troc cu Băsescu. Liderul PNL a spus că va încerca să „repare” decizia premierului de a face propuneri pentru DNA și Parchetul General, de care se „desparte fundamental” , prin numirea unui nou ministru la Justiție.

Un compromis Ponta – Băsescu nu are de-a face cu România. În chestiunea propunerilor pe care ministrul Justiției urma să le facă și le-a făcut, noi ne-am precizat punctul de vedere: nu suntem parte și de acord cu o înțelegere cu Traian Băsescu prin care să se împartă aceste poziții. Nu suntem de acord cu propunerea lui Kovesi. Această decizie luată de primul ministru este o decizie pe care el a luat-o și pentru prima oară de la înființarea USL nu ne-am consultat și ne-a adus-o la cunoștință și de care ne despărțim fundamental. Asta nu înseamnă ruperea alianței. (…) Nu putem fi parte a unui troc politic în care procurorii se împart. Nu suntem parte, în niciun caz nu susținem înțelegerea politică, compromisul politic cu Traian Băsescu, care nu are cum să fie un compromis pentru România, pentru că nu ne-a explicat nimeni nici premierul ce câștigă România dacă se înțelege cu domnul Băsesc pe niște procurori.„, a spus Antonescu.

Liderul PNL a adăugat că nu va cere demisia premierului și nici ruperea USL, dar va încerca să repare acest compromis prin numirea unui nou ministru la Justiție din partea PNL.

Este un compromis pe care încerc să îl împiedic, nu îi folosește nici măcar domnului Ponta„, a precizat președintele PNL.

Antonescu s-a pronunțat pentru respectarea criteriilor de desemnare a procurorului general și a șefului DNA cerute de Comisia Europeană.

„Comisia Europeană, Asociația Magistraților din România doresc să se meargă pe calea convenită, a unor proceduri transparente în urma cărora ministrul să facă propuneri CSM să avizeze, iar președintele să semneze. De cealaltă parte avem o înțelegere politică între premierul Victor Ponta și președintele Traian Băsescu. Între aceste două căi nu avem nicio ezitare, prima deși mai complicată și mai întinsă în timp este de preferat celei de a doua. Ministrul Justiției putea luând în veere toate criteriile cerute de CE și de noi înșine putea să facă direct propuneri. În baza acelor criterii și nu în baza unei înțelegeri politice”, a declarat liberalul.

Crin Antonescu și-a avertizat partenerii de guvernare că se poate lipsi de sprijnul PSD în campania pentru prezidențale dacă i se va cere „compromisuri inacceptabile”.

„Nu sunt așadar nici eu, nici PNL dispuși la compromisuri care să ne abată la această direcție majoră și de la valorile și opțiunile fundamentale pe care se bazează. Niciodată nu voi ezita să mă lipsesc de sprijinul cuiva, chiar și important, dacă îmi cere lucruri pe care le consider inacceptabil și pe care știu că milioane de români le consideră inacceptabile”, a punctat președintele PNL.

El i-a reamintit premierului Ponta că în timpul campaniei electorale a promis electoratului că va scoate justiția de sub influența lui Traian Băsescu.

LOTO – LOTO 6 din 49. Extragerile loto din 4 aprilie vor avea loc la ora 16:45. Numerele extrase vor fi publicate pe Gandul.info

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Cel mai căutat fugar american, prins în Piața Sf. Petru din Vatican