Antonescu TAXEAZĂ discursul de prezidențiabil al lui Ponta, din SUA: „Nu e în măsură să dea garanții despre Kosovo, nu prim-ministrul hotărăște”. Premierul dă replica de la Bruxelles

Antonescu TAXEAZĂ discursul de prezidențiabil al lui Ponta, din SUA: „Nu e în măsură să dea garanții despre Kosovo, nu prim-ministrul hotărăște. Premierul dă replica de la Bruxelles
Publicat: 24/10/2013, 23:02
Actualizat: 19/03/2015, 16:07

Crin Antonescu a taxat mesajul transmis de premierul Ponta în SUA, unde a vorbit despre recunoașterea provonciei Kosovo ca stat, în 2015, de către România, atrăgându-i atenția premierului că nu este în măsură să dea astfel de garanții. De la Bruxelles, Victor Ponta a replicat că liderul PNL, desemnat în acest moment candidat USL la prezidențiale, ar fi de aceeași părere, judecând după poziția exprimată în discuțiile din Parlament, în Comsia de politică externă.

Prezidențiabilul Antonescu, deranjat de discursul lui Ponta

„Există mai multe detalii legate de asta. Ponta probabil că nu a fost foarte atent la comunicare, în sensul că domnia sa, cel puțin așa am înțeles, a dat garanții că se va recunoaște Kosovo, dar să plece Băsescu odată. Nu putea, nu era în măsură să dea aceste garanții, pentru că nu prim-ministrul hotărăște ce state se recunosc sau nu”, a fost replica prezidențiabilului USL după afirmațiile făcute de Ponta peste Ocean.

Crin Antonescu a dat de înțeles că președintele României este cel care va lua o decizie în această problemă, împreună cu Parlamentul și Guvernul, și nu doar premierul. Liberalul a adăugat că în Guvern și Parlament au existat discuții pe marginea acestui subiect și au apărut elemente noi.

„Probabil că domnul Ponta a avut în vedere discuții care deja au început, au fost niște consultări și discuții oficiale, chiar în Guvern, Comisia de politica externă din Parlament, președinții celor două Camere, în legătură cu acest subiect și asta pot să vă spun, există elemente noi”, a dezvăluit Antonescu.

Nerecunoașterea statului Kosovo, o linie de politică externă asumată ferm de România din 2004, a venit în contextul în care și alte state precum Spania, Cipru și Slovacia nu au recunost acest nou stat.

„D atunci lucrurile au evoluat, și nu ai cum să nu discuți sau să rediscuți aceste chestiuni, când însuși Guvernul sârb mută în această chestiune destul de semnificativ. Sigur, nu recunoaște Belgradul independența statului Kosovo, dar stabilește niște contacte stabile, o comisie bilaterală, sunt elemente care vor fi luate în calcul. Dar ce va face în această chestiune președintele României, nu poate să știe domnul Ponta în acest moment, cu siguranță”, a precizat liderul PNL.

Ponta: „Nu, stabilește Parlamentul”

După întâlnirea socialiștilor europeni la care a participat, la Bruxelles, Victor Ponta încercat să dezamorseze reacția critică a lui Crin Antonescu.

„Nu, stabilește Parlamentul”, și-a însușit Ponta observația că decizia pe care a anunțat-o la Washington nu stă în mâna premierului. Potrivit liderului PSD, Antonescu ar fi însă în asentimentul său. „Din câte știu, domnul Antonescu a participat la ședința din Parlament și și-a exprimat susținerea, sper să nu se fi răzgândit”, a comentat el.

Premierul Victor Ponta a anunțat în SUA că l-a informat pe vicepreședintele american Joe Biden că în 2015 România va avea o poziție coordonată cu partenerii internaționali în privința recunoașterii statului Kosovo, în contextul în care Traian Băsescu nu va mai fi la Palatul Cotroceni.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Avertisment după ce o dansatoare a murit sufocată în timp ce avea relații intime cu...
Din ce face bani presupusul iubit al Simonei Halep? Are 57 de ani şi o...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un bărbat dispărut fără urmă în 1998 a fost găsit sechestrat în grajdul vecinului său
Se iubește cu Simona Halep!? 'Regele mezelurilor' din România rupe tăcerea, după ce s-a detonat...
DUREROS! Semnele cu care a rămas Oana Lis după CANCERUL DE PIELE
Reparaţiile auto, mai scumpe şi cu 20%. La o lucrare de 15.000 de lei, 5.500-6.000...
El este bărbatul ucis cu sânge rece în Crângași! Cei doi ucigași l-au snopit în...
Jennifer Lopez și Ben Affleck în pragul divorțului? Actorul s-ar fi mutat deja din vila...
Top cele mai bombate posterioare! Vedetele își etalează trupurile în țările calde
Cât costă cel mai ieftin Duster 2024? Mai e SUV-ul MULT-IUBIT de români?
Volkswagen renunţă la planul de a trece la maşini complet electrice. Gigantul german este surprins...
Descoperire IMPORTANTĂ făcută de astronomii din ROMÂNIA! Este de valoare mondială
Ungaria a pus ochii pe Ținutul Secuiesc. Viktor Orban a pornit asaltul
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Andreea Tonciu, dezvăluiri neașteptate despre mama sa! Ce pedepse primea diva când era mică: „Nu...
"M-am trezit chemată la criminalistică, înțelegeți ce spun?". Claudia Pătrășcanu reacționează după ce fosta ei...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
(P) 8 Sfaturi pentru achiziţionarea primului tău apartament
×