Aproape 15.000 de maghiari la „marele marș al secuilor” pentru autonomie. Un tren cu 1.000 de manifestanți s-a defectat

Publicat: 27/10/2013, 20:56
Actualizat: 26/03/2019, 06:57

Aproape 15.000 de maghiari au participat, duminică, la „Marele marș al secuilor”, manifestarea fiind sprijinită de toate organizațiile politice și civice maghiare, precum și de biserici. Organizatorii se așteaptau ca numărul de participanți să ajungă la 150.000.

Consiliul Național Secuiesc a organizat acest protest față de proiectul de regionalizare propus de Guvern și pentru obținerea autonomiei Ținutului Secuiesc. Evenimentul se desfășoară în județul Covasna, fiind organizat simultan în 11 localități și la o intersecție de pe Drumul Național 11.

Printre participanți s-au aflat și câteva zeci de membri ai „Noii gărzi maghiare”, organizație paramilitară apropiată Jobbik.

Noua Dreaptă din România a anunțat că se va deplasa pe traseu cu steaguri tricolore.

UPDATE 14:14 Potrivit estimărilor Jandarmeriei, la manifestare au participat aproximativ 15.000 de persoane

UPDATE 13.30 Kelemen Hunor a precizat pentru gândulcă nu ține în mână un steag secuiesc, la fel ca ceilalți participanți. „Eu am steagul în inimă, nu în mână”, a declarat Hunor.

UPDATE 13.29 Kelemen Hunor susține că sunt prezenți peste 100.000 de participanți, în timp ce purtătoarea de cuvânt a Jandarmeriei Covasna, cpt. Petronela Corodeanu, a declarat că este vorba de 15.000 de oameni.

UPDATE 12.30 Poliția și Jandarmeria Brașov au oprit la Hălman 4 mașini ale organizației Noua Dreaptă Brașov, care voiau să meargă pe traseul manifestației. Acestora li s-a explicat că este vorba de o manifestație și nu li s-a permis să participe. De asemenea, autoritățile le-au luat declarații.

Harta cu localitățile unde se va forma lantul uman

Sursa Foto: Adrian Popescu, Gândul

Sursa Foto: Adrian Popescu, Gândul

Sursa Foto: Adrian Popescu, Gândul

Președintele UDMR Covasna, Tamas Sandor, patru drapele secuiești de câte 250 de metri lungime și doi metri lățime au fost confecționate pentru acest eveniment.

La marș vor fi prezenți și lideri ai UDMR, printre care și președintele Kelemen Hunor și vicepreședintele politic Borbely Laszlo, precum și mai mulți parlamentari.

„Vin oameni din mii de localități din Ardeal la această manifestare, de exemplu din Miercurea Nirajului vor veni 180 de oameni la Brețcu, sub conducerea domnului primar de acolo”, a spus Tamas.

El a adăugat că UDMR Covasna a comandat 3.000 de steaguri secuiești de dimensiuni mai mici și că se confecționează și patru steaguri de dimensiuni mari, de câte 250 de metri lungime și doi metri lățime, care vor fi purtate pe tot parcursul marșului.

1.000 de manifestanți, în întârziere după ce trenul s-a defectat

Manifestarea nu a început însă cu dreptul. Trenul care urma să transporte 1.000 de harghiteni la Marșul Secuilor, din județul Covasna, s-a defectat și, deși firma de transport feroviar de la care a fost închiriată garnitura a promis că va trimite o altă locomotivă, demonstranții sunt nemulțumiți că nu vor mai ajunge la timp.

Vicepreședintele Organizației Teritoriale Ciuc a UDMR, Bors Bela, a declarat corespondentului Mediafax că problemele au apărut încă de la pornirea din localitatea Izvoru Mureșului, trenul oprindu-se după doi metri de la plecare și, în pofida eforturilor mecanicului de locomotivă, nu a mai pornit.

„Trenul a pornit la 7:30 din stația Izvoru Mureșului, a mers doi metri și s-a oprit. S-a stricat, nu pornește pur și simplu, au încercat de mai multe ori să facă ceva și nu pornește”, a precizat Bors Bela.

Reprezentanții companiei feroviare private Regiotrans, de la care UDMR și CNS au închiriat o garnitură formată din opt vagoane, care urma să transporte 1.000 de harghiteni la Chichiș, la Marșul Secuilor împotriva propunerii de regionalizare administrativă a României, au spus vicepreședintelui UDMR Bors Bela că vor trimite o altă locomotivă peste aproximativ două ore și jumătate, lucru care i-a nemulțumit profund pe oamenii care așteaptă pe peroane și care, în aceste condiții, vor ajunge la manifestare în jurul orei 14:00, cu doar o oră înainte de finalul acesteia.

ŞOC! O mare sportivă a României, înfometată şi abuzată în secret: "Mi-a pus mâna pe...
Cam nefiresc! Ce cadou ciudat le-a dat Alina Sorescu fiicelor ei, de Moș Nicolae
FOTO. Larisa Drăgulescu se pozează în ipostaze interzise! `Am făcut așa o avere impresionantă`
Dieta împotriva inflamației. Alimentele care luptă cu îmbătrânirea, durerea și bolile cronice
Ion Țiriac, ce lovitură! Și-a vândut una dintre cele mai sclipitoare și scumpe afaceri
O pandemie ascunsă? Boala care ucide mult mai mulţi oameni decât se credea
O bancă din ROMÂNIA vinde un SUV BOMBĂ. Are dotări și un LOOK incredibile
BANCUL ZILEI – Ion, Maria și supozitoarele buclucașe
Mărturia primului român infectat cu tulpina Omicron: vecinii nu-l lasă să deschidă fereastra
Cam nefiresc! Ce cadou ciudat le-a dat Alina Sorescu fiicelor ei, de Moș Nicolae
Cele mai perverse OBICEIURI ale oamenilor. „Sunt de-a dreptul ȘOCANTE”
BEAT și cu ITP-ul EXPIRAT, depistat de POLIȚIȘTII constănțeni, pe bulevardul I.C. Brătianu
TOP 3: Cele mai bune filme de comedie din istorie
Vestea ȘOC a momentului în România: A murit... Un sfârșit cumplit
Veste uriașă pentru toată România. Marcel Ciolacu a promis. A anunțat astăzi, 6 decembrie
Infidela Mihaela Rădulescu a fost prinsă în pat cu dansatorul Laurențiu. Ce va face Felix...
O poveste fabuloasă de succes. Cum a ajuns un IT-ist din Cluj să facă 100...
Locul superb aflat la câteva minute de Braşov, dar care nu este o staţiune de...