Aproape 15.000 de maghiari la „marele marș al secuilor” pentru autonomie. Un tren cu 1.000 de manifestanți s-a defectat

Aproape 15.000 de maghiari au participat, duminică, la  „Marele marș al secuilor”, manifestarea fiind sprijinită de toate organizațiile politice și civice maghiare, precum și de biserici. Organizatorii se așteaptau ca numărul de participanți să ajungă la 150.000.

Consiliul Național Secuiesc a organizat acest protest față de proiectul de regionalizare propus de Guvern și pentru obținerea autonomiei Ținutului Secuiesc. Evenimentul se desfășoară în județul Covasna, fiind organizat simultan în 11 localități și la o intersecție de pe Drumul Național 11.

 Printre participanți s-au aflat și câteva zeci de membri ai „Noii gărzi maghiare”, organizație paramilitară apropiată Jobbik.

Noua Dreaptă din România a anunțat că se va deplasa pe traseu cu steaguri tricolore.

UPDATE 14:14 Potrivit estimărilor Jandarmeriei, la manifestare au participat aproximativ 15.000 de persoane

UPDATE 13.30 Kelemen Hunor a precizat pentru gândul că nu ține în mână un steag secuiesc, la fel ca ceilalți participanți. „Eu am steagul în inimă, nu în mână”, a declarat Hunor.

UPDATE 13.29 Kelemen Hunor susține că sunt prezenți peste 100.000 de participanți, în timp ce purtătoarea de cuvânt a Jandarmeriei Covasna, cpt. Petronela Corodeanu, a declarat că este vorba de 15.000 de oameni.

UPDATE 12.30 Poliția și Jandarmeria Brașov au oprit la Hălman 4 mașini ale organizației Noua Dreaptă Brașov, care voiau să meargă pe traseul manifestației. Acestora li s-a explicat că este vorba de o manifestație și nu li s-a permis să participe. De asemenea, autoritățile le-au luat declarații.

Harta cu localitățile unde se va forma lantul uman

Sursa Foto: Adrian Popescu, Gândul

Sursa Foto: Adrian Popescu, Gândul

Sursa Foto: Adrian Popescu, Gândul

Președintele UDMR Covasna, Tamas Sandor, patru drapele secuiești de câte 250 de metri lungime și doi metri lățime au fost confecționate pentru acest eveniment.

La marș vor fi prezenți și lideri ai UDMR, printre care și președintele Kelemen Hunor și vicepreședintele politic Borbely Laszlo, precum și mai mulți parlamentari.

„Vin oameni din mii de localități din Ardeal la această manifestare, de exemplu din Miercurea Nirajului vor veni 180 de oameni la Brețcu, sub conducerea domnului primar de acolo”, a spus Tamas.

El a adăugat că UDMR Covasna a comandat 3.000 de steaguri secuiești de dimensiuni mai mici și că se confecționează și patru steaguri de dimensiuni mari, de câte 250 de metri lungime și doi metri lățime, care vor fi purtate pe tot parcursul marșului.

1.000 de manifestanți, în întârziere după ce trenul s-a defectat

Manifestarea nu a început însă cu dreptul. Trenul care urma să transporte 1.000 de harghiteni la Marșul Secuilor, din județul Covasna, s-a defectat și, deși firma de transport feroviar de la care a fost închiriată garnitura a promis că va trimite o altă locomotivă, demonstranții sunt nemulțumiți că nu vor mai ajunge la timp.

Vicepreședintele Organizației Teritoriale Ciuc a UDMR, Bors Bela, a declarat corespondentului Mediafax că problemele au apărut încă de la pornirea din localitatea Izvoru Mureșului, trenul oprindu-se după doi metri de la plecare și, în pofida eforturilor mecanicului de locomotivă, nu a mai pornit.

„Trenul a pornit la 7:30 din stația Izvoru Mureșului, a mers doi metri și s-a oprit. S-a stricat, nu pornește pur și simplu, au încercat de mai multe ori să facă ceva și nu pornește”, a precizat Bors Bela.

Reprezentanții companiei feroviare private Regiotrans, de la care UDMR și CNS au închiriat o garnitură formată din opt vagoane, care urma să transporte 1.000 de harghiteni la Chichiș, la Marșul Secuilor împotriva propunerii de regionalizare administrativă a României, au spus vicepreședintelui UDMR Bors Bela că vor trimite o altă locomotivă peste aproximativ două ore și jumătate, lucru care i-a nemulțumit profund pe oamenii care așteaptă pe peroane și care, în aceste condiții, vor ajunge la manifestare în jurul orei 14:00, cu doar o oră înainte de finalul acesteia.

Gigi Becali a anunţat că FCSB are un nou atacant. Basarab Panduru, dat pe spate...
A MURIT Oana Ştefănescu! Doliu uriaş în România...
FOTO. Anamaria Prodan, în costum de baie! Aparițiile ei spectaculoase sunt de nota zece
Bărbatul de 50 de ani cu care se căsătorește fiica lui VADIM TUDOR! Toată lumea...
Numai Ion Țiriac putea face asta! Miliardarul a uitat două Ferrari într-un garaj și după...
Țara din Europa pe care toată lumea a uitat-o. Nu a primit nici măcar o...
Ion Cristoiu: Unirea din 1859 n-ar fi fost posibilă dacă Imperiul Otoman n-ar fi trecut,...
BANCUL ZILEI – Răpit si violat cu sălbăticie de 10 prostituate
Când am putea reveni la normalitate. Cele mai bune și cele mai negre scenarii
A MURIT Oana Ştefănescu! Doliu uriaş în România...
Viață de bogătan! Ion Țiriac a uitat 2 Ferrari-uri într-un garaj din München. Ce s-a...
Au DISTRUS totul în calea lor! Cel mai VECHI oraș din America, o MINUNE arheologică,...
Despre Mălina Olinescu se știa că s-a sinucis, dar acum s-a aflat adevărul! Mărturie BOMBĂ,...
Horocop 25 ianuarie 2021. Zodia care își atinge obiectivele dificile
BAYWATCH: Veste tristă. Atăzi trăiește pe străzi și caută în gunoaie: „Nu mă spăl pentru...
Vestea ȘOC a momentului în România: Marea artistă A MURIT...
Theresa Ivancik, femeia cu bicepși de 40 de centimetri care este des confundată cu un...
Este oficial: Categoria de salariaţi care va putea ieşi la pensie la 57 de ani....
Ce preziceau că se va întâmpla în 2021… oamenii din 1921. E incredibil câte dintre...
ȘOC!Trebuie să ne pregătim pentru un CUTREMUR devastator. Se anunță un DEZASTRU total pentru România!
Inchide