Avertismentul din presa germană: „România riscă să devină oaia neagră a Europei, la fel ca Ungaria”

Avertismentul din presa germană: România riscă să devină oaia neagră a Europei, la fel ca Ungaria
Publicat: 10/07/2012, 16:34
Actualizat: 10/07/2012, 16:34

Statul de drept este într-un grav pericol spun comentatorii germani, iar România riscă să devină oaia neagră a Europei precum Ungaria.

„Principiile fundamentale ale democrație, statul de drept și separația puterilor nu pot fi ignorate” a spus pentru Frankfurterr Allgemeine Zeitung, ministrul german de Externe Guido Westerwelle. El a subliniat că încălcarea valorilor europene ridică semne de întrebare asupra capacității României de a face ultimii pași pentru integrarea definitivă în spațiul european.

Publicația amintește și de discuția telefonică a cancelarului Angela Merkel cu președintele Traian Băsescu. Purtătorul de cuvânt al guvernului german, Steffen Seibert a spus că Merkel consideră „inacceptabil când valorile și principiile statului de drept sunt încălcate într-un stat membru al UE”.

Anterior celor doi oficial germani, comisarul Viviane Reding a scris pe Twitter că este profound îngrijotrată de recentele atacuri asupra independenței Curții Constituționale din România.

Analiștii germani remarcă faptul că nu „vor exista multe lacrimi” pentru Traian Băsescu, care mai are 17% susținători. Ei amintesc de ultimele sondaje de opinie, potrivit cărora 64,3% din români vor demiterea lui Traian Băsescu.

„România are problemă de credibilitate”

„Primul ministru a încercat o lovitură de stat și crește motivele de îngrijorare referitoare la funcționarea instituțiilor democratice. România a avut o problemă de credibilitate, din cauza corupției de la toate nivelele statului. Acesta este motivul pentru care UE nu a luat decizia integrării României în spațiul Schengen”, scriu cei de la Handelsblatt.

Potrivit acestora, cazul Ungariei arată UE cum să trateze cu România. La începutul acestui an, UE a suspendat plățile către Ungaria, deoarece țara Ungaria „a crezut că nu mai trebuie să respecte regulile UE”. „Ponta ar trebui să aibă grijă ce se va reprezenta pentru România o reducere a fondurilor primate de la Bruxelles”, scriu ziariștii germani.

Analiștii de la „Süddeutsche Zeitung” afirmă că este correct că oficialii UE atrag atenția asupra situației din România. Ziariștii scriu că este bine pentru români că Uniunea Europeană le cere liderilor de la București să respecte principiile democrației.

„Uniunea Europeană trebuie să ia o poziție clară, nu pentru un protagonist în detrimentul celuilalt, ci în favoarea instituțiilor democraitce și a statului de drept. Credibilitatea întregii Uniuni este miza”, se arată în The Financial Times Deutschland
Potrivit acestora, Uniunea Europeană trebuie să vorbească pe o singură voce cu Bucureștiul, arătând că socialiștii europeni nu au criticat acțiunile din România.

Suspendarea președintelui a încălcat Constituția

„Suspendarea președintelui de Parlament, vineri seara, a fost o încălcare evidentă a Constituției, care spune că doar încălcările grave ale Legii Fundamentale pot declanșa procedurile de suspedare. În evaluarea Curții Constituționale nu a găsit niciun motiv pentru suspendarea președintelui Băsescu. Parlamentul a exprimat voința partidelor într-o ședință cu caracteristicile unui process umilitor”, scriu ziariștii de la Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Ziariștii de la FAZ susțin separația puterilor în stat a devenit „fluidă” după venirea la puterea a lui Victor Ponta. Ei critică modul în care noul guvern a abuzat de Ordonanțele de Urgență.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Condamnarea pentru viol a lui Harvey Weinstein, anulată de o instanță din New York