Prima pagină » Știri politice » Avertismentul ministrului Daniel David: „Avem lumini și, din păcate, multe UMBRE” în sistemul de învățământ

Avertismentul ministrului Daniel David: „Avem lumini și, din păcate, multe UMBRE” în sistemul de învățământ

Avertismentul ministrului Daniel David: „Avem lumini și, din păcate, multe UMBRE” în sistemul de învățământ

Ministrul Educației, Daniel David, face o radiografie lucidă a sistemului educațional românesc, subliniind problemele profunde din sistem cu care se confruntă în noua calitate a sa.

Într-un interviu pentru Tribuna Învățământului, fostul rector al UBB din Cluj a anunțat că va realiza până în luna mai un „diagnostic” complet al sistemului de învățământ, bazat pe dovezi concrete, nu pe preferințe personale.

„Nu reușim să transferăm eficient și sistemic competențele necesare, ci doar segmente ale acestora”, a declarat David în interviul citat.

El explică că problemele din sistemul educațional se reflectă clar în rezultatele testelor internaționale PISA, care indică faptul că 42% dintre elevii români întâmpină dificultăți majore în înțelegerea textelor.

Pe lângă analfabetismul funcțional, elevii români se confruntă și cu deficiențe serioase la matematică și științe, România situându-se pe ultimele locuri în clasamentele europene, deși sistemul de învățământ românesc reușește să producă olimpici internaționali, spune Daniel David.

Cauzele care contribuie la analfabetismul funcțional

Ministrul Daniel David identifică mai multe cauze care contribuie la această situație: planuri de învățământ neadaptate cerințelor actuale, programe școlare nerelevante pentru piața muncii, manuale care nu stârnesc interesul elevilor, metode de predare ineficiente și condiții socioeconomice precare, în special în zonele rurale, care favorizează abandonul școlar.

Un motiv suplimentar de îngrijorare este apariția mai multor forme de analfabetism în rândul elevilor: funcțional, numeric, științific și digital. În acest context, ministrul subliniază necesitatea unor reforme profunde în sistemul educațional.

„Nu reușim să transferăm (micro)competențele care să formeze în final cele 8 competențe cheie necesare pentru prezent și pregătirea pentru provocările viitorului: (1) competențe de alfabetizare; (2) competențe multilingvistice; (3) competențe în domeniul științei, tehnologiei, ingineriei și matematicii; (4) competențe digitale; (5) competențe personale, sociale și de a învăța să înveți; (6) competențe cetățenești; (7) competențe antreprenoriale; (8) competențe de sensibilizare și expresie culturală. Nu avem o arhitectură suplă, clară și ancorată în practici europene, deoarece fiecare mi­nistru a tot adus grefe pe o arhitectură mai veche, care treptat au îngreunat funcționarea sistemului. Eu cred că avem nevoie de o arhitectură modernă – care va rezulta și din diagnosticul de care vorbeam la început –, care să ne ancoreze în modelele europene, definită de științele psihoeducaționale, nu politic. În cadrul acesteia, factorul politic poate aduce propriile mecanisme legitime politic, fie acestea mai de stânga, centru sau dreapta, dar nu să-i schimbe frecvent esența, bulversând astfel sistemul și oamenii. Cu un astfel de sistem sănătos putem cheltui mai eficient și bugetul și putem să avem o voce mai puternică și justificată în a solicita implementarea angajamentelor financiare făcute în legislație”, spune ministrul

După finalizarea acestei analize, în luna mai 2025, Daniel David intenționează să propună politici educaționale fundamentate pe date concrete, menite să rezolve atât problemele structurale, cât și pe cele de performanță.

„Avem lumini și, din păcate, multe umbre”, a concluzionat ministrul, cu referire la starea actuală a educației românești.

Analfabetismul funcțional depășește 50 % în România

Potrivit Teach for Romania, testele PISA arată că, în ultimii zece ani, rata analfabetismului funcțional în România s-a situat între 40% și 45%. Această statistică se referă doar la copiii care rămân în sistemul de învățământ până la vârsta de 15 ani.

Dacă luăm în considerare și rata ridicată a abandonului școlar, procentul analfabetismului funcțional în țara noastră depășește 50%.

Sursa FOTO: Mediafax – Alexandru Dobre


CITEȘTE ȘI:

Cum pot schimba planurile-cadru, ”cartoful fierbinte” al Educației, ȘCOALA românească. Expert: ”Are relevanță istorică momentul în care ne aflăm”

An nou, ministru nou și o previzibilă schimbare la față a ȘCOLII ROMÂNEȘTI. Expert în educație: „Daniel David își poate asuma tăierea nodului gordian”

EXCLUSIV | Școala românească, o „ciorbă” cu multe ingrediente. Expert în educație: „Acest sistem creează fuga după note, trebuie găsit un echilibru”

EXCLUSIV | Legile educației, între secretomanie și mize politice? Specialist în educație: „Rezultatul va fi unul și mai mediocru. Le este frică să-și asume scoaterea modelului educațional din paradigma comunistă”

EXCLUSIV | Noile legi ale educației, la a treia amânare de la doi miniștri, România educată mai așteaptă. ”Cea mai mare dorință este să însemne ceva mai bun și să nu se schimbe cel puțin un ciclu complet de învățământ” 

Rareș Mereuță este reporter specializat în domeniul politic, cu o carieră începută în 2022 ca editor de știri la un post de televiziune central. Absolvent de licență și master în Științe ... vezi toate articolele

Citește și