Aviz favorabil la comisii pentru 21 de miniștri propuși de Cioloș. Dâncu, propus vicepremier și ministrul al Dezvoltării și Administrației, va fi audiat marți

Aviz favorabil la comisii pentru 21 de miniștri propuși de Cioloș. Dâncu, propus vicepremier și ministrul al Dezvoltării și Administrației, va fi audiat marți
Publicat: 17/11/2015, 07:03

Astfel, au primit avize favorabile: Lazăr Comănescu – ministrul Afacerilor Externe, Petre Tobă – ministrul Afacerilor Interne, Mihnea Ioan Motoc – ministrul Apărării Naționale, Anca Dana Dragu Paliu – ministrul Finanțelor Publice, Costin Grigore Borc – ministrul Economiei, Comerțului și Turismului, Achim Irimescu – ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Victor Vlad Grigorescu – ministrul Energiei, Întreprinderilor Mici și Mijlocii și Mediului de Afaceri, Adrian Curaj – ministrul Educației Naționale și Cercetării Științifice, Vlad Alexandrescu – ministrul Culturii, Aura Carmen Răducu – ministrul Fondurilor Europene, Cristina Guseth – ministrul Justiției, Cristina Pașca Palmer – ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Claudia Ana Costea – ministrul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, Marius-Raul Bostan – ministrul pentru Societatea Informațională, Patriciu Achimaș-Cadariu – ministrul Sănătății, Elisabeta Lipă – ministrul Tineretului și Sportului, Marian Dan Costescu – ministrul Transporturilor, Victoria-Violeta Alexandru – ministrul delegat pentru Dialog Social, Dan Stoenescu – ministrul delegat pentru Relațiile cu Românii de peste Hotare, Ciprian Bucur – ministrul delegat pentru Relația cu Parlamentul, Ioan Dragoș Tudorache – șeful Cancelariei primului ministru.

Dintre aceștia, au fost avizați favorabil în unanimitate Elisabeta Lipă (Sport), Petre Tobă (Interne), Mihnea Motoc (Apărare), Achim Irimescu (Agricultură), Anca Dragu Paliu (Finanțe), Claudia Ana Costea (Muncă), Adrian Curaj (Educație) și Ciprian Bucur (Relația cu Parlamentul).

De asemnea, Ioan Dragoș Tudorache, propus ca șef al Cancelariei primului ministru, a primit, luni, aviz pozitiv, în unanimitate, din partea comisiilor parlamentare pentru administrație publică.

Mai multe audieri, printre care cele pentru ocuparea portofoliilor Sănătății, Educației, Mediului, Justiției, Culturii, Tineretului și Sportului și Fondurilor Europene au avut loc după ora 19.00.

Printre audierile care au durat cel mai mult a fost cea a Cristinei Guseth, directorul Freedom House, propusă pentru Ministerul Justiției. La audiere, la care au fost prezenți 53 de parlamentari din șapte comisii de specialitate, Guseth a avut ezitări, în special la întrebările deputatei ALDE Steluța Cătăniciu privind sistemul de imunități, iar senatorul PSD Șerban Nicolae a sfătuit-o să renunțe la nominalizare.

Ședința a fost marcată și de o pauză pentru consultări cu ușile închise înainte de vot, cerută de vicepreședintele Comisiei juridice din Camera Deputaților, Ciprian Nica (PSD). Guseth a obținut totuși 41 de voturi „pentru”, pe lângă șase voturi „împotrivă” și șase abțineri.

După audiere, ea a recunoscut că s-a „blocat” la întrebările privind imunitatea, dar și că i-a fost greu să le spună parlamentarilor că ei ar fi vizați de o revizuire a sistemului de imunități.

Vasile Dâncu a suferit o cădere de calciu înainte de a intra la audieri în comisiile de administrație, programate de la ora 18.00. Dâncu a fost consultat la Parlament de un echipaj SMURD care este detașat permanent la această instituție, după care a fost dus cu o ambulanță la Spitalul Universitar de Urgență. Ulterior, Dâncu a mers la o clinică privată pentru a face investigații, starea sa fiind deja stabilă.

În aceste condiții, audierea lui Vasile Dâncu în comisiile de administrație publică a fost reprogramată pentru marți dimineață, la ora 9.00.

Plenul reunit al celor două Camere, în care vor fi dezbătute lista de miniștri și programul de guvernare, a fost convocat marți, de la ora 10.00.

Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorității deputaților și senatorilor.

Astfel, pentru a fi învestit, noul Guvern are nevoie de voturile favorabile a 274 de parlamentari, în total fiind 547 de senatori și deputați.

În actuala configurație a Parlamentului, PSD are 197 de senatori și deputați, PNL – 176, UNPR – 64, ALDE – 37, UDMR – 25, PND – 12, grupul minorităților naționale – 17, alți 14 deputați și 5 senatori fiind neafiliați.

În cazul unui vot favorabil în Parlament, prim-ministrul, miniștrii și ceilalți membri ai Guvernului vor depune, apoi, individual, în fața președintelui României, jurământul de credință.

Guvernul în întregul său și fiecare membru în parte își exercită mandatul începând de la data depunerii jurământului.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO Momentul atacului din Crângași. O cameră de bord i-a înregistrat pe cei doi tineri...
Prințul Harry și Meghan Markle, probleme grave cu legea! Ducii de Sussex nu și-au plătit...
Fostul milionar din fotbalul românesc a ajuns sărac lipit pământului la 72 de ani! A...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
La 12 zile după nuntă, un tânăr din Indonezia a aflat că soția lui era...
Afacerea cu care s-au îmbogățit doi români întorși după 7 ani din Italia. Sebastian și...
Dieta CIUDATĂ a lui Michelle Obama, la 60 de ani! Alimentul la care a renunțat...
Crima din Crângaşi, produsă din cauza unui Like dat pe Facebook. Victima încercase să îşi...
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
Un bărbat a atacat cu un cuțit mai mulți oameni, în plină stradă! Unde s-a...
Top cele mai bombate posterioare! Vedetele își etalează trupurile în țările calde
Volkswagen dă startul precomenzilor lui Golf GTI. Cât costă acesta?
Iată cine este bărbatul ce l-a împuşcat pe premierul slovac. Este membru al Societăţii Scriitorilor...
Nouă ERUPȚIE COLOSALĂ pe Soare! S-a VĂZUT tocmai din...
Rămâi pe loc fără PERMIS. Legea nouă care intră în vigoare în România
Simona Halep a vorbit despre relația cu Patrick Mouratoglou: Am avut încredere
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Julia este hotărâtă să nu îi mai ierte greșelile lui Robi: „Vreau să îți spun...
Lavinia Pîrva, despre momentele dificile din mariajul cu Ștefan Bănică Jr.: ”A fost o perioadă...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Moșule, când e mai bine să mă însor, mai devreme sau...
Valurile de căldură au cauzat 150.000 de morți pe an în lume, între 1990 și...
×