Avocatul Poporului iese la atac după ședința nocturnă de guvern. „Este fără precedent”

Redactor:
Gândul
Avocatul Poporului, instituție condusă de Renate Weber, avertizează că va sesiza Curtea Constituțională cu privire la "grava abatere" de la Constituție a Guvernului României, care a adoptat 25 de OUG-uri într-o singură ședință.

Avocatul Poporului consideră că adoptarea, într-o singură ședință de Guvern, a unui număr de 25 de ordonanțe de urgență, este o gravă abatere de la normele art. 115 din Constituție, se spune într-un comunicat al instituției conduse de Renate Weber.

Avocatul Poporului consideră că adoptarea într-o singură ședință de Guvern a unui număr de 25 de ordonanțe de urgență este nu doar fără precedent, ci o gravă abatere de la normele art. 115 din Constituție, Guvernul substituindu-se practic Parlamentului, precizează în mesajul .
„La momentul adoptării lor, unele acte normative erau deja în procedură parlamentară, urmând să fie votate de „unica autoritate legiuitoare a țării”, așa cum este definit Parlamentul de către Constituție. De asemenea, au lipsit avizele Consiliului Legislativ și ale Consiliului Economic și Social, deși există o obligație legală fermă privind existența acestora anterior adoptării unei ordonanțe de urgență”, se mai arată în comunicatul de presă.
 
Avocatul Poporului spune că își rezervă dreptul de a sesiza Curtea Constituțională cu excepții de neconstituționalitate privind acele ordonanțe de urgență care aduc atingere direct sau indirect drepturilor fundamentale și cele care încalcă decizii anterioare ale Curții Constituționale.

Sursa foto: Gandul.info

×

Ziua Marinei Române, fără spectatori. Klaus Iohannis și Ludovic Orban participă la evenimentele din Portul Militar Constanţa

Publicată de Gandul pe Sâmbătă, 15 august 2020
Gândul LIVE!
Inchide