Ayrault: Românii trebuie să primească în câteva luni aderarea la Schengen cu frontierele aeriene

Ayrault: Românii trebuie să primească în câteva luni aderarea la Schengen cu frontierele aeriene
Publicat: 13/07/2013, 17:28
Actualizat: 04/10/2018, 16:19

Premierul francez, Jean-Marc Ayrault, a declarat că Parisul susține acordarea României, „în câteva luni”, a „semnalului” aderării la spațiul Schengen cu punctele de frontieră de pe aeroporturi.

„Franța a acordat mereu o atenție sporită intenției României, a guvernului român de a adera la spațiul Schengen, însă, după cum știți, apartenența la acest spațiu presupune atât drepturi, cât și obligații. Prin urmare, dacă se vrea avansarea negocierilor și nu așteptarea unei etape următoare, este nevoie de pragmatism. De aceea, Franța a propus ca măsură imediată permiterea deschiderii frontierelor aeriene”, a afirmat Ayrault, într-un interviu difuzat sâmbătă de Digi 24, realizat la finalul vizitei oficiale în România a oficialului francez (11-12 iulie).

Întrebat ce înseamnă „măsură imediată”, el a răspuns că „în câteva luni” și își dorește ca acest pas să fie făcut până la sfârșitul anului, deși îi este foarte greu să dea un termen exact având în vedere că decizia aderării la Schengen se ia în unanimitate de către celelelate state.

El a arătat că „România este pregătită” pentru acest prim pas al aderării la Schengen datorită „eforturilor extraordinare făcute” și a adăugat că „românii trebuie să primească un semn din partea Europei”.

Pe de altă parte, el a arătat că „e încă de lucru” pentru cealaltă etapă a aderării și cu punctele de frontieră terestră.

„Sigur că rămân șantierele celorlalte aspecte care trebuie corectate. Fiecare stat membru al spațiului Schengen are drepturi, dar și obligații, cum spuneam mai devreme, cea mai importantă fiind obligația de a asigura securitatea la frontieră, pentru a se putea atinge astfel și obiectivul comun al acestui spațiu, respectiv asigurarea securității colective contra criminalității, corupției. (…) E vorba de garanțiile cu care România și celelalte țări candidate, precum Bulgaria, trebuie să vină în privința asigurării depline a frontierelor contra criminalității, garanții că lupta împotriva corupției va continua cu mai mult aplomb. Toate acestea sunt angajamente asumate de toate statele Schengen, deci e încă de lucru”, a mai spus Ayrault.

Premierul francez a declarat și joi, la întrevederea cu președintele Traian Băsescu, de la Palatul Cotroceni, că Parisul a fost întotdeauna deschis aderării României la spațiul Schengen, menționând că măsurile de combatere a corupției și criminalității vor ajuta acestui obiectiv.

El a reiterat poziția Franței privind aderarea României la Schengen în două etape, un prim pas vizând ridicarea controalelor la punctele de frontieră de pe aeroporturi. „În opinia noastră, aderarea României la spațiul Schengen trebuie să se facă în două etape, în primul rând prin ridicarea controalelor la frontierele aeriene. Desigur, această decizie se va lua în cele mai bune condiții”, a spus oficialul francez.

Președintele Băsescu i-a spus prim-ministrului francez că pentru România aderarea la spațiul Schengen și zona Euro se află între cele trei probleme cele mai urgente ale țării.

Președintele Traian Băsescu afirma în urmă cu două săptămâni, într-un interviu pentru Wiener Zeitung, că se așteaptă ca aderarea României la spațiul Schengen să aibă loc în aprilie 2014, dar țara noastră trebuie să își îndeplinească angajamentele.

„Contez pe aderarea noastră în aprilie 2014”, afirma Băsescu pentru Wiener Zeitung, întrebat când va deveni România membră Schengen.

Decizia privind calendarul de aderare a României și Bulgariei a fost amânată la Consiliul Justiție și Afaceri Interne din luna martie, în urma opoziției Germaniei, Olandei și Finlandei, care au arătat că așteaptă ca Bucureștiul și Sofia să aibă mai întâi mai multe progrese în cadrul Mecanismului de Verificare și Cooperare în domeniul Justiției. Următorul raport al Comisiei Europene privind MCV pentru cele două țări este așteptat în luna decembrie a acestui an.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Primele & singurele imagini cu Mititelu Jr., după ce s-a intoxicat cu medicamente! E bine,...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
Temu şi Shein, verificate la sânge de ANPC. La ce nereguli sunt atenţi inspectorii
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Meteorologii Accuweather anunță precipitații și temperaturi scăzute: Prognoza meteo pentru ziua de miercuri, 24 aprilie...
Momente de neratat cu divele din România! Au căscat gura maaare, maaaare
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul...
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Decizie de ultimă oră pentru cei care au TELEFOANE mobile. Noua regulă va fi OBLIGATORIE
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Poluarea cu metan, acum mai ușor de observat ca niciodată din spațiu