Băsescu cere Guvernului să modifice prin ordonanță noul Cod Penal: „Dacă Ponta nu face urgent modificările, devine scutul oamenilor corupți”

Redactor:
Politic
Președintele Traian Băsescu i-a cerut astăzi, oficial, premierului Victor Ponta adoptarea de către Guvern a unei ordonanțe de urgență prin care să fie modificat noul Cod Penal astfel încât interceptările să poată fi folosite și înaintea începerii urmăririi penale.

Atacuri dure pe axa Cotroceni-Palatul Victoria pe tema prevederilor din noile coduri penal și de procedură penală care îngroapă dosarele de corupție dacă nu sunt modificate până pe 1 februarie, data la care intră în vigoare. Traian Băsescu a cerut oficial, printr-o scrisoare, Guvernului să modifice prin ordonanță de urgență articolele care fac inutile interceptările. În replică, premierul Victor Ponta i-a cerut șefului statului să-și asume public responsabilitatea pentru promulgarea actelor normative care au fost asumate de guvernul Boc.

„Îmi asum promulgarea și eroarea de a nu fi înțeles sensul articolului referitor la interceptări”, a reacționat Băsescu, într-o declarație de presă, de la Cotroceni, „dar asta nu înseamnă că eroarea nu poate fi îndreptată”. Dacă premierul nu face modificările, a spus președintele, acesta devine „emblema corupției”.  „Dacă nu face urgent modificările, devine scutul oamenilor corupți”, a adăugat Băsescu.

CITEȘTE AICI SCRISOAREA PREȘEDINTELUI

CITEȘTE AICI RĂSPUNSUL LUI PONTA

Președintele Traian Băsescu i-a cerut astăzi, oficial, premierului Victor Ponta adoptarea de către Guvern  a unei ordonanțe de urgență prin care să fie modificat noul Cod Penal astfel încât interceptările să poată fi folosite și înaintea începerii urmăririi penale.  Potrivit unei scrisori transmise lui Victor Ponta și făcută publică de Guvern, președintele atenționează că, fără o ordonanță de urgență, există un risc semnificativ ca probabțiunea în cauzele penale de corupție să devină extrem de dificilă.

În scrisoarea transmisă, joi, de către președintele Traian Băsescu, dar prezentată public de Guvern, șeful statului arată că se vede nevoit să solicite adoptarea unei ordonanțe de urgență, având în vedere că Guvernul nu a adoptat un astfel de act în ședința de miercuri, prima în care putea adopta astfel de ordonanțe și ultima înainte de intrarea în vigoare a noilor coduri.

Președintele arată că este nevoie de o ordonanță care să modifice dispozițiile din Codul de procedură penală privind procedura de emitere a mandatului de supraveghere tehnică

Băsescu precizează că solicitarea este formulată în baza articolului 80, alineatul 2 din Constituție, conform căruia președintele României veghează la respectarea Constituției și la buna funcționare a autorităților publice. În acest scop, Președintele exercită funcția de mediere între puterile statului, precum și între stat și societate.

„Avînd în vedere faptul că, la data de 1 februarie 2014 vor intra în vigoare Codul penal și Codul de procedură penală și ținînd cont de faptul ca că, în ultima ședință de guvern nu ați dat curs solicitărilor formulate de către instituțiile cu atribuții în domeniul combaterii corupției și a criminalității organizat, privind necesitatea modificarii dispozițiilor legale din Codul de procedură penală privitoare la procedura de emitere a mandatului de supraveghere tehnică, mă văd nevoit să vă solicit, în conformitate cu art 80, alin 2 din Constituție, adoptarea unei ordonanțe de urgență care să asigure un cadru legislativ care să permită instrumentarea cauzelor penale prin aceste mijloace de probațiune, premergător începerii urmăririi penale. Fac precizarea că, în lipsa acestor completări, există un risc semnificativ să devină extrem de dificilă probațiunea în cauzele penale referitoare la fraudele fiscale, corupție, trrafic de persoane, criminalitatea transfrontalieră, trafic de droguri etc.. ceea ce ar slăbi consistent capacitatea statului român de a apăra interesele cetățenilor și de a lupta pentru diminuarea fenomenului infracțional”, afirmă Băsescu.

În scrisoarea de răspuns, Ponta îi amintește însă că aceste coduri au fost adoptate de Guvernul Boc și îi cere să își asume public răspunderea pentru faptul că le-a promulgat.

Ponta precizează totodată că ministrul Justiției va prezenta Guvernului propuneri de modificare a legislației, după discușia avută, joi, la CSM.

Pe stadion doar cu vaccin sau test! Premierul a anunţat condiţiile ca fanii să intre...
Loredana Groza, prinsă de paparazzi BEATĂ MANGĂ. Ce alte vedete din România s-au luat la...
FOTO. Anca Țurcașiu, apariții fără inhibiții! Imaginile cu ea la mare, la 50 de ani
GRAVIDA? „Aproape că am căzut din picioare” Anca Serea, declarațiile momentului! E vorba de SARCINA...
Stelistul Chitoșcă și rapidistul Ciuculescu s-au luat la bătaie! Scandal monstru la Survivor România! Imagini...
Pericolul major care amenință planeta. Acum e oficial, aplicațiile de tip Waze ar putea deveni...
VIDEO Atenţie, cade! Momentul în care un balcon ticsit de invitaţi se prăbuşeşte pe stânci,...
BANCUL ZILEI – O partidă feroce de 53X în patru
Job-ul pentru care poți fi plătit cu 22.000 de euro pe lună și nu necesită...
Loredana Groza, prinsă de paparazzi BEATĂ MANGĂ. Ce alte vedete din România s-au luat la...
Au furat TUNUL direct de pe fundul mării! „Au crezut că ar fi o piesă...
Alimentul care a fost numit după Benone Sinulescu. Se vinde ca pâinea caldă în România
Horoscopul banilor 17-23 mai 2021. Zodia care dă lovitura, va fi săptămâna perfectă
După primul satelit și primul om în spațiu, rușii mai dau o lovitură. E uluitor...
Flavia Groșan, medicul care tratează bolnavi de COVID-19 după scheme de tratament proprii, face un...
Cea mai periculoasă băutură alcoolică pentru ficat. Un român consumă 85 de litri anual
ULTIMA ORĂ. Cine au fost cei mai bine plătiţi români luna trecută. Vezi unde poţi...
Povestea antreprenoarei care a creat împreună cu soţul său un adevărat imperiu în România. Totul...
Inchide