Băsescu, despre afirmațiile privind pactul cu Viktor Orban: Minciună a Vocii Rusiei

Băsescu, despre afirmațiile privind pactul cu Viktor Orban: Minciună a Vocii Rusiei
Publicat: 15/08/2012, 20:47
Actualizat: 16/08/2012, 13:05

Președintele suspendat, Traian Băsescu, a declarat, într-un interviu pentru Vocea Rusiei, că ar trebui să primească scuze pentru afirmațiile potrivit cărora ar fi făcut un pact cu Viktor Orban pentru autonomia regiunilor locuite de unguri în schimbul susținerii politice la referendum.

Băsescu a a declarat, la începutul interviului, că pe 31 iulie Vocea Rusiei afirma că „pactul dintre președintele României și premierul ungar Viktor Orban ar viza acordarea autonomiei teritoriale pentru regiunile locuite de unguri”.

„Este o altă minciună pe care a promovat-o postul dumneavoastră de radio. Altă minciună: PPE este prezentat ca garant al angajamentului de a se acorda această autonomie ținutului secuiesc”, a adăugat Băsescu.

El l-a întrebat pe reprezentantul Vocii Rusiei cum poate crede că un președinte ales își vinde țara.

„Din afirmațiile dumneavoastră că este o înțelegere între președintele României și Viktor Orban, vă întreb mult mai simplu: cum puteți crede că un președinte ales își vinde țara? Cum puteți crede acest lucru? Asta e cea mai jignitoare afirmație pe care ați putut s-o faceți. Românii nu-și puteau alege un președinte care să-i trădeze. Cum credeți că un președinte român ar da o bucată din teritoriu în afara Constituției să devină autonom sau ce credeți că-i aici, Transnistria? Nu se poate. Și cred că măcar pentru această afirmație Vocea Rusiei ar trebui să-mi ceară scuze. V-o spun în modul cel mai sincer. E prea mult, chiar și pentru un ziar liber, pentru un post de radio liber”, a spus Băsescu, citat de Vocea Rusiei.

Întrebat dacă a fost susținut de Viktor Orban în timpul referendumului, Băsescu a răspuns: „Afirmația lui a părut a fi una în favoarea mea și tradițional eu și Viktor Orban ne susținem în alegeri. Și eu am îndemnat românii din Ungaria, cetățeni ungari de etnie românească să voteze FIDESZ-ul la alegerile trecute. În plus, trebuie să recunosc, cu Viktor Orban am o relație și în afara politicii, adică țările noastre au avut amândouă probleme în pregătirea intrării în NATO, în pregătirea intrării în Uniunea Europeană și ne-am sprijinit unii pe alții. Până la urmă pot să vă mai spun ceva. Indiferent de partidul aflat la guvernare la Budapesta, noi, ca țări foste comuniste avem cam același tip de probleme. Așa că, în mod natural, ne susținem. Iar eu cu Viktor Orban facem parte și din aceeași familie politică europeană. Dar problema rămâne între mine și Vocea Rusiei. Dar dincolo de orice altă relație rămâne o singură realitate: cum ați putut gândi că un președinte ales face niște aranjamente pentru voturi împotriva intereselor țării. Aici rămâneți cu o mare datorie față de mine. Asta-i viața!”.

El a acuzat Vocea Rusiei de dezinformare.

„Postul dumneavoastră de radio a dezinformat, cel puțin postul în limba română, și mai ales, dacă așa cum mi-ați spus, sunteți un post de stat care pe fond ar trebuie să aibă prima grijă legată de corecta informare cred că remarca mea a fost binevenită și vă dau câteva exemple. Iată ce spuneați pe data de 24 iulie: „Vocea Rusiei punctează că președintele suspendat ar fi fost susținut de cancelariile europene deoarece este un exponent al politicilor de austeritate economică promovată de Germania. Tot pe 24 spuneați că președintele român ar fi slujit cu loialitate intereselor americane. Dintr-o dată două minciuni într-o singură zi. Putem continua: pe date de 31.07 postul de radio afirmă că pactul dintre președintele României și premierul ungar Viktor Orban ar viza acordarea autonomiei teritoriale pentru regiunile locuite de unguri. Este o altă minciună pe care a promovat-o postul dumneavoastră de radio. Altă minciună: PPE este prezentat ca garant al angajamentului de a se acorda această autonomie ținutului secuiesc. Altă minciună pe 6 august: Vocea Rusiei acuză România de pașaportizarea Republicii Moldova și induce percepția că Bucureștiul va acorda cetățenie moldovenilor în scop electoral și la presupusa comandă a actualului președinte suspendat. Putem continua aici în toate articolele cele spuse de dumneavoastră și dacă vreți cred că este corect să-mi acordați posibilitatea unui drept la replică pe aceste teme”, a spus Băsescu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Bucurie mare în showbiz ❤️ ❤️ Fosta asistentă de la Acces Direct este însărcinată pentru...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
Românul care a cumpărat un avion de pasageri şi-l transformă în restaurant. Momentul în care...
Tragedie în România! A MURIT
Cum va fi vremea în luna mai! Specialiștii de la ANM preconizează o perioadă imprevizibilă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
S-a decis plata a 718 LEI de persoană în România. Banii intră automat pe carduri...
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Astronomii au descoperit cum s-a format „inima” de pe Pluto