Băsescu, despre Kovesi: Ar fi rău să ne trezim că după numirea la Parchetul UE este inculpată și trimisă în judecată în România

Publicat: 15/04/2019, 09:21

Traian Băsescu a afirmat că nu ar fi un lucru rău pentru România dacă Laura Codruța Kovesi ar ajunge la șefia Parchetului UE, însă rău ar fi dacă, la un an după numire, ea ar deveni inculpată și ar fi trimisă în judecată, pentru că atunci ar trebui să părăsească funcția.

„Dacă va ajunge va fi foarte bine pentru ea, va fi și un semnal. Eu nu văd nimic rău pentru România. Singurul lucru rău ar fi să ne trezim că, după un an de când este numită, este inculpată și trimisă în judecată în România. Atunci ar fi rău pentru că ar trebui să părăsească funcția. Dacă vă aduceți aminte într-o astfel de situație am avut vicepreședintele Băncii Europene de Investiții, ministrul Tănăsescu și în momentul în care a fost pus sub acuzare de DNA a trebuit să îl chemăm acasă și să pierdem funcția de vicepreședinte al BEI, care nu era o funcție mică, ci gigantică”, a declarat Traian Băsescu, duminică seară la România TV.

Întrebat dacă Kovesi mai are o șansă reală la funcția de procuror-șef european, Băsescu a răspuns: „Având în vedere disputa între Consiliul UE și Parlament nu îi dau foarte mari șanse pentru că de regulă aceste dispute se finalizează în favoarea Consiliului UE, dar un procent de șansă există și el trebuie valorificat, trebui jucat până la ultima clipă. Adică un 5-10-15% are șanse și Parlamentul să își impună propunerea. Restul până la 100% reprezintă șansa Consiliului UE, acolo sunt guvernele și ele au forța lor în negociere”.

Cea de-a patra rundă de negocieri pentru șefia Parchetului UE a fost anulată, atâta timp când Consiliul UE nu este flexibil a anunțat europdeputatul PNL Siegfried Mureșan. Dacă negocierile nu vor fi reluate până pe 18 aprilie atunci ele vor fi amânate până după alegerile europarlamentare din 26 mai.

Consiliul Uniunii Europene a reiterat, săptămâna trecută, susținerea pentru numirea francezului Jean-Francois Bohnert în funcția de procuror-șef european, anunță instituția, semnalând că negocierile ar putea fi transferate viitoarei legislaturi a Parlamentului European.

Echipa Parlamentului European pentru șefia Parchetului UE i-a transmis o scrisoare președintelui instituției, Antonio Tajani, în care precizează că negocierile cu Consiliului UE nu vor fi reluate dacă instituția nu va veni cu un nou candidat, potrivit documentului postat de Siegfried Mureșan pe Facebook. Parlamentul susține candidatura Laurei Codruța Kovesi la șefia Parchetului European, motivând că aceasta este competentă pentru o astfel de funcție.