Băsescu îi critică pe „țâfnoșii” de la Bruxelles: N-ar fi mai bine ca Hollande, Merkel, Juncker și Schulz să plece în vacanță? UE are obligația să-i dea o șansă lui Cameron

Redactor:
Raluca Pancu
Băsescu îi critică pe „țâfnoșii” de la Bruxelles: N-ar fi mai bine ca Hollande, Merkel, Juncker și Schulz să plece în vacanță? UE are obligația să-i dea o șansă lui Cameron
Fostul șef de stat, Traian Băsescu, a lansat, luni, critici dure la adresa liderilor europeni în contextul în care aceștia au solicitat ca ieșirea Marii Britanii din UE să se producă cât mai repede, catalogându-i drept "politicieni fără viziune, mânați de un egoism prostesc și de un orgoliu specific mediocrității". "Oare n-ar fi mai bine ca Francois Hollande, Angela Merkel, Jean-Claude Juncker și Martin Schulz să plece în vacanță împreună cu toți funcționarii germani de la Bruxelles? S-ar putea ca, la întoarcerea din concediu, să găsească o Europă mai bună, care nu-și pune ca emblemă "Țâfna Prostului"", a punctat Băsescu. În viziunea sa, UE are obligația să-i dea o șansă premierului Cameron "să repare ce a stricat, în cele trei luni de răgaz pe care le-a cerut".

Fostul președinte revine cu o altă postare despre Brexit, pe pagina sa de Facebook, de această dată îndreptându-și criticile asupra liderilor europeni. În ciuda rezultatului referendumului din 23 iunie, Băsescu consideră că „David Cameron a rămas totuși lucid”, anunțând că va mai rămâne trei luni în fruntea guvernului.

„Țâfna Prostului. David Cameron a greșit fatal convocând un referendum pe care nu a putut să-l câștige. Rezultatul a fost pe măsura erorii politice: o națiune puternic divizată, o țară în curs de a se face țăndări prin plecarea Scoției și a Irlandei de Nord de sub sceptrul Majestății Sale, și, poate cel mai grav efect, revenirea la statutul de „Insulă Izolată” în raport cu Bătrânul Continent și cu SUA. Pe fondul acestui dezastru, David Cameron a rămas totuși lucid, declarând că va mai rămâne trei luni în fruntea guvernului, timp în care nu va activa articolul 50 din TUE, dând astfel șanse unei reveniri.
Pe Continent însă, politicieni fără viziune, mânați de un egoism prostesc și de un orgoliu specific mediocrității, cer la unison „Brexit acum”, fără întârziere, fără menajamente, fără concesii”, scrie Traian Băsescu.

În viziunea liderului PMP, „țâfnoșilor” de la Bruxelles le convine plecarea lui Cameron.

„De fapt, incapabili să realizeze efectele părăsirii UE de către Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord , își satisfac doar bucuria că în jurul mesei Consiliului European nu va mai fi un Cameron care să strige la fiecare summit „prea multă birocrație la Bruxelles, prea multe reguli care ne blochează, prea mulți funcționari, prea mari cheltuielile Comisiei Europene, prea puțină democrație în adoptarea deciziilor, Uniunea trebuie reformată și simplificată, trebuie adoptate măsuri severe împotriva Federației Ruse”, strigăte la care adesea i-am fost sau mi-a fost partener”, a declarat Băsescu.

Mai departe, fostul șef de stat a explicat unde intervine „eroarea de analiză” în solicitarea liderilor de la Bruxelles cu privire la urgentarea Brexitului. 

„Ce se fac a nu înțelege „Țâfnoșii” de la Bruxelles este că a forța Brexitul este, în primul rând, o încălcare a TUE. Ei cred însă că așa dau un semnal puternic și altor posibili rebeli. Ce eroare de analiză…

1. Numai Parlamentul și Guvernul de la Londra vor stabili când și dacă vor activa articolul 50.
2. Plecarea Regatului Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord este în egală măsura o pierdere și pentru cei aproape 450 milioane de cetățeni care ar rămâne în UE, nu numai pentru cei 68 milioane de britanici care ar părăsi UE.
3. Cu ce vor substitui „Țâfnoșii” capacitățile militare, resursele financiare ale City-ului Londonez, tradițiile democratice, cercetarea, educația, cultura, limba vorbită, pe care britanicii le oferă ca și contribuție la Uniunea Europeană? Vă imaginați o Uniune Europeană în care limba principală este limba germană și nu limba engleză?
4. Cu ce drept „Țâfnoșii” refuză să mai dea o șansa celor peste 500 de milioane de europeni să fie împreuna?
5. Cu ce drept „Țâfnoșii” apasă indirect pe pedala creării condițiilor separării Scoției și Irlandei de Nord de Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord ? Cui convine slăbirea Regatului Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord?”, a detaliat fostul președinte.

În ceea ce privește poziția pe care România trebuie să o adopte la Consiliul European, Băsescu a afirmat că trebuie să fie una a echilibrului.

„Este în interesul României ca Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord să rămână în Uniunea Europeană, iar la Consiliul European de mâine poziția noastră trebuie să fie una a echilibrului prin care se mai da o șansa Regatului Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord să rămână în Uniune”, a mai punctat Băsescu.

În acest sens, președintele PMP a subliniat faptul că „Uniunea Europeană are obligația să-i dea o șansă lui David Cameron să repare ce a stricat, în cele trei luni de răgaz pe care le-a cerut”.

„Oare n-ar fi mai bine ca Francois Hollande, Angela Merkel, Jean-Claude Juncker și Martin Schulz să plece în vacanță împreună cu toți funcționarii germani de la Bruxelles? S-ar putea ca, la întoarcerea din concediu, să găsească o Europă mai bună, care nu-și pune ca emblemă „Țâfna Prostului”.
PS 1 – Această postare nu îl apăra pe David Cameron pentru eroarea politică gravă, ci este o pledoarie ca România să-și apere interesele.
PS 2 – Oare, între timp, s-a găsit un supus care să îi dea Majestății Sale măcar trei motive pentru ca Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord să rămână în Uniunea Europeană?”, a încheiat fostul șef de stat.

104 milioane de euro pentru FCSB. Gigi Becali a bătut toate recordurile din Liga 1
Brigitte, șocată de ce a aflat! Sara i-a spus ce face Florin Pastramă în lipsa...
FOTO. Antonia a pozat fără jenă sau inhibiții! Și-a arătat complet trupul într-un body prea...
Saraca… Salman Khan o OBLIGĂ pe Iulia Vântur să facă asta… Totul a fost dezvăluit...
Scandal în familia lui Gigi Becali! S-a certat cu nepotul Vasile Geambazi! Motivul de la...
Trucurile de pe WhatsApp de care nici nu știai. Românii trebuie să le afle cât...
Valul trei. Suedia, care evitase iniţial restricţiile anti-COVID, accelerează campania de vaccinare
BANCUL ZILEI – Ce au făcut două virgine din București
Șefa serviciilor de informații din SUA, noi precizări despre originea coronavirusului. Ipotezele luate în calcul
Brigitte, șocată de ce a aflat! Sara i-a spus ce face Florin Pastramă în lipsa...
Un bebeluș cu TREI penisuri ULUIEȘTE medicii. „Asta da intrare în istorie”
Adevărul despre salamul de Sibiu pe care românii nu îl știu. Ce conține, de fapt
Loto 6 din 49 și Joker. Toate numerele și toți câștigătorii de la extragerea de...
Momente uluitoare la metrou. O cunoscută vedetă a lăsat perplecși călătorii dintr-o staţie FOTO
ȘOC în lumea muzicii românești: Marele cântăreț A MURIT
Cum să ții postul profesionist. Alimentul vegan cu mai multe proteine decât carnea de pui
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Modificare importantă făcută de Lidl. Ce schimbare importantă pe care trebuie să o ştie toţi...
Inchide