Băsescu întoarce în parlament statutul cadrelor militare. „Transformă Armata într-o masă ușor de manevrat”

Băsescu întoarce în parlament statutul cadrelor militare. Transformă Armata într-o masă ușor de manevrat
Publicat: 21/03/2013, 20:26
Actualizat: 25/06/2013, 16:25

Șeful statului cere Parlamentului reexaminarea modificărilor la Legea 80/1995 privind statutul cadrelor militare, care prevede că generalii și amiralii pot fi menținuți în activitate după împlinirea vârstei standard de pensionare, până la 60 de ani, cu aprobarea anuală a conducătorului instituției.

La nivelul lunii martie 2013, vârsta standard de pensionare este de 55 ani și 6 luni.

În cererea de reexaminare, publicată, joi, pe site-ul Administrației Prezidențiale, președintele Traian Băsescu susține că prevederile referitoare la aprobarea anuală a conducătorului instituției pentru menținerea în activitate a generalilor și amiralilor nu este oportună, aducând atingere nevoii de stabilitate în ceea ce privește managementul forțelor armate.

„De asemenea, considerăm că o asemenea condiționare ar fi de natură să transforme Armata într-o masă ușor de manevrat, supusă factorului politic”, a mai arătat șeful statului.

În opinia președintelui, lipsa de predictibilitate a acestei dispoziții legale poate avea efecte negative asupra conducerii eficiente a structurilor militare întrucât este incert dacă generalii sau amiralii aflați la conducerea acestora vor fi menținuți în activitate.

„Menționăm că măsura adoptată ar putea conduce la trecerea în rezervă a unui număr de peste 50 de generali și amirali, reprezentând un procent ce ar depăși 50 la sută din numărul total al acestora. O asemenea dispoziție legală ar avea un impact deosebit de grav în ceea ce privește conducerea Statului Major General, unde din cei 5 generali un număr de 4 ar putea ieși din sistem”, se mai arată în cererea de reexaminare.

De asemenea, se arată că o situație similară există și la nivelul conducerii Statului Major al Forțelor Terestre și al Forțelor Navale, unde toți generalii și amiralii aflați la conducere ar putea ieși la pensie, precum și la nivelul conducerii Statului Major al Forțelor Aeriene, unde din 4 generali ar putea rămâne în sistem unul singur.

Un alt aspect semnalat este faptul că legea nu prevede criterii clare de apreciere pentru obținerea acestui aviz conform, ceea ce poate genera aprecieri subiective din partea decidenților.

Președintele reclamă, pe de altă parte, și faptul că procedura instituită de legea înaintată pentru promulgare nu asigură o procedură optimă de transfer de experiență profesională între generalii și amiralii care vor fi trecuți în rezervă și cei care îi vor înlocui, putându-se ajunge chiar la un blocaj instituțional.

De asemenea, șeful statului subliniază că în adoptarea legislației privitoare la condițiile de pensionare a cadrelor militare, legiuitorul trebuie să asigure o reglementare nediscriminatorie prin raportare la celelalte structuri din cadrul sistemului național de apărare.

O altă prevedere a cărei reexaminare se cere se referă la faptul că ofițerii, maiștrii militari și subofițerii pot fi trecuți în rezervă, din oficiu, în situația în care nu promovează baremele de pregătire fizică, în condițiile stabilite prin ordin al ministrului.

„În ceea ce privește includerea în categoria temeiurilor de trecere în rezervă a situației în care cadrele militare nu promovează baremele de pregătire fizică, apreciem că această prevedere nu este oportună întrucât există structuri militarizate care nu condiționează pregătirea fizică de îndeplinirea atribuțiilor profesionale, existând alte criterii avute în vedere, ce țin de aptitudini și competențe. Pregătirea fizică este parte integrantă a pregătirii militare, dar nu este o condiție determinantă pentru activitatea cadrelor militare din unele structuri de apărare, ordine publică și siguranță națională”, se mai spune în cererea de reexaminare.

Propunerea legislativă pentru modificarea și completarea Legii 80/1995 privind statutul cadrelor militare a fost votată de Senat, în calitate de Cameră decizională, în 19 februarie. Anterior, inițiativa legislativă a fost respinsă de Camera Deputaților.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
BREAKING | Medicul care l-a operat de urgență pe Florin Piersic, în ziua de Paște,...
FOTO. Serena Williams și Maria Sharapova, rivalele Simonei Halep, apariții fenomenale la MET Gala! Imagini...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
A plecat în vacanță în Spania și a dispărut fără urmă. Ana Maria i-a trimis...
Meteorologii Accuweather anunță o vară ciudată în România. Temperaturi anormale în București
Absolut ȘOCANT! Ce au arătat ultimele analize în cazul Gabrielei, fetița de 4 ani moartă...
Meteorologii anunţă o "schimbare majoră" a vremii. Vom avea fenomene extreme în ţară toată săptămâna
Se spală în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Accident sau sinucidere? Un bărbat a decedat în a treia zi de Paște, după ce...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacia Duster 2024: „Poate chiar e o problemă că arată atât de futurist”
Vladimir Putin a fost învestit azi într-un nou mandat la conducerea Rusiei. Ce declaraţii a...
Adevărul despre FIOROȘII T-REX! S-a aflat ABIA ACUM
BANCNOTELE cu care nu mai poți plăti. Decizia ESTE FINALĂ. Avertisment pentru cei cu bani...
Scandal uriaș la Eurovision. Fanii au fost oripilați
Gabriela Cristea, prima reacție după problemele de la afacerea cu cozonaci. Cum a explicat situația:...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Suferința prin care a trecut Mihai Onilă când a auzit că fiica lui se va...
Pepe, mesaj cu subînțeles pentru Raluca Pastramă? Artistul stârnește controverse cu noua piesă „Pasăre de...
BANCUL ZILEI. De Paște, soțul e la bucătărie și face de mâncare. Soția, care e...
Cubanez de 29 ani, prins în timp ce încerca să treacă Prutul înot din Moldova...