Băsescu l-a numit premier pe „copilotul care nu putea fi pilot de țară” în mandatul său

Băsescu l-a numit premier pe copilotul care nu putea fi pilot de țară în mandatul său
Publicat: 27/04/2012, 22:25
Actualizat: 28/04/2012, 10:40

Traian Băsescu l-a desemnat șef al Guvernului pe Victor Ponta, „copilotul” care nu putea fi „pilot de țară” sau în niciun caz în mandatul său, iar copilotul a acceptat, uitând că în urmă cu o lună considera „greu de realizat” o colaborare între șeful statului și un ipotetic Guvern condus de el.

În urmă cu aproape un an, Băsescu spunea că Victor Ponta este „un om care n-are calități să conducă o mașină lungă de trei metri”, fiind doar copilot și că liderul PSD nu are maturitatea necesară să fie prim-ministru în mandatul său în fruntea țării.

„Sunt obligat de Constituție să am consultări cu toate partidele și le-aș avea dacă ar cădea Guvernul la moțiune. Dar domnul Ponta este copilot la o mașină. Dânsul mai participă la raliuri și are sponsori necunoscuți, deși se prezintă a fi un soi de fată mare, de Fecioara Maria. Cu sponsorii ăștia necunoscuți a reușit să ajungă copilot. El stă în dreapta conducătorului. Cum poți să conduci țara când la o mașină ești doar copilot? Deci un om care n-are calități să conducă o mașină lungă de trei metri. Este copilot în mașina aia, nu-i dă nimeni volanul în mână. Poți să-i dai țara în mână? Deci nu cred că domnul Ponta are maturitatea necesară să fie prim-ministru al României, nu în mandatul meu de președinte al României. Un președinte trebuie să fie responsabil când desemnează un prim-ministru”, decreta Băsescu la postul public de televiziune.

Imaginând o nouă intrare în recesiune, Băsescu se întreba cum ar reacționa Ponta, pus în situația de a lua măsuri impopulare, dar necesare.

„Cum ai lua cu unul ca Victor Ponta măsuri impopulare, dar necesare, ca să nu arunci țara într-un haos? Deci nu-l văd capabil de așa ceva. Este un copilot care nu poate fi pilot de țară. Nu poți să-i dai manșa în mână”, a comentat Băsescu.

Schimburile de „amabilități” între cei doi oameni politici s-au derulat în aceeași notă și nici 2012 nu a adus o îmbunătățire a relațiilor lor, duelurile verbale mergând de la acuzații grave, până la deja obișnuitele împunsături.

La mijlocul lui ianuarie, la un miting USL, Ponta anunța nici mai mult nici mai puțin decât că „anul acesta este sfârșitul lui Traian Băsescu și un nou început pentru România”.

Băsescu a contraatacat și i-a acuzat pe liderii opoziției că vor demisiile președintelui, Guvernului și Parlamentului, adică o țară neguvernată.

„Îi vedeam pe Crin Antonescu și pe Victor Ponta care susțin, nici mai mult, nici mai puțin, demisie președinte, demisie Guvern, demisie Parlament. Adică, o Românie neguvernată”, spunea Băsescu, cu voce tremurândă.

Deloc impresionat, Ponta aprecia că Băsescu a avut un discurs de dictator în delir, paralizat de frică și că este rupt de România.

„Este clar că Băsescu este rupt total de România și mi-e teamă că va pleca de la putere doar forțat, așa cum au fost Ceaușescu și Mubarak”, avertiza Victor Ponta.

Plecarea lui Emil Boc de la conducerea Executivului, la începutul lui februarie, a fost un nou prilej pentru ca Ponta să spună că că ar fi „o naivitate” ca cineva să aibă încredere în Traian Băsescu, în condițiile în care „și ultimul naiv din România, Emil Boc, tocmai și-a pierdut jobul”.

El făcea această afirmație întrebat dacă îi va cere șefului statului, în cadrul întâlnirii de la Cotroceni pentru desemnarea unui nou premier, garanții că va dizolva Parlamentul în cazul în care acesta nu va da votul de învestitură pentru următoarele două propuneri de guvern.

„Ce garanție?! Asta e o naivitate să ai încredere în Traian Băsescu. Și ultimul naiv din România, Emil Boc, astăzi tocmai și-a pierdut jobul”, declara sceptic liderul PSD.

Ponta a atacat adesea personajele feminine marcante din PDL, prilej pentru Băsescu să-l acuze, în diverse registre, că „se bate cu femeile”, de unde concluzia sa că „bărbații slabi își fac ținte din femei”.

La jumătatea lunii martie, Băsescu a dezvăluit că i-a propus lui Victor Ponta funcția de premier, dar că acesta l-a refuzat, deși, în numele interesului național, el l-ar fi ajutat să-și facă Guvernul.

La acel moment, Ponta a negat că ar fi primit o propunere serioasă pentru postul de șef al Guvernului, oferindu-i lui Traian Băsescu pretextul pentru o nouă replică usturătoare: „Domnul Ponta, în principiu, trebuie să învețe că nu poți trăi la nesfârșit din minciună în politică. Când vii la președinte, întâlnirea nu este nici pentru bășcălie, nici pentru altceva. Orice atmosferă a discuțiilor nu exclude seriozitatea și responsabilitatea”.

Ulterior, pentru a elimina orice dubiu, Ponta declara că o coabitare între Băsescu și un guvern condus de ele greu de realizat, nu se va întâmpla. Cu acea ocazie spunea că nu vrea să fie și nu va fi niciodată premierul lui Traian Băsescu.

„Eu nu sunt nici Emil Boc, nici Mihai Răzvan Ungureanu să mă pună Băsescu în funcții când vrea el, nici măcar la mișto”, spunea răspicat Victor Ponta.

Congresele celor trei formațiuni din USL din 7 aprilie au consfințit războiul public prin rezoluția în care PSD, PNL și PC se angajau „să nu colaboreze cu Traian Băsescu și cu reprezentanții Partidului Democrat Liberal în planul administrației locale, în Parlament sau în Guvern”. Cu aceeași ocazie, Victor Ponta rupea demonstrativ, în aplauzele delegaților la Congres, scrisoarea prin care Traian Băsescu le cerea să revină la lucrările Parlamentului pentru a vota o Constituție care să reducă la patru ani mandatul șefuluin statului.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Interdicție completă în România din 9 aprilie. Legea n-are excepţii. Amendă 1000 lei
Un milionar român, ajutat de un mic obiect. I-a purtat noroc la făcut mulți bani
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Fără el, lumea ar fi arătat cu totul altfel. Ziua în care s-a născut un...