Băsescu l-a reevaluat pe Cazanciuc: Nu am fost bine informat când l-am criticat. Nominalizarea sa la justiție este acceptabilă

Băsescu l-a reevaluat pe Cazanciuc: Nu am fost bine informat când l-am criticat. Nominalizarea sa la justiție este acceptabilă
Publicat: 11/04/2013, 23:15
Actualizat: 14/10/2018, 10:45

Președintele Traian Băsescu a declarat, joi, că este „acceptabilă” propunerea privind numirea lui Robert Cazanciuc la Ministerul Justiției și că probabil luni va avea loc învestitura, menționând că observațiile sale mai vechi la adresa acestuia nu au fost îndreptățite.

„Pe 15 seară probabil va fi ceremonia de învestitură pentru ministrul Justiției”, a spus Băsescu, la Digi 24.

Întrebat cum i se pare propunerea legată de Cazanciuc, președintele a răspuns: „O consider acceptabilă, chiar dacă eu am mai avut niște reacții la adresa domnului Cazancioc (Robert Cazanciuc, n.r.) când se punea problema să fie procuror general cu un procuror care avea nu știu ce probleme care până la urmă s-au confirmat. A fost o reacție pentru care domnul Cazancioc nu a avut nicio vină. Vina a fost eventual a mea, pentru că nu am fost bine informat și l-am pus la pachet”, a spus Băsescu.

Anul trecut șeful statului susținea că atâta timp cât va fi președinte va proteja justiția de numiri gen Cazanciuc. „Atâta timp cât la Cotroceni va fi un președinte care va ține la justiție și o va proteja de astfel de numiri de tip Bălan sau ăla, Cazancioc, care a mai fost el purtator de cuvânt pe la Parchetul General, tot coleg de promoție cu domnul Ponta, a fost pe la externe și îl tot vântură ventilatoarele zvonurilor că ar fi bun. Numai că va da de un CSM care nu e atât de flexibil, pentru că ei știu foarte bine judecătorii, știu foarte bine procurorii și nu cred că își vor pune un aviz pozitiv pe oameni despre care știu că sunt flexibili. Pentru că eu am această convingere: cine va încerca în România să se mai amestece în justiție își va rupe dinții în ea”, declara Băsescu în noiembrie 2012.

Ce așteptări are președintele

Întrebat ce se așteaptă de la viitorul ministru, președintele a răspuns: „Mă aștept de la el să definitivăm numirile la toate nivelurile la Parchete, să o facem repede”.

Întrebat dacă se știa despre intenția privind numirea lui Cazanciuc, președintele a răspuns: „Am avut o discuție la telefon și săptămâna trecută. Se prefigura ca o soluție, i-am spus de atunci premierului că nu am nimic împotrivă. Știu că s-a mai uitat în stânga în dreapta, nu s-a fixat de la bun început pe această soluție, dar una peste alta nu cred că este o alegere proastă”.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a luat act joi dimineață de demisia lui Robert Cazanciuc din funcția de procuror.

Președintele Traian Băsescu a semnat ulterior decretul prin care Robert Cazanciuc, procuror la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, se eliberează din funcție, ca urmare a demisiei, începând cu data de 15 aprilie.

Premierul Victor Ponta l-a desemnat joi pe Robert Cazanciuc în funcția de ministru al Justiției.