Băsescu, la comemorarea Holocaustului: Istoria se poate oricând repeta dacă rămânem indiferenți

Băsescu, la comemorarea Holocaustului: Istoria se poate oricând repeta dacă rămânem indiferenți
Publicat: 09/10/2014, 12:39
Actualizat: 01/04/2019, 14:32

„Data de 9 octombrie a devenit un moment de referință în istoria României prin Ziua de Comemorare a Victimelor Holocaustului. Această zi reprezintă, an de an, confirmarea angajamentului nostru de a omagia memoria celor care au îndurat persecuțiile și crimele comise în numele unei ideologii totalitare, fiind, totodată, expresia celei mai depline reverențe față de suferința umană, concretizată în exilul și moartea a milioane de oameni nevinovați. Este un moment de adâncă emoție, născut din amintirea tragediei Holocaustului și, mai ales, din reflecția pe care aceasta ne-o prilejuiește, îndemnându-ne să rămânem lucizi și să sancționăm atitudinile și acțiunile care, din păcate, continuă să amenințe stabilitatea și pacea obținute prin sacrificii enorme”, arată șeful statului în mesaj.

În opinia sa, „comemorarea victimelor Holocaustului din România implică o parcurgere necesară a momentelor și a deciziilor politice care ne-au făcut părtași la drama Holocaustului, o tragedie umană fără precedent, ale cărei reverberații se fac încă simțite într-o Europă care, după evaluarea consecințelor dezastruoase ale celui de-Al Doilea Război Mondial, și-a luat angajamentul de a nu mai permite niciodată persecutarea unor oameni din considerente etnice, rasiale, culturale sau confesionale”.

„Astăzi, țară membră a Uniunii Europene, suntem datori să ne amintim că răspunderea pentru condamnarea Holocaustului și a celor care se revendică în continuare de la o mentalitate influențată de ură, xenofobie și antisemitism ne revine, în egală măsură, atât instituțiilor statului român, cât și fiecăruia dintre noi. Este timpul să medităm la faptul că ne-am născut cu o dublă vocație, de cetățeni și de oameni sensibili la suferința semenilor, la nevoile reale ale celor care au nevoie de înțelegerea și solidaritatea noastră”, adaugă președintele.

Traian Băsescu menționează că, în calitate de președinte al României, comemorarea Holocaustului a reprezentat o datorie a mandatelor sale.

„Libertatea recâștigată după căderea comunismului ne-a oferit posibilitatea de a ne afirma identitatea spirituală, culturală și etnică într-o lume care asumă drept principii pluralismul și respectul pentru alteritate. A trebuit să reînvățăm arta conviețuirii în spiritul cunoașterii și al prețuirii reciproce. Totodată, a trebuit să acceptăm că suntem răspunzători față de cei pe care istoria i-a nedreptățit, recurgând la arma discriminării și a crimei în masă. Am înțeles, în calitate de președinte, faptul că am o datorie de onoare și de conștiință să condamn, alături de comunism, Holocaustul în care au pierit milioane de oameni nevinovați care au aparținut comunităților evreiești și rome”, continuă el.

Președintele precizează că în ultimii zece ani România a realizat lucruri esențiale în ceea ce privește conștientizarea tragediei Holocaustului atât la nivelul legislației și al instituțiilor statului, în educație, dar, mai ales, în planul mentalităților societății.

„În ianuarie 2014 am confirmat, prin semnarea unei Declarații la Memorialul Yad Vashem de la Ierusalim, angajamentul României de a continua să sprijine eforturile instituțiilor care încearcă să sporească nivelul de conștientizare a tragediei Holocaustului și să semnaleze pericolul acțiunilor extremiste și xenofobe în Europa și în întreaga lume. Îmi amintesc cu adâncă emoție faptul că una dintre primele mele vizite externe, în calitate de președinte, a fost la Cracovia, cu prilejul comemorării a 60 de ani de la eliberarea prizonierilor din lagărul de la Auschwitz-Birkenau. Atunci, am fost impresionat de urmele ororilor la care au fost supuși semenii noștri dar, în același timp, prezența numeroșilor șefi de state la Auschwitz m-a convins că Europa modernă nu va mai accepta niciodată discriminarea, intoleranța și antisemitismul”, continuă Traian Băsescu.

Șeful statului vertizează însă că istoria se poate repeta: „Cu toate acestea, istoria se poate oricând repeta dacă rămânem indiferenți, dacă nu ne implicăm fără ezitare în viața semenilor care au nevoie de ajutorul nostru. Experiența totalitarismului comunist, de care ne-am eliberat dar care continuă să amenințe țări din vecinătatea României, ne arată cât de ușor poate să devină răul și cât de fragilă poate fi, în contexte de presiune economică sau politică, o societate care se predă în fața urii și a neîncrederii”.

„Vreau să cred că am reușit să transmit mesajul meu, în calitate de președinte al României, preocupat de viitorul libertății și al demnității fiecărui cetățean al acestei țări. Sunt convins că, așa cum românii au găsit mereu forța de a fi un popor unit în fața încercărilor istoriei, în același fel vom ști să păstrăm și să cultivăm generozitatea, respectul și compasiunea pentru ca România să-și poate face auzită vocea în deplină sinceritate atunci când va rosti, împreună cu națiunile Europei unite, cuvintele tradiționalei rugăciuni «Să ne amintim», din respect față de trecut și ca o promisiune fermă pentru un viitor sub semnul demnității umane și al păcii”, încheie Traian Băsescu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
"Nu pot să-l privesc în ochi!" Tatăl lui Mirel Dragomir, tânărul care a ucis-o pe...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
EXCLUSIV Ungurii, la ani lumină de România. Ungaria ne-a luat fața complet: Profit maxim
Umilință maximă pentru noii Chefi la cuțite: Niște habarniști
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Podul prăbușit din Baltimore: 2 victime, recuperate din apă