Băsescu, la fabrica de componente auto pentru Rolls Royce și Bentley: „Marea problemă a României este lipsa locurilor de muncă”

Băsescu, la fabrica de componente auto pentru Rolls Royce și Bentley: Marea problemă a României este lipsa locurilor de muncă
Publicat: 30/04/2014, 12:23

Președintele Traian Băsescu reproșează Guvernului lipsa locurilor de muncă pentru tineri în condițiile în care Comisia Europeană are fonduri dedicate acestui segment. „Marea problemă a României este lipsa locurilor de muncă”, a susținut Băsescu la Roman, la inaugurarea unei noi fabrici a companiei americane TRW Automotive în care se vor asambla isteme de securitate pentru mărci ca Rolls Royce, Bentley, BMW, Mercedes, Porsche, Volkswagen, Ford, Fiat, Renault sau Land Rover.

În opinia lui Băsescu, nu cifra șomajului, ci nivelul acestuia în rândul tinerilor ar trebui să îngrijoreze. „Șomajul este de 7,3-7,4%, dar în rândul tinerilor ajunge la 24%. Cei care „contribuie” cel mai mult la șomaj sunt tinerii. Ei termină școala și n-au o soluție”, spune președintele, cu argumentul că „spunem lucruri rele despre toate guvernele – de aia-s guverne, să fie tocate”.

Fabrica de la Roman, o investiție de 13 milioane de euro investiție a primit un ajutor de stat de 4,7 milioane . „4,7 milioane de euro sunt de la statul român. Vor genera 28 de milioane de euro la bugetul de stat din care 10,5 milioane numai la bugetul de pensii, prin CAS-urile plătite. De această schemă de ajutor au beneficiat în perioada 2008-2013 și alții. Guvernele României au pus la dispoziția investitorilor 770 de milioane de euro ajutoare de stat din 3,1 miliarde investiții. Asta a creat condițiile ca România să crească an de an exporturile”, a susținut Băsescu, amintind, indirect, de măsurile Guvernului Boc.

Suma pusă la dispoziție investitorilor ca ajutor de stat nu a fost însă până la acest moment cheltuită integral. „Din cele 770 de milioane de euro ajutor de stat date investitorilor s-au plătit efectiv doar 320 de milioane de euro. Ceea ce înseamnă că investițiile nu sunt terminate și că potențialul industrial al României este în creștere. Puteți avea încredere în România”, le-a transmis Băsescu investitorilor.

TRW va avea la Roman, până la sfârșitul anului, 600 de salariați, numărul acestora urmând să crească la 1200 până în 2016. Producția se va exporta în proporție de 95%.

Compania americană este prezentă în Romania din 2004, prin TRW Automotive Safety Systems, când a deschis centrul regional de la Timișoara, și are în prezent peste 3.400 de angajați în Timișoara, Oravița, Lupeni, Reșița, Baia Mare și Deta.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase