Băsescu merge la Consiliul European: „Voi ridica problema accesului României la Schengen. Ultima lege votată în Parlament nu este de natură să ne ajute”

Băsescu merge la Consiliul European: „Voi ridica problema accesului României la Schengen. Ultima lege votată în Parlament nu este de natură să ne ajute
Publicat: 26/06/2014, 13:47
Actualizat: 19/03/2015, 07:55

Președintele Traian Băsescu spune că va redeschide astăzi la Bruxelles subiectul accesului României în Spațiul Schengen, dar invocă drept piedică în luarea unei decizii favorabile legea votată marți în Camera Deputaților pentru a-i scăpa pe aleșii locali de dosarele penale pentru conflicte de interese.

Pe agenda summitului se află, printre altele, tema spațiului de securitate, libertate și justiție la care, potrivit lui Băsescu, „se va face o analiză a gestionării Spațiului Schengen care vizează capacitatea UE de a face față presiunii de la frontieră, cooperarea polițienească și judiciară”. „Pe acest fond voi ridica din nou problema accesului României la Spațiul Schengen. Raportul MCV arată buna funcționare a justiției în ansamblu. Considerăm că procesul de acces al României trebuie să înceapă, chiar dacă în Raportul MCV sunt și suficiente elemente care se constituie în zonă de critică, dar în mod deoosebil la adresa clasei politice, a Parlamentului. Ultima lege votată în Parlament nu este de natură să ne ajute, dar oricum eu am obligația să ridic această problemă”, a spus Băsescu la două zile după ce deputații au adoptat un proiect de lege, aparent fără legătură cu regimul incompatibilităților, prin care primarii și președinții de Consilii Județene devin membri de drept în adunările generale ale asociațiilor de dezvoltare intercomunitară și reprezentanți în regiille autonome locale de tipul celor de Apă-Canal.

Este situația pentru care în ultimii ani au ajuns pe rolul instanțelor peste 100 de dosare de incompatibilitate deschise de Agenția Națională de Integritate pe nume importante ca cele al lui Klaus Iohannis, primarul Sibiului, Radu Mazăre, primarul Constanței, Nicușor Constantinescu, președintele CJ Constanța, Aristotel Căncescu, președintele CJ Brașov, Mircea Moloț, președintele CJ Hunedoara. Lista completă AICI.

Liderii europeni vor discutat totodată despre creșterea economică îîn UE și despre locuri de muncă și vor face o analiză a situației din Ucraina și a soluțiilor pe care UE le are „pentru a stabili integritatea Ucrainei și pacea”, a mai spus Băsescu. Printre cele mai așteptate momente este însă ac ela al semnării de către Republica Moldova, Georgia și Ucraina a acordurilor de asociere și de liber schimb. „Pentru noi semnarea de către R M este un element extrem de important de politică externă. În mod caegoric, este recunoscut faptul căă Româconstanți ai nia a fost unul dintre susținătorii constanți ai ajungerii la acest moment”, a adăugat Băsescu pe aeroport.

La summitul care are loc astăzi și mâine la Bruxelles a cerut să meargă, în locul președintelui, premierul Victor Ponta, căruia șeful statului i-a refuzat însă delegarea.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO. Cum arată Cernobîl și Pripiat la 38 de ani de la dezastrul nuclear...
Prețul uriaș cu care a ajuns să se vândă kilogramul de miel în Mega Image...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Indicatorul rutier pe care puțini șoferi îl cunosc. Ce trebuie să faci și unde poate...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Judeţele care se vor dezvolta puternic. Proiectul de infrastructură care va transforma estul României
"Am cheltuit peste 120.000 de euro ca să-mi rotunjesc formele". Cum arată suedeza Natasha după...
S-a aflat! Vor întârzia sau nu pensiile în luna mai 2024? Daniel Baciu a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Răsturnare de situație pentru cei cu TELEFOANE mobile. Au anunțat că este total INTERZIS
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin....
"Am cheltuit peste 120.000 de euro ca să-mi rotunjesc formele". Cum arată suedeza Natasha după...
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Povestea emoționantă a câțelului care își aștepta stăpânul în ploaie la stația de metrou Unirii
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Ce s-a întâmplat după ce oamenii de știință au declanșat mini-cutremure în laborator