Băsescu: Nu am să mă bag sub birou ca să nu fiu suspendat

Băsescu: Nu am să mă bag sub birou ca să nu fiu suspendat
Publicat: 12/06/2012, 23:24
Actualizat: 13/06/2012, 13:33

Președintele Traian Băsescu a declarat că nu o să devină un șef al statului „care se bagă sub birou ca să nu fie suspendat” și că știe și el că este „contraproductivă” o inițiativă a USL de suspendare a sa.

„Niciodată nu mă voi opune unui act juridic legal și care a fost constatat de Curtea Constituțională a nu înfrânge Constituția. Niciodată însă nu o să faceți din mine unul care se bagă sub birou ca să nu fie suspendat. Aduceți-vă aminte că mi-am câștigat mandatul jucând totul pe o singură carte, pe Constituție”, a spus Băsescu, într-o intervenție telefonică la B1 TV, ulterior declarației de presă de la Palatul Cotroceni de marți seară.

De asemenea, el a arătat, într-un schimb de replici cu senatorul social-democrat Toni Greblă, că știe că o inițiativă a USL de suspendare a sa „este contraproductivă”. „Știu că este contraproductivă. Dar știu foarte bine, domnule Greblă, că dumneavoastră sunteți un partid care una spune și alta face”, a spus președintele.

Totodată, el a arătat că USL încearcă, pe tema reprezentării la Bruxelles, să schimbe Constituția printr-o declarație a Parlamentului pentru a demonstra că șeful statului este „conflictual”. „USL poate să facă și asta, să modifice printr-o hotărâre a Parlamentului Constituția. Au mai făcut-o și vecini ai noștri care nu sunt prea bine văzuți în UE. Au făcut-o și cu televiziunile, cu Constituția, mai urmează Banca Națională și suntem în aceeași barcă”, a spus Băsescu.

Pe de altă parte, întrebat cine va merge în 28 iunie la Consiliul European, dacă nu este posibil scenariul ca șeful statului să se urce într-un avion, iar premierul Victor Ponta în altul, Băsescu a spus că „este o imagine stupidă asta”. „Vă asigur că nu am să mă acopăr niciodată de ridicol, nu are decât să se acopere cine vrea”, a spus el.

Întrebat dacă va apela la arbitrajul Curții Constituționale pe această temă, el arătat că nu are „o evaluare pe această temă” și că speră să nu se ajungă în această fază. „Eu sper să nu ajungem aici (arbitrajul CC – n.r.), dar îmi mențin punctul de vedere că în baza unui act juridic eu sunt de acord să meargă domnul prim-ministru la Bruxelles, la Consiliul European și povestea cu legitimitatea mai vedem. Dar să fie act juridic constituțional”, a adăugat el.

Șeful statului a arătat inițial, în intervenția la B1 TV, că ar accepta „numai în condiții constituționale” să îl delege pe premierul Victor Ponta să meargă la Consiliul European, având în vedere că nu e de joacă cu legitimitatea reprezentării în acest for european. „Nu e de joacă cu legitimitatea prezenței în Consiliu. Nu înțelegeți că niciun stat nu poate fi ilegitim reprezentat? Acolo sunt voturi, consens. Nu e de joacă cu legitimitatea prezenței în Consiliu (…) Ce se întâmplă dacă un reprezentant opune un veto și nu e legitim și se constată peste câțiva ani? Deci nu e joacă sau dispută dâmbovițeană”, a spus președintele, el adăugând că recent România a utilizat dreptul său de veto la Consiliul European în privința Serbiei, Libiei sau modificării cadrului Schengen.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Este INTERZIS pentru proprietarii de apartamente. Anunț pentru cei care nu stau la adresa din...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Peste 100 de prizonieri au evadat dintr-o închisoare afectată de inundații