Băsescu votează în PDL: Blaga a pesedizat partidul. Udrea poate avea profil de președinte, să-și dea jos pantofii cu toc și să-și ia poșete mai ieftine

Băsescu votează în PDL: Blaga a pesedizat partidul. Udrea poate avea profil de președinte, să-și dea jos pantofii cu toc și să-și ia poșete mai ieftine
Publicat: 15/02/2013, 01:10
Actualizat: 15/07/2016, 10:36

Președintele Traian Băsescu se poziționează în lupta pentru putere din PDL. Șeful statului îl atacă dur pe Vasile Blaga pe care îl acuză că a „pesedizat partidul”, făcându-l să semene cu FSN, și că încearcă să „aranjeze” congresul în care își pune în joc mandatul de președinte. Despre Elena Udrea spune că poate avea profilul de șef de partid, dacă „își dă jos pantofii cu toc” și „își ia poșete mai ieftine”, susținând că are toate calitățile necesare pentru a deveni „un politician de forță”. Despre Emil Boc, șeful statului nu crede că va candida pentru un mandat la conducerea PDL.

Băsescu îi uită nici pe reformiști, pe care îi sfătuiește să nu se izoleze de partid și să aleagă între unul dintre candidații anunțați. Șeful statului apreciază că o încercare a acestora de a ajunge la șefia PDL este în acest moment sortită eșecului.

Șeful statului susține că a dorit să se izoleze de PDL, însă „îl doare sufletul” de ce se întâmplă în partid și nu a mai putut să stea deoaparte și să tacă din gură. Mai mult, când a fost întrebat dacă se va întoarce în PDL după ce își va termina mandatul la Cotroceni, Băsescu a răspuns râzând: „Am zis că nu mă întorc în PDL, dar am zis eu și că demisionez în 5 minute”.

În final, Băsescu spune, de asemenea, că a identificat un prezidențiabil în PDL, mulțumindu-se să spună însă despre acesta că este „bărbat”, fără alte comentarii.

„PDL seamănă în interior cu FSN”

Băsescu și-a început atacul la adresa lui Vasile Blaga, susținând că i se pare „zguduitor” că acesta încearcă să-și securizeze mandatul de președinte de partid criticând guvernarea PDL, preluând astfel mesajul USL. Mai mult, șeful statului a acuzat aranjamentele pe care le face Blaga în partid, șantajându-i pe liderii de organizații cu metoda „interimarilor”.

„Acum PDL nu mai seamănă cu PDL-ul din care eu am plecat. Nu mai are valori. Seamănă în interior cu FSN. Nu am nimic de așteptat de la PDL, ci un regret teribil raportat la ce au fost și la ce au ajuns. Un lucru care e zguduitor. Este un partid care își neagă propria guvernare. Este o echipă care de două luni, sub umbrela analizei de după alegeri, instalează interimari. Exact cum se pun șefii de poliție de la județe. Tehnica e să-i pui interimari. E o practică care se instalează în PDL”, a spus Băsescu, la B1.

Blaga, făcut responsabil de căderea lui Boc și a lui Ungureanu

Șeful statului l-a acuzat pe Blaga atât de marginalizarea lui Emil Boc în partid, cât și de căderea guvernului Ungureanu. Pentru aceasta din urmă, a spus el, o contribuție a avut-o și Sorin Frunzăverde care a fost „locotenentul lui Blaga” și care a plecat cu parlamentarii la USL.

Nici prestația din campania electorală a conducerii PDl nu a rămas netaxată de de președinte. „L-ai schimbat pe Boc pentru că a obținut 23% deși câștigase Primăria Clujului, tu obții 16% și te gândești tu așa, că e din cauza Guvernului și a ieșirilor președintelui. Dar nu te uiți că datorită faptului că nu ai existat în campanie, s-a văzut foarte bine domnul Dan Diaconescu de la Târgu-Jiu, a polarizat ca fiind singurul oponent la Ponta, că PDL cu conducerea lui era pitit în campanie. PDL era pitit.(…) Nu ai văzut ieșirile lui Dan Diaconescu, dar cu siguranță ieșirile președintelui au fost problema și măsurile domnului Boc. Nu poți să mergi atât de departe și să îi consideri pe toți naivi, ca să nu spun altfel”, a comentat președintele.

El a adăugat că i se pare „penibil” că actuala conducere a partidului spune că face opoziție constructivă, pentru că atunci când ai 16%, iar adversarul 70%, trebuie să te bați. „Partidul lui Dan Diaconescu se bate mai bine decât PDL-ul”, a fost verdictul președintelui.

„Elena Udrea e crescută ca și politician de mine”

Elena Udrea a fost desemnată favorita prezidențială în cursa pentru șefia PDL, șeful statului admițând că în acest moment nu are o mare susținere, dar are toate calitățile să devină un lider politic de forță. Băsescu nu s-a sfiit să-i dea și câteva sfaturi, mai exact să renunțe la pantofii cu toc și la poșetele scumpe.

„Elena Udrea e crescută ca și politician de mine. Ea de la mine a învățat politică. Nu spun că are un profil perfect de președinte de partid, dar poate să și-l creeze. Elena Udrea a crescut enorm. Și eu sunt convins că, după experiența Roman, Elena Udrea va deveni un politician de forță în România. Are rezistență, e o femeie inteligentă, are ambiție și e un om de dreapta. Elena Udrea nu poți să o faci de stânga nici dacă o calci în picioare sau îi iei tocurile de la pantofi. (…) Ea trebuie să se descalțe de pantofii cu toc foarte înalt. Trebuie să mai lase din poșetele alea cu care a venit în politică, să ia poșete mai ieftine”, a spus Băsescu, adăugând că și el, ca și Udrea a fost un personaj controversat.

Un alt sfat prezidențial pentru Elena Udrea a fost să se retragă din competiția pentru șefia partidului, dacă „va fi aranjată” Convenția Națională.

Mesajul către reformiști

Băsescu a avut un mesaj și pentru „aripa reformistă” din PDL. Fie că e vorba de Monica Macovei, Cristian Preda, Sever Voinescu, Toader Paleologu sau Teodor Baconschi, șeful statului le-a cerut să nu se „izoleze” de partid, sugerându-le să aleagă între cei care s-au înscris în cursă, o candidatură separată fiind sortită eșecului.

„Eu țin mult și la Monica Macovei, și la Teodor Baconschi, și la Cristi Preda, și laSever Voinescu. Aș vrea să rămână în PDL. Sunt oameni extraordinari care trebuie să înțeleagă că politica e un joc de echipă. (…) Ei trebuie să opteze. Dacă se izolează și vor să pună o moțiune separată, riscul este să obțină un eșec”, a spus președintele.

Pe cine sună Băsescu

Băsescu a susținut că a rămas în relații bune cu fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu, dar și cu alți lideri ai PDL care l-au susținut în perioada suspendării. Menționându-l pe fostul premier, pe Mihail Neamțu, pe Adrian Papahagi și pe Traian Ungureanu, Băsescu a declarat că aceștia l-au sunat după alegeri dar a preferat să nu vorbească atunci cu ei cu ei.

„Luni o să-i caut eu pe ei”, a spus șeful statului, precizând că nici măcar cu vasile Blaga nu a vrut să vorbească imediat după 9 decembrie.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ana Porgras, descalificată de la Survivor All Stars. Imaginile încă nu au fost difuzate de...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O femeie era milionară de cel puțin o lună, dar nu și-a dat seama. Descoperirea...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
Regele Charles e din ce în ce mai rău! S-au activat planurile de înmormântare! Apropiații...
Craterul din Slănic Prahova s-a mărit cu 20 cm. Oamenii trăiesc cu groază, nu ştiu...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Ultimele informații despre starea de sănătate a Regelui Charles. Palatul Buckingham se așteaptă la ce...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Decizie definitivă pentru cei cu CARDURI de ENERGIE. Legea promulgată azi, 26 aprilie, de Iohannis
Alertă maximă la Palatul Buckingham. Ce se întâmplă cu Regele Charles
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Criza climatică crește frecvența valurilor oceanice mortale, indică un studiu