Bătălie în PSD pentru șefia Consiliului Național. Cine sunt cei cinci care se bat pentru scaunul lui Adrian Năstase

Redactor:
Cristian Andrei
Bătălie în PSD pentru șefia Consiliului Național. Cine sunt cei cinci care se bat pentru scaunul lui Adrian Năstase
Zgonea, Rovana Plumb, Marian Oprișan, Gheorghe Nichita și Constantin Niță sunt candidații pentru șefia Consiliului Național al PSD

Bătălia pentru șefia Consiliului Național a început în PSD, candidații încercând să-și atragă de partea sa susținerea liderilor din teritoriu, dar mai ales a președintelui partidului, Victor Ponta.

Pe lista numelor interesate de președinția Consiliului Național se află: Valeriu Zgonea – președintele Camerei Deputaților, Rovana Plumb – ministrul Muncii și vicepreședinte PSD, Gheorghe Nichita – vicepreședinte PSD, Marian Oprișan – președintele UNCJR și vicepreședinte PSD și Constantin Niță – vicepreședinte PSD.

Președintele PSD, Victor Ponta, va prezenta luni în cadrul Biroului Permanent propunerile sale de reformă care vor fi incluse în noul Statut al partidului. Acestea urmează să fie votate la Consiliul Național al PSD de la finele lunii martie. Principalele zone de reformă propuse de Ponta vor face referire la separarea funcției administrative de cea politică, un președinte de CJ neamaivând dreptul să fie și președinte de organizație, și diferite tipuri de sancțiune pentru pesediștii care au probleme cu justiția. Astfel, este posibil ca Ponta să propună suspendarea din partid a celor care au fost trimiși în judecată pentru fapte de corupție.

Cum Ponta și-a șantajat colegii cu mesajul „dacă nu acceptați reforma, renunț la președinția PSD, este de așteptat să existe o colaborare între Ponta și candidații care vor susține acestă măsuri propuse pentru noul Statut. Din zona celor apropiați de Victor Ponta se pot remarca astfel Valeriu Zgonea și Rovana Plumb.

Zgonea a ajuns în președinte al Camerei Deputaților datorită sprijinului direct dat de Victor Ponta, iar Rovana Plumb a fost menținută în toate Guvernele Ponta, fie la Mediu, fie la Muncă.

Marian Oprișan este vicepreședinte PSD și președinte al Uniunii Naționale a Consiliilor Județene din România. Deși nu l-a criticat direct pe Victor Ponta, Oprișan a pornit un război cu Valeriu Zgonea, după ce ultimul, în calitate de președinte al Comisiei de Cod Electoral, a propus ca șefii de CJ să fie aleși prin vot indirect. Oprișan a catalogat votul din Comisie drept o decizie „mizerabilă, jignitoare, șmecherească și ipocrită”. Oprișan a fost și cel  care i-a cerut lui Valeriu Zgonea, în cadru ședinței Biroului Politic Național, să-și dea demisia din funcția de președinte al Camerei Deputaților după votul din Comisia de Cod Electoral.

Gheorghe Nichita este vicepreședinte al partidului, dar candidatura sa nu este până în clipa de față o certitudine. De asemenea, un alt social-democrat care și-a întrebat colegii despre o posibilă susține la Consiliul Național este Constantin Niță.

Niță a făcut parte din toate guvernele Ponta, dar a fost înlocuit la formarea Guvernului Ponta IV din fruntea Ministerului Economiei, în locul său fiind preferat Mihai Tudose.

Consiliul Național al PSD urmează să stabilească și data Congresului partidului, la care ar urma să aibă loc și alegeri pentru toate funcțiile de conducere. În clipa de față, nu există o decizie clară în privința datei la care se va organiza Congresul, președintele executiv, Liviu Dragnea, lăsând de înțeles că este posibil să nu existe un Congres la PSD în acest an.

Viitorul președinte al Consiliului Național va avea rolul de a reactiva departamentele PSD.

VIDEO ŞOC | Ce fac aceste asistente dintr-un spital COVID: ”Batjocoresc morţii”. Şefii spitalului au...
Râzi cu lacrimi! Ce a pățit în Vama Veche o virgină din București
FOTO. Nicoleta Luciu, cel mai fierbinte pictorial! Imaginile tinereții într-o decapotabilă din piele
FOTO. Transformare ireală: așa arată unul dintre cei mai renumiți cântăreți români, la 60 de...
Este oficial! Capitala intră în scenariul roșu. Ce s-a decis în cadrul ședintei de azi....
Restaurant deschis în pandemie. Ce a decis să facă un chef cu banii de la...
Un influencer urmărit de 1 milion de oameni a murit de COVID-19, deși era convins...
Râzi cu lacrimi! Ce a pățit în Vama Veche o virgină din București
Patrick Cioaca nu mai exista. Ce s-a ales de baiatul Elodiei si al lui Cristian...
Cristofor Columb a fost EXHUMAT! Cine era de fapt MARELE explorator. Istoria Americii nu va...
Traian Băsescu, scos din sărite: ”Măi dobitocule! Marş afară javră mincinoasă”. Cine i-a provocat această...
BOMBĂ! Ce se va întâmpla cu 3 zile înainte de Ajunul Crăciunului 2020. Predicțiile femeii...
Țara care SE ÎNCHIDE COMPLET! Mesajul șocant al Guvernului acestei țări
Ai unul dintre aceste simptome? Atunci ești considerat suspect de COVID-19
Un business care explodează în România. Nimeni nu credea că se va schimba atât de...
Ziaristul care s-a luptat cu presa, detectivii particulari, izolarea, ameninţările şi cu un colos financiar...
Inchide