BEC, anunț IMPORTANT pentru alegătorii din diaspora. Ce schimbări s-au făcut pentru turul 2 al alegerilor prezidențiale

BEC, anunț IMPORTANT pentru alegătorii din diaspora. Ce schimbări s-au făcut pentru turul 2 al alegerilor prezidențiale
Publicat: 05/11/2014, 00:11

Reprezentanți ai MAE și BEC au avut, marți, discuții legate de posibilitățile de fluidizare a procesului de vot în străinătate la turul 2 al prezidențialelor, din 16 noiembrie. După aceste discuții, BEC a adoptat, marți, o decizie și o hotărâre și a remis un comunicat.

Decizia BEC adoptată marți prevede că în termen de 5 zile, în situația în care biroul electoral al secției de votare din străinătate nu este constituit din numărul maxim de membri, președintele biroului va putea asigura completarea acestuia cu persoane din lista întocmită de MAE.

Potrivit legii, fiecare birou electoral al secției de votare din străinătate este constituit dintr-un președinte, desemnat de șeful reprezentanței diplomatice, de regulă din cadrul acesteia, și din 2 până la 6 reprezentanți ai formațiunilor politice care au propus candidați și că birourile electorale pentru secțiile de votare din străinătate nu pot funcționa cu mai puțin de 3 membri, președinte și 2 reprezentanți ai formațiunilor politice care au propus candidați.

Completarea birourilor electorale ale secțiilor de votare din străinătate cu reprezentanții formațiunilor politice care au propus candidați se face de către președintele biroului electoral pentru secțiile de votare din străinătate. În lege se mai arată că, în cazul în care numărul persoanelor propuse de formațiunile politice este insuficient pentru completarea birourilor electorale ale secțiilor de votare din străinătate, acestea sunt completate cu persoane cu o bună reputație și fără apartenență politică, dintr-o listă întocmită de Ministerul Afacerilor Externe.

Legea mai stabilește că lista este transmisă spre avizare Autorității Electorale Permanente de către Ministerul Afacerilor Externe, în formatul solicitat de aceasta, în termen de două zile de la întocmire. Avizul Autorității Electorale Permanente se comunică Ministerului Afacerilor Externe până cel mai târziu cu 5 zile înaintea desemnării președinților birourilor electorale ale secțiilor de votare.

De asemenea, BEC a decis că alegătorii din străinătate își vor putea printa singuri formularul declarației pe propria răspundere, afișat pe site-urile BEC și al MAE, document pe care îl vor putea completa și în afara secțiilor de votare.

Decizia a fost adoptată ținând cont de necesitatea fluidizării procesului de votare la secțiile de votare din străinătate în cazul organizării unui al doilea tur de scrutin pentru alegerea Președintelui României.

Potrivit deciziei BEC, în toate cazurile, după identificarea alegătorului, semnarea și datarea declarației pe propria răspundere se va face numai în fața membrilor biroului electoral al secției de votare din străinătate.

Într-un comunicat remis presei, BEC menționează că această decizie a fost adoptată în urma întâlnirii pe care membrii BEC au avut-o, marți, cu ministrul afacerilor externe, Titus Corlățean, și cu reprezentanții Biroului Electoral pentru Secțiile de votare din străinătate și la solicitarea MAE.

Potrivit comunicatului, Biroul Electoral Central „a pus în discuție și oportunitatea și posibilitatea reală de suplimentare a secțiilor de votare din străinătate”, precum și „necesitatea de a se asigura și a se lucra cu un număr de ștampile egal cu numărul de cabine de vot, chiar dacă nu sunt prezenți toți membrii biroului electoral al secției de votare”.

În comunicat se mai arată că, în urma acestor discuții, BEC a adoptat și o hotărâre. În preambulul acesteia se arată că a fost adoptată având în vedere „situația creată de incidentele ivite la secțiile de votare din străinătate, privind exercițiul dreptului la vot” în data de 2 noiembrie. În hotărâre se precizează că mențiunea din legea pentru alegerea președintelui că al doilea tur de scrutin se organizează pe baza „acelorași liste de alegători” se referă doar la secțiile de votare din țară, spre deosebire de secțiile de votare din străinătate.

Întrebat de MEDIAFAX în ce mod Hotărârea BEC este de natură să fluidizeze procesul electoral la secțiile de votare din străinătate la al doilea tur de scrutin, purtătorul de cuvând al BEC, Marian Muhuleț, a menționat că nu are mandat să comenteze această decizie a Biroului.

Ministrul de Externe, Titus Corlățean, a declarat, marți, că a propus BEC simplificarea procedurii de completare a declarației pe propria răspundere și a listei pe care trebuie să se înscrie votanții din diaspora, precum și mărirea numărului de cabine de vot, acolo unde o permite spațiul.

Ministrul de Externe, Titus Corlățean, a declarat, marți, după întâlnirea cu reprezentanți ai BEC, că MAE a propus ca declarație pe propria răspundere să poată fi descărcată online și completată înainte de vot, urmând ca la secția de vot să fie doar semnată. Totodată, MAE dorește ca decizia BES din 2 noiembrie prin care această declarație a putut fi completată și în proximitatea secției de votare să fie menținută.

Șeful diplomației a mai spus că MAE a propus și simplificarea procedurii de completare a listei cu datele cu caracter personal. O altă propunere se referă la creșterea numărului de cabine de vot, acolo unde există spațiu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Elevă de 17 ani, violată de patru tineri într-un liceu din Dâmboviţa. Trei dintre ei...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Mesajul dureros al mamei care și-a pierdut fetița din cauza biluțelor magnetice: „Părinții să nu...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Ungaria se UNEȘTE cu România. Moment istoric. S-a aprobat chiar azi, 25 aprilie
E panică mare pe piața imobiliară. Se forțează creșterea prețurilor
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului