Bilanțul deplasărilor făcute de președintele Klaus Iohannis în primele opt luni de mandat

Bilanțul deplasărilor făcute de președintele Klaus Iohannis în primele opt luni de mandat
Publicat: 22/08/2015, 17:31
Actualizat: 22/08/2015, 20:55

Klaus Iohannis a întreprins, ca președinte al României, vizite în 12 țări din Europa, de la preluarea mandatului și până acum. Este vorba despre Belgia (șase vizite), Franța (două vizite), Italia (două vizite), Polonia (două vizite), Ucraina, Letonia, Croația, Serbia, Republica Moldova, Germania, Spania și Austria. În total, au fost 34 de zile petrecute de președinte în afara granițelor, în cele 20 de vizite făcute în străinătate.

Prima deplasare a șefului statului a fost în ianuarie, la Paris, la „Marșul Solidarității”, eveniment organizat după atacurile teroriste din capitala Franței, care au avut loc la începutul acestui an. Imediat după aceea, Klaus Iohannis a făcut prima vizită oficială ca președinte, în Regatul Belgiei.

În luna februarie, Klaus Iohannis s-a aflat în vizite oficiale în Franța, Republica Moldova și Germania și a participat și la primul Consiliu European informal. În vizita de la Paris, Klaus Iohannis s-a întâlnit cu omologul său, Francois Hollande, în cadrul discuțiilor șeful statului solicitând Franței sprijin pentru aderarea la spațiul Schengen. Cu această ocazie, președintele a avut și primele sale discuții oficială cu români stabiliți în afara granițelor, participând, la sediul Ambasadei României, la o întâlnire cu reprezentanții comunității de români din Franța. De altfel, Klaus Iohannis a avut astfel de întâlniri cu românii stabiliți în afara țării la finalul majorității vizitelor sale în alte state.

O vizită importantă a fost și cea din Germania, unde președintele Iohannis s-a întâlnit cu cancelarul Angela Merkel, printre subiectele abordate fiind atât aderarea României la Spațiul Schengen, cât și lupta împotriva terorismului. De altfel, acesta din urmă a fost și subiectul reuniunii Consiliului Eurpean informal din februarie, prima astfel de reuniune la care a participat Klaus Iohannis. În cadrul discuțiilor a fost abordat atât subiectul luptei antiteroriste, cât și cel privind relația Uniunii Europene cu Rusia, după conflictul din Ucraina.

Klaus Iohannis a făcut și o vizită oficială în Ucraina, în luna martie, în timpul căreia s-a întâlnit cu omologul său, Petro Poroșenko. În cadrul discuțiilor, Iohannis a afirmat că România susține în continuare menținerea sancțiunilor Uniunii Europene la adresa Rusiei, după conflictul provocat de anexarea pensinsule Crimeea. Tot în luna martie, președintele a mai vizitat și Polonia, dar a participat și la reuniunea Consiliului European de primăvară.

În aprilie, președintele a plecat din țară pentru Consiliu European Extraordinar de la Bruxelles, dar și pentru o vizită în Italia, unde locuiește cea mai mare comunitate de români din afara granițelor.

În luna mai, șeful statului a participat, la Gdansk, în Polonia, la manifestările organizate cu prilejul împlinirii a 70 de ani de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, iar o săptămână mai târziu a făcut a doua vizită în Italia, la ExpoMilan, iar apoi la Vatican, unde a petrecut trei zile. În cadrul vizitei de la Vatican, președintele s-a întâlnit pentru prima oară și cu Papa Francisc, adresându-i acestuia o invitație de a veni în România. Iohannis a mai participat și la summitul Parteneriatului Estic din Letonia.

În iunie, Iohannis a revenit la Bruxelles, pentru summitul UE-CELAC, dar și pentru Consiliul European de vară, și a făcut o vizită oficială în Croația.

Președintele a mai avut vizite oficiale în Spania, Serbia și Austria, în luna iulie.

În Spania, președintele s-a întâlnit cu Regele Felipe al VI-lea, cu premierul spaniol, dar și cu reprezentanți ai comuității de români. În cadrul discuțiilor oficiale, Iohannis a abordat și subiectul dublei cetățenii română-spaniole, însă a declarat că „nu există o soluție foarte simplă”. În Austria, Iohannis a participat la festivalul de la Salzburg, la invitația omologului său, Heinz Fischer.

În septembrie, președintele Klaus Iohannis va merge în Statele Unite ale Americii, undeva va participa la sesiunea Adunării Generale a ONU, care va avea loc la New York.

În afară de aceste deplasări, Klaus Iohannis a făcut și trei vizite private. Una a avut loc în decembrie 2014, după alegeri, dar înainte de depunerea jurământului în calitate de președinte, când a fost plecat în concediu opt zile în Statele Unite ale Americii, iar apoi a petrecut trei zile în Germania, în vizită la părinții săi. O altă vacanță șeful statului și-a petrecut-o în Portugalia, unde a stat cinci zile, în perioada Paștelui.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Ce s-a putut observa de 1 mai în blestematul loc de la 2 Mai, unde...
Ai cumpărat mici de mangaliță din supermarketurile Lidl? Ce ingrediente conțin, de fapt
Un tânăr din Suceava a omorât un om cu maşina, apoi a fugit. Poliţia l-a...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Câți mici a cumpărat un român de 1 Mai! Oamenilor nu le-a venit să creadă:...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
Lege pentru cei care au telefoane mobile. Persoanele care ar putea avea interzis să aibă...
Pensiile care ar putea fi dublate. Românii vizați
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Ce mai înseamnă Paștele pentru români și cum vor petrece cei mai mulți sărbătorile pascale?