BLAGA A DEMISIONAT DIN FRUNTEA PNL. Fostul lider, acuzat de DNA că a luat 700.000 de euro pentru partid

BLAGA A DEMISIONAT DIN FRUNTEA PNL. Fostul lider, acuzat de DNA că a luat 700.000 de euro pentru partid
Publicat: 28/09/2016, 15:03

Acuzațiile DNA îl scot din politică pe Vasile Blaga. Liderul PNL a demisionat de la conducerea liberalilor și că nu mai candidează pentru un nou mandat la alegerile parlamentare din acest an.

Deciziile au fost anunțate una după alta. Prima chiar de Vasile Blaga, la ieșirea de la DNA. : „Eu sunt primul care o să respect statutul (n.r – partidului)”, a răspuns Blaga întrebat dacă își va da demisia din fruntea PNL. A doua printr-un comunicat al liberalilor. „Partidul Național Liberal precizează faptul că Vasile Blaga l-a informat pe președintele PNL Timiș, Nicolae Robu, că nu își va depune candidatura pentru un nou mandat de parlamentar”, se arată în informarea către presă a PNL.

„Partidul Național Liberal pierde un stâlp al construcției sale, în urma acestei demisii. În același timp, demisia copreședintelui PNL este un exemplu de onoare și consecvență, care arată, încă o dată, diferența majoră dintre partidul nostru și toți ceilalți. Diferența este că, deși prezumția de nevinovăție este aceeași pentru toată lumea, doar câțiva au demnitate și respect față de partidele pe care le reprezintă și față de electorat”, a recționat pe Facebook copreședintele PNL, Alina Gorghiu.

Acuzațiile procurorilor

Vasile Blaga a fost plasat. miercuri,sub control judiciar pentru o perioadă de 60 de zile, după ce a fost audiat pentru mai bine de două ore, la DNA Ploiești într-un dosar privind finanțarea PDL. Vasile Blaga este urmărit penal pentru trafic de influență, alături de Gheorghe Ștefan (Pinalti), și el acuzat pentru trafic de influență și folosirea funcției de conducere într-un partid politic pentru obținerea de foloase necuvenite, și fostul administrator și director al companiei de IT Romsys, Horațiu Berdilă, pentru cumpărare de influență.

„Eu o să îmi dovedesc nevinovăția. Alte comentarii nu am de făcut”, a spus Blaga, la ieșirea la DNA Ploiești .

Potrivit procurorilor, în perioada 2011-2012, compania Romsys a câștigat mai multe contracte IT cu companii de stat din domeniul energiei, precum Hidroelectrica sau Electrica.

Procurorii anticorupție arată că Vasile Blaga, care la data săvârșirii faptelor ocupa funcția de secretar general al PDL, formațiune aflată pe atunci la guvernare, a fost audiat într-un dosar în care este implicat și primarul din Piatra Neamț, Gheorghe Ștefan (Pinalti), și că în anul 2009, acesta a încheiat o înțelegere cu edilul pentru a încerca să obțină bani pentru partid.

Concret, acest lucru urma să fie realizat prin numirea, cu ajutorul miniștrilor desemnați politic, a unor persoane agreate la conducerea companiilor naționale și instituțiilor publice din subordinea acestor ministere, prin intermediul cărora să poată fi atribuite contracte de achiziție publică unor firme dispuse să,,cotizeze” pentru formațiunea politică din care cei doi făceau parte.

„În acest sens, suspectul Ștefan Gheorghe, în calitate de vicepreședinte al partidului aflat la guvernare, și-a folosit în mod direct influența deținută în mediul politic și a determinat persoanele cu putere de decizie de la nivelul ministerelor de resort să numească la conducerea unei companii naționale din domeniul energiei o anumită persoană. Respectiva persoană fusese agreată de suspecții Ștefan Gheorghe și Blaga Vasile și a fost dispusă să contribuie – indirect – la finanțarea partidului cu sume de bani, prin atribuirea preferențială a unor contracte de achiziție publică către diverse societăți indicate”, arată DNA printr-un comunicat de presă.

În plus, în perioada 2011-2012, primarul Gheorghe Ștefan a ținut legătura cu Vasile Blaga și l-a informat constat pe acesta despre modul în care banii ajungeau la partid prin intermediul unei companii naționale din domeniul energiei.

Astfel, prin licitații trucate în așa fel încât câștigătoare să fie compania lui Bruno Horațiu Berdilă, acesta a transferat din contractele respective o anumită sumă de bani la partid, adică un anumit procent din valoarea contractelor respective.

„În paralel, Ștefan Gheorghe i-a promis lui Berdilă Horațiu Bruno că va interveni la directorul companiei, astfel încât firma omului de afaceri să câștige licitațiile publice organizate, iar în schimb, a pretins și a primit un procentaj cuprins între 10 și 25% din valoarea fiecărui contract astfel încheiat, primind pentru sine și pentru formațiunea politică din care făcea parte suma totală de aproximativ 25.000.000 lei”, se mai arată în comunicatul DNA.

Primirea în mod repetat de către suspectul Blaga Vasile, în perioada 2011 – 2012, în trei rânduri, prin interpus, a sumei totale de 200.000 euro, precum și de la suspectul Ștefan Gheorghe a sumei de 500.000 euro, despre a căror proveniență avea cunoștință, prin prisma celor de mai sus, „a reprezentat consfințirea înțelegerii anterioare”, arată procurorii DNA

Udrea, audiată ca martor

Elena Udrea a fost și ea audiată ca martor la DNA Ploiești în dosarul lui Vasile Blaga.

Înainte de a intra în sediul DNA, întrebată dacă este surprinsă de inculparea lui Vasile Blaga, Elena Udrea a răspuns: „Da, e destul de neașteptată, având în vedere că, până acum, nu l-a întrebat nimeni nimic”.

„Având în vedere că, cel puțin eu sunt întrebată de vreo doi ani de zile de campanii electorale, cred că pot fi întrebați și cei care au condus campanii electorale”, a mai spus Udrea.

Vasile Blaga a sosit, miercuri, dimineață, la DNA Ploiești. Surse judiciare au declarat pentru corespondentul MEDIAFAX că Vasile Blaga este audiat ca suspect într-un dosar de trafic de influență.

Conform acelorași surse, Vasile Blaga este suspectat că ar fi intervenit pentru atribuirea unor contracte preferențiale, în perioada 2009 – 2012.

La intrarea în sediul DNA Ploiești, Blaga a declarat că nu știe despre ce e vorba și că a fost citat telefonic.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Mihaela Bilic a deslușit misterul cartofilor congelaţi. De ce îi RECOMANDĂ pentru consum
"Unde mai joc și eu la aparate?!" Vieţile românilor care s-au trezit într-o nouă realitate,...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Prietena Robertei și a lui Sebi, dezvăluiri tulburătoare la opt luni după accidentul de la...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Vor dispărea BANCNOTELE definitiv?! Moment de cotitură în lumea banilor
Rusia va ataca NATO. Anunțul care punea lumea pe jar
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Un traseu popular din Barcelona, șters de pe Google și Apple Maps din cauza turiștilor...