Blaga îl contrazice pe Iohannis: Nu am dat niciun mandat pentru numele noului partid

Blaga îl contrazice pe Iohannis: Nu am dat niciun mandat pentru numele noului partid
Publicat: 30/06/2014, 12:52
Actualizat: 30/06/2014, 13:21

Blaga a fost întrebat dacă a dat de înțeles în discuțiile cu liberalii că PDL ar fi dispus ca noul partid rezultat din fuziune să se numească PNL, astfel încât liderul liberal Klaus Iohannis să facă declarațiile de la Congresul PNL.

„Am declarat că numele partidului poate fi PNL, PDL sau un alt nume. Eu declar lucrurile astea de o lună de zile, dar este ultimul lucru, important, foarte important pe care îl vom limpezi, până atunci sunt lucruri mult mai importante de făcut”, a precizat Vasile Blaga.

El a arătat că nu a dat niciun mandat nimănui.

„Nu am dat niciun mandat nimănui ca să discute lucrurile acestea, pentru că nu puteam să-l dau, nu poate să-l dea nici măcar Consiliul Național de Coordonare, el poate fi dat mandat doar pe fuziuni, poate la Convenția Națională, o vom convoca la un moment dat”, a precizat Blaga.

El a arătat, referitor la declarațiile liberalilor, că trebuie ținut cont „de emoția unui congres”.

„Trebuie să ținem cont de emoția unui congres și de toate. Eu sunt președintele partidului și atunci când îmi propun ceva știu când să intervin și când să nu intervin”, a mai spus Vasile Blaga, care crede pe de altă parte că explicațiile pe care le-a dat Klaus Iohannis după congres „sunt suficiente”.

„Eu cred, pe de altă parte, că explicațiile domnului Iohannis sunt suficiente”, a spus Blaga.

Vasile Blaga a mai declarat că de o lună spune, în legătură cu fuziunea, că „sunt foarte multe lucruri de rezolvat”, arătând că crearea unui partid de centru-dreapta nu este numai pentru a crea alternativă la PSD, ci și pentru a crea un program pentru români.

„Nu gândim numai alegerile prezidențiale, gândim și alegerile generale. De aceea facem și acest mare partid de centru-dreapta și va trebui să avem și un proiect al președintelui”, a mai spus Blaga.

Liderul PNL Klaus Iohannis spune că înțelege și respectă „sensibilitatea unor colegi din PDL legată de nume și identitate” și că nu a dorit „în niciun fel” să o „lezeze”, afirmația că PDL acceptă numele de PNL pentru noul partid fiind concluzia sa, „în urma multor discuții formale și informale”.

„Cel mai puternic proiect politic al anului 2014 este unificarea dreptei, fuziunea dintre PNL și PDL. Înțeleg și respect sensibilitatea unor colegi din PDL legată de nume și identitate. Nu am dorit în niciun fel să lezez această sensibilitate. Afirmația că PDL acceptă numele de PNL pentru noul partid a fost concluzia mea, în urma multor discuții formale și informale. Sunt convins că noi, PNL, împreună cu PDL, vom realiza acest proiect, redefinind astfel scena politică. Nu cred că în procesul fuziunii trebuie să introducem teme conflictuale false. Fuziunea noastră trebuie să însemne marele partid al dreptei românești, o construcție doctrinară și organizatorică solidă, capabilă să câștige alegeri. Asupra acestor aspecte trebuie să ne concentrăm”, a susținut Iohannis, într-o postare pe Facebook.

Președintele PNL, Klaus Iohannis a declarat, sâmbătă, în congresul partidului, că este în măsură să confirme că „PDL a acceptat” ca noua formațiune politică rezultată din fuziunea cu liberalii să se numească PNL.

„Vreau să vă spun ceva ce nu a spus nimeni, sunt în poziția să vă confirm că PDL acceptă ca noua formațiune să se numească PNL”, le-a spus Iohannis delegaților la congresul PNL.

Declarația sa a stârnit reacții vehemente din partea mai multor democrat-liberali.

Prim-vicepreședintele PDL Cătălin Predoiu a scris, sâmbătă, pe Facebook, la scurt timp după ce Klaus Iohannis a anunțat că noua formațiune rezultată din fuziune se va numi PNL, că nu știe ce mandat are liderul PNL să facă acest anunț, dar pe al lui nu îl are.

El a menționat că „acest lucru trebuia negociat la momentul potrivit în Comisia bipartită de negociere PDL-PNL”. „Această manieră de a purta discuțiile este incorectă. S-a stabilit că orice chestiune se va discuta și negocia instituțional în comisie. Nu e corect să aflăm de la televizor lucruri care se doresc a ne fi impuse. Regret și dezavuez această manieră care denotă lipsa de respect pentru parteneri. Cum spunea Vasile Blaga, „nu vom oferi PDL pe tavă”, a mai spus Predoiu, în postarea de pe contul de Facebook.

Vicepreședintele PDL Ioan Oltean a declarat, sâmbătă, pentru corespondentul MEDIAFAX că PDL nu a acceptat ca noul partid care va rezulta din fuziunea cu PNL să poarte numele PNL, iar în opinia sa afirmațiile făcute de Klaus Iohannis sunt „un pas uriaș spre eșecul fuziunii”.

De asemenea, fostul președinte al PDL Emil Boc a susținut că „nu trebuie șterse cu buretele blazonul și istoria partidului”, în condițiile în care conducerea democrat-liberală ar fi acceptat ca noua formațiune rezultată în urma fuziunii PNL – PDL să se numească PNL.

Duminică, într-o conferință de presă, prim-vicepreședintele PDL Cătălin Predoiu a declarat că pentru democrat-liberali denumirea de PDL este „la fel de valoroasă” ca aceea de PNL și din acest punct încep negocierile cu liberalii, menționând totodată că se impune „o resetare” în discuțiile cu PNL, în sensul unui limbaj care să arate respect.

Cătălin Predoiu a spus că negocierile dintre PDL și PNL privind fuziunea vor continua luni, dar a arătat că aceste negocieri „cer o atitudine de respect reciproc”.

„Negocierile dintre PDL și PNL vor continua, discuțiile dintre cele două comisii de negociere pe tema fuziunii se vor relua mâine (luni – n.r.), de la ora 09:00, în Kiseleff. Oficial vă comunic că nu este absolut nimic prestabilit înaintea acestor negocieri. Nu a fost încă stabilit numele partidului, nu este stabilit încă numele candidatului la Președinția României din partea celor două partide”, a precizat Predoiu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Primele & singurele imagini cu Mititelu Jr., după ce s-a intoxicat cu medicamente! E bine,...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Cât de sănătos este, de fapt, pateul vegetal! Ce aditivi conține și cât de periculos...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
PRODUSELE INTERZISE definitiv. Ordinul final a fost dat chiar astăzi, 23 APRILIE
S-a schimbat legea pentru acești români. Cine stă la altă adresă riscă amenzi
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Poluarea cu metan, acum mai ușor de observat ca niciodată din spațiu